Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
08 april 2021 14:38
Frakteskipet Eemslift Hendrika slepes nå mot land ved Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Frakteskipet Eemslift Hendrika slepes nå mot land ved Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Torsdag ettermiddag la det nederlandske lasteskipet Eemslift Hendrika endelig til kai i Ålesund etter å ha blitt slept i sikkerhet fra uværet i Norskehavet.

Etter at Kystverket satte i verk statlig aksjon onsdag kveld klarte bergingsmannskaper å få festet slepet til det nederlandske lasteskipet litt senere på kvelden. Deretter ble herjede skipet slept inn mot Flatholmen i Ålesund hvor det ved 17.30-tiden torsdag ettermiddag omsider kunne legge til kai.

Bilder fra Flatholmen viser at skipet fremdeles har en betydelig slagside der det ligger til kai.

– Havaristen «Eemslift Hendrika» er nå trygt i havn på Flatholmen i Ålesund, og den statlige aksjonen ble derfor avsluttet kl. 1700, skriver Kystverket på sine nettsider klokka 17.30.

Kystverket takker

– Takk til alle som har bidratt slik at dette endte godt, skriver Kystverket på Twitter.

Eemslift Hendrika sendte mandag formiddag ut nødmelding etter at det fikk slagside da lasten forskjøv seg, rundt 60 nautiske mil vest av Ålesund i et kraftig uvær.

I løpet av mandagen ble hele mannskapet på tolv personer evakuert med redningshelikopter fra skipet. I dagene som fulgte, drev skipet i kraftig sjø i opptil 20 meter høye bølger, før bergingsmannskapene fikk kontroll på det.

Kystverket fryktet onsdag kveld at skipet skulle treffe land ved Stad og at det ville oppstå risiko for miljøforurensning fra de rundt 350 tonn tungolje og 50 tonn diesel om bord.

Falt over bord

Lasteskipet var på vei til Kolvereid i Trøndelag med flere servicebåter som selskapet Moen Marin hadde fått bygget og som skulle brukes i oppdretts- og havbruksindustrien. Den største av båtene på dekket, den grønne AQS Tor, til en verdi av 66 millioner kroner, ble slengt av dekket i de høye bølgene, men ble berget i en separat aksjon eierne selv sto for onsdag ettermiddag.

De andre båtene på dekket ser ut til å ha klart seg i den høye sjøen. Daglig leder i Moen Marin, Terje Andreassen, uttalte onsdag at selskapet vil sende inspektører til Ålesund for å gå over båtene i frakten.

– Det viktigste har vært å berge folk, miljø og verdier, i den rekkefølgen. Nå ser det ut til å gå bra med alle tre, uttalte Andreassen onsdag kveld.

AQS Tor klarte seg overraskende bra

I en oppdatering angående AQS Tor, forteller skipper Svenn Magnus Steffensen at båten ser ut til å ha kommet godt fra fallet. De mest synlige skadene, er de strukturelle skadene på styrbord side. Der er sida på båten trykt inn i messa. Disse skadene oppsto antakelig da båten ble kastet av dekket og traff en kranbom.

– Det ser overraskende bra ut, med tanke på hva den stakkars grønne båten har vært igjennom, sier Steffensen i AQS.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 5 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte