Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
08 juli 2021 11:00
Del på Facebook
NEAS og Aure kommune har nå sett på muligheten til alle som bor i kommunen i forhold til bredbånddekning. Fra venstre: Tore Strøm (NEAS), Håvard Sagli (rådmann), Hanne-Berit Brekken (ordfører) og Kjetil Hansen (NEAS).
NEAS og Aure kommune har nå sett på muligheten til alle som bor i kommunen i forhold til bredbånddekning. Fra venstre: Tore Strøm (NEAS), Håvard Sagli (rådmann), Hanne-Berit Brekken (ordfører) og Kjetil Hansen (NEAS).

Fra å være en kommune helt i bakleksa, har dekningen av høyhastighets-bredbånd virkelig skutt fart i Aure kommune.

– Målet vi har satt oss er bredbånd til alle, og takket være dugnadsvilje og NEAS som lokal utbygger, kan flere og flere nå koble seg til, sier enhetsleder for kultur og næring i Aure kommune, Ivar Torset.

Med stor dugnadsvilje, og med et lokalt utbyggingsselskap som tar rollen som eierkommune alvorlig, strekker den tynne fiberkabelen seg nå ut over hele kommunen.

– Vår kommune er langstrakt, og kan beskrives innenfor det som kategoriseres som spredt bebyggelse. At vi nå får knytta på grender og grendasamfunn i hele kommunen er vi utrolig glad for. Vi har, ikke minst i den senere tida hvor mange må benytte seg av hjemmekontor, sett viktigheta av å ha en god internettforbindelse, sier ordfører i Aure, Hanne-Berit Brekken.

Tidslinje for bredbåndsutbygging i Aure kommune.Tidslinje for bredbåndsutbygging i Aure kommune.

Spleiselag

NEAS AS er det lokale selskapet som eier det meste av høyhastighets bredbånd i Aure. Allerede i 2011 ble det lagt fiber i Aure sentrum. Leira fikk bredbånd i 2015, mens det ble lagt fiberkabel til Mjosundet i 2017. Dette som et spleiselag mellom kommunen, lokalt næringsliv og fylkeskommunen. I 2017 ble det også lagt ned en formidabel dugnadsinnsats. Dugnad har vist seg å bli en nøkkel til å få denne tynne, men likevel så brede, kabelen til innbyggerne i Aure. Fiber ble lagt til Våg i 2019, og etter hvert kom kabelen til Eidestranda.

– Uten lokale initiativ og stort pågangsmot ville dette ikke vært mulig å få til, sier Ivar Torset

Nkom midler

På nasjonalt plan er det også en stor satsing på høyhastighets bredbånd. Noe som styres via det som heter Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, eller Nkom som det gjerne kalles. Nkom midler deles ut hvert år, og det er fylkeskommunene som gir tilskudd til prosjekt etter søknader fra de enkelte kommuner. Når det gis tilskudd er det også krav om lokal medfinansiering, samt at det er en utbygger som vil bygge ut. Alt dette styres av en offentlig anskaffelsesrunde i regi av fylkeskommunen.
– For å få tilskudd må det være i et område hvor det ikke lønner seg å bygge ut kommersielt. Slike områder har vi mange av i Aure. Deretter må vi gjennom en søknadsprosess. Det er mange om beinet, og vi ser også at det er vanskelig å få til en utbygging der det blir alt for kostbart. Der ses det gjerne etter gode alternative løsninger via radio eller mobil, sier Torset.

Skardsøya

Akkurat nå pågår det fiberutbygging på Skardsøya og i Foldfjorden. Når det gjelder Skardsøya, så blir dette området som strekker seg fra Kalland og helt til Rønsvika, bygd ut via Nkom midler. Aure kommune bidrar med en million, mens det i tillegg legges inn en formidabel dugnadsinnsats. NEAS er de som står for utbygginga, og det er Fiberteam AS som utfører jobben. Kjell Arne Folde er leder for dugnadsgjengen, og han har med seg en sterk gjeng bestående av Jan Ivar Ulfsnes, Henning Strupstad, Jon Bjarne Lie og Øystein Norheim.

–  Må virkelig skryte av dugnadsgjengen på Skardsøya, og ikke minst kommunen. Uten denne innsatsen ville vi ikke klart å få det til, sier Tore Strøm, som er prosjektleder og planlegger i NEAS.

Golma – Sør Halsnes

I 2020 søkte Aure kommune om Nkom midler for området Innlandet på strekninga Eidestranda – Årvågsfjorden. Her skal Telenor bygge ut, hvor sluttfristen er satt til ut året 2022. I år har Aure kommune valgt seg ut Golma og strekninga Tømmervåg – Sør Halsnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fristen for å søke på midler i år var 1. juli. Må skryte av Torstein Hamnes på Sør Halsnes, som har vært til stor hjelp i forhold til denne søknaden. I tillegg stiller alltid NEAS opp, for å bidra med kunnskap og hjelp, sier Torset, som legger til at det opprinnelig var plana å søke på området Lesund og Gridsvågøya.

– Takka være NEAS, og via et knallbra innbyggerinitiativ, så vil vi klare å få bygd ut på Lesundet likevel. NEAS avslutter sitt prosjekt på Skardsøya på en slik måte at det vil være mulig å jobbe seg videre utover mot Lesundet. Arbeidet er planlagt starta opp i 2022, sier næringssjef Ivar Torset.

Foldfjorden

I Foldfjorden jobbes det også godt. Med Mats Langtinn og Ove Andre Ormbostad i spissen vil de aller fleste på strekninga Roksvåg til Sagvågen få sin fiber.

– Også her ligger det en iver og vilje som er lett å la seg bli imponert over. Når vi får gode innbyggerinitiativ, vil vi strekke oss langt for å finne gode løsninger. Samtidig må vi få godkjennelse i eget selskap, for å ta beslutning om en utbygging. Vi har hatt mange møter med Aure kommune, og vi har næringssjefen på tråden rett som det er. Utenom Lesundet, så ser vi nå på muligheten på strekninga Gullstein – Hals. Dermed ser kartet for Aure mye lysere ut, enn bare for et par år siden, sier Kjetil Hansen som er leder leveranse i NEAS AS.

Nordlandet

Også på Nordlandet var det et innbyggerinitiativ samtidig med Foldfjorden. Her har det gått litt tråere, men nå ser det ut til at dette blir tatt tak i på nytt. Det er fiber på Tennhaugen, som gjør det enkelt å knytte på Kjørsvikbugen. Så må det sees på gode løsninger som får med Dromnes, Vikan og Solsiden. Her er man avhengig av å spille på lag med lokale initiativtakere. Kommunen har også egne interesser i forbindelse med skole og barnehage.

– Selv om det per dato ikke ligger inne som planlagt hos oss, så er vi selvfølgelig med på å se på løsninger som gjelder for hele Nordlandet, sier Tore Strøm.

Satt av midler

I rådmannen sitt budsjett er det satt av en million kroner for 2021. Disse midlene går inn i prosjektet på Innlandet.

– Til neste år håper vi å få tilsagn på tilskudd for Golma – Hals. Da blir det opp til politikerne om det bevilges penger til dette prosjektet. Fiberutbygging er et av våre satsingsområder, og ligger inne i vår økonomiplan. At det bygges ut fiber i stor utstrekning er noe vi er meget glad for, sier rådmann Håvard Sagli.

Sist uke hadde Aure kommune en full gjennomgang med NEAS i forhold til hvilke muligheter som finnes for hver enkelt beboer i kommunen. Også de med fritidsboliger viser seg å ha sterkt ønske om god internettforbindelse. Å få den lille fiberkabelen ut til Todalen, opp Aurdalen eller andre kroker i kommunen kan bli vanskelig, men her kan andre teknologier kanskje brukes i stedet.

– Vi er kjempeglad, for at vi nå kanskje kan komme oss bort fra lista over kommuner med dårlisgt bredbåndsdekning. Må skryte av både NEAS og adminsitrasjonen som her gjør en god jobb. At det finnes god dugnadsånd i kommunen er ingen overraskelse, men godt å registrere at vi har så mange flinke folk som stiller opp til beste for alle som bor i kommunen, avslutter ordfører Hanne-Berit Brekken.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 7 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 12 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte