Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 september 2021 13:13
Del på Facebook
Folkeavstemninger i kommunene er ikke bindende, men blir i de aller fleste tilfeller fulgt av politikerne.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Folkeavstemninger i kommunene er ikke bindende, men blir i de aller fleste tilfeller fulgt av politikerne.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordfører Hanne Berit Brekken (Ap) i Aure slipper å forberede overgang til Trøndelag etter at folkeavstemningen ga et knapt flertall for å bli i Møre og Romsdal.

I år er det sju kommuner som holder åtte folkeavstemninger. De fleste, men ikke alle, ble avholdt samtidig som stortingsvalget søndag og mandag med rikelig anledning til å forhåndsstemme.

Smøla og Aure avholder begge folkeavstemninger om de skal bytte fylke til Trøndelag. I Aure ble det avgitt 1.941 stemmer. Det gir en valgdeltakelse på 75 prosent. Blant dem som avga stemme, var det 51 prosent som ville bli i Møre og Romsdal og 45 prosent som ville bli i fylket. Smøla holder sin avstemning om to uker.

– Dette er greit å forholde seg til. I en jevn avstemning vil et flertall bli værende i Møre og Romsdal. Det krever ingen tiltak, planer eller oppfølging, sier Brekken til NTB.

Skifter målform

Den andre folkeavstemninga i Aure handler om målform. Kommunen har tre skoler der to er nynorskskoler og en bokmålsskole. Folkeavstemningen handlet om hvorvidt de to nynorskskolene skulle skifte målform til bokmål.

Hvis politikerne følger rådet fra innbyggerne, blir Aure nå en bokmålskommune i skolen. 53,2 prosent av dem 1.310 som stemte vil ha bokmål. 42,4 prosent stemte for nynorsk.

– Det er så jevnt i folkeavstemningene. Dette blir en større utfordring enn å bli i Møre og Romsdal. Vi må finne overgangsordninger for elever som har startet med nynorsk. Det blir en sak for administrasjonen å legge fram en opptrappingsplan, sier Aure-ordfører Hanne Berit Bakken.

Hegner om boplikten

I Kvitsøy utenfor Stavanger har de 500 stemmeberettigede hatt muligheten til å si hva de mener om fortsatt boplikt eller ikke. Kvitsøy er den eneste kommunen i Rogaland som fortsatt har boplikt. Dette for å hindre at eiendommer kjøpes opp og brukes som fritidsbolig.

De foreløpige resultatene fra kommunen viser et overveldende flertall for å beholde boplikten. To tredeler vil beholde boplikten, mens en tredel vil fjerne den. 60 prosent mener det skal være slektskapsunntak hvis boplikten videreføres.

Tett om målform

I Hemsedal kommune har målformen på kommunens nye sentralskole vært oppe til rådgivende folkeavstemning. Ifølge Hallingdølen ligger det an til dødt løp i den spennende opptellingen.

– Da vi gikk hjem mandag kveld, var det mindre enn 20 stemmer som skilte, sier varaordfører Peter Owesen til Hallingdølen. Resultatet var ikke ventet før tirsdag kveld.

To folkeavstemninger ble avholdt alt i mars. Hustadvika i Møre og Romsdal hadde en lokal folkeavstemning om målformen på Jendem skole. Også Lyngdal i Agder hadde en slik avstemning, der det gjaldt Byremo barneskole. På Jendem var det bokmålet som vant fram, mens befolkningen på Byremo vil beholde nynorsk som målform på skolen.

Alle folkeavstemninger i Norge – lokale som nasjonale – er rådgivende. Altså har ikke kommunestyrene noen plikt til å følge innbyggernes anbefalinger, men historisk har de som oftest valgt å gjøre nettopp det.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 18 timer siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 1 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 1 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 5 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse