Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
14 desember 2021 12:03
Del på Facebook
Nato-sjef Jens Stoltenberg går av neste år. Da vil han gjerne spasere rett inn på sjefskontoret i Norge Bank. Foto: Torstein Bøe / NTB
Nato-sjef Jens Stoltenberg går av neste år. Da vil han gjerne spasere rett inn på sjefskontoret i Norge Bank. Foto: Torstein Bøe / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nato-sjef Jens Stoltenberg ble bedt om å søke jobben som sentralbanksjef og sier han vil ha den. Kandidaturet høster til dels kraftig motstand på Stortinget.

– Jeg ble kontaktet av Finansdepartementet i november med forespørsel om jeg ville vurdere å søke stillingen. Det har jeg nå gjort, og dette er en jobb jeg er veldig motivert for, sier Jens Stoltenberg (62) i en uttalelse sendt til NTB via hans pressekontakt.

Det er han ikke alene om. Til sammen har 22 personer søkt på stillingen som ny sentralbanksjef – blant dem visesentralbanksjef Ida Wolden Bache (48), som ifølge DN også ble oppfordret av departementet om å søke.

– Jeg har søkt på stillingen som sentralbanksjef etter dialog med Finansdepartementet. Som visesentralbanksjef har jeg et godt bilde av hva stillingen innebærer og er motivert for jobben, sier Bache i en kort kommentar til NTB.

Avgjørelsen faller tidlig neste år. Utnevnelsen vil gjelde for en periode på seks år.

Lang fartstid i Norges Bank

Ida Wolden Bache har med tre års avbrudd vært knyttet til Norges Bank siden 1998. Hun ble utnevnt til visesentralbanksjef i fjor. Bache har doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo og en mastergrad fra London School of Economics.

Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg tiltrådte som Nato-sjef 1. oktober 2014 og har siden fått perioden forlenget flere ganger. Han har klargjort at han ikke kan tiltre før perioden i Nato utløper 1. oktober 2022.

Stoltenberg er utdannet sosialøkonom og hadde permisjon fra jobben i Statistisk sentralbyrås forskningsavdeling da han var stortingspolitiker, statsråd og statsminister. Han har hatt flere statsrådsposter og var, ikke minst, finansminister i en kort periode.

Politisk omstridt

Departementet har ifølge Stoltenberg selv avklart at hans bakgrunn ikke kommer i konflikt med reglene om hvem som kan ha stillingen.

Men kandidaturet er likevel omstridt. Flere ledende politikere på Stortinget ytrer skepsis og motstand mot en utnevnelse av ham. De er blant annet bekymret for sentralbankens uavhengighet.

– Det er uheldig at det vil kunne stilles spørsmål ved bindinger, både til regjeringen og til statsministeren. Det vil det ikke være mulig å unngå, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

– Nå forutsetter jeg at Finansdepartementet sørger for å ha en så uhildet prosess som overhodet mulig, sier hun.

Støre inhabil

Høyre-leder Erna Solberg har i VG ytret ønske om «en diskusjon om hvordan jusseksperter, markedet og markedsaktørene vil oppleve å få en markant politiker fra et regjeringsparti som Norges Bank-sjef». Hun er nøytral i sin kommentar når kandidaturet nå er kjent.

– Vi forutsetter at det gjennomføres en ordinær prosess av finansdepartementet i forbindelse med denne stillingen, sier hun til NTB.

Stoltenbergs mangeårige nære venn og partifelle, statsminister Jonas Gahr Støre, har gjort det klart at han ikke vil delta i behandlingen av utnevnelsen.

– Vi kjenner hverandre godt, og det er helt klart for meg at jeg ikke kan delta i noen deler av behandlingen av en slik sak, om det skulle bli aktuelt, sa Støre til DN.

– Gjør Støre inhabil

Finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi, sier at en ansettelse av en så profilert politiker som Stoltenberg kan bidra til å så tvil om bankens uavhengighet opp mot Stortinget og regjeringen. Han vil derfor betegne en ansettelse som uklok.

– Det er et viktig prinsipp at sentralbanken skal være uavhengig fra regjering og Storting. Det tilhører historien at man utnevnte partipolitikere til denne type stillinger, sier Limi til NTB.

– I tillegg kommer de nære båndene Stoltenberg har til statsminister Jonas Gahr Støre. Ikke bare er han inhabil ved selve ansettelsen, men han vil også være inhabil i andre forhold som gjelder Norges Bank og oljefondet, hvor sentralbanksjefen er styreleder, sier Limi videre.

«Oljeøkonom»

Venstres finanspolitiske talsperson og nestleder Sveinung Rotevatn er skeptisk til Stoltenbergs kandidatur. Han mener det faktum alene at Støre anser seg som inhabil, viser «hvor usedvanlig sterke bånd» Stoltenberg har til den sittende regjeringen.

– Det er viktig at alle i inn- og utland har tillit til at rentefastsettelse, disponering av oljefondet og andre ting skjer uavhengig av regjeringen. Det handler ikke bare om en reell uavhengighet, men også en oppfattet uavhengighet. Da vil det å ha så tette bånd til regjeringen ha betydelige utfordringer, sier han til NTB.

Stoltenberg har «jobbet hele sin karriere innenfor den norske oljebobla» og bør ikke få jobben, mener fungerende parlamentarisk leder Rasmus Hansson i MDG.

– Det er en stor forspilt mulighet hvis vi nok en gang får en klassisk oljeøkonom som henger fast i gårsdagens fossiltenkning, sier han.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 minutter siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøKva kullkasting?
Terje Sundsbø 56 minutter siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrKullkasting av planer og utsettelser er kostbart. Det må regjeringen ta på sin kappe. 
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøHan nevner Tautratunellen og minner på at det kan ta tid. Derfor bør Reknes reserveres. Det ha Molde skusla bort. 
Terje Sundsbø 15 timer siden Demokratiets veivalg
Terje Sundsbø 15 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrJeg leste oppslaget fra 2009, før Fergefri E39 ble lansert. Reknes er for lengst ute av bildet. Den som ikke ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøFrå folk på utgåande kontrakt.Bru over Julsundet hastar ikkje, men veg mellom Julbøen og Fuglset hastar.  Kaffeslabberas i formannskapssalen.https://midsundingen.no/nyhende/vi-gir-oss-ikkje-for-moreaksen-er-bygd/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR05-c6vIQLvzJlQXnbLG648T_Ym15RpaisIh90MTlkunDSZBjsEXM3HTKY_aem_XCC4VdLAnflK00jIx7a3lg
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse