Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
14 desember 2021 10:36
Del på Facebook
Her tas det prøve av avløspvannet. Dette sendes inn for analyse. Avløpsprøven behandles på lignende måte, som vanlige koronatester. Fra prøven dyrkes det RNA fra viruset. Foto: Sylwia Marianna Sivertsen / Kristiansund kommune
Her tas det prøve av avløspvannet. Dette sendes inn for analyse. Avløpsprøven behandles på lignende måte, som vanlige koronatester. Fra prøven dyrkes det RNA fra viruset. Foto: Sylwia Marianna Sivertsen / Kristiansund kommune
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristiansund kommune tar ukentlige målinger av avløpsvannet til 15.000 innbyggere i Kristiansund og bruker avløpsvannet til å overvåke bakgrunnsnivået av koronavirus i byen, opplyser kommunen.

Kristiansund kommune er en av få kommuner i Norge som bruker avløpsvannet til å overvåke bakgrunnsnivået av koronavirus i samfunnet.

– Vi tar en ukentlig prøve for å måle virusnivåene i avløpet, for å følge trenden, skriver Ingunn Strand, kommunikasjonrådgiver i Kristiansund kommune.

Måling fra avløpsvannet fra Hagelin renseanlegg

Hagelin renseanlegg mottar avløp fra over 15.000 av Kristiansunds innbyggere hver dag via avløpsnettet. Ettersom koronavirus ofte finnes i avføring før det er symptomatisk, kan måling av nivåene av koronavirus i avløpet gi oss god oversikt over bakgrunnsnivåene av virus i sentrumsområdet. Målinger kan dermed brukes til å oppdage skjulte tilfeller.

Viruset er ikke aktivt når det er i avløpsvannet, men gir oss god indikasjon på mengde virus hos befolkningen.

Ukentlige målinger

Hver uke tas det en prøve fra innløpet til renseanlegget, over en periode på 24 timer for å prøve å samle inn en mest mulig representativ prøve. Prøven sendes videre til SINTEF NORLAB laboratoriet for analyse.

Prosessen for testing

Avløpsprøven behandles på lignende måte, som vanlige koronatester. Fra prøven dyrkes det RNA fra viruset. Replikasjonen gjøres i sykluser, hvor hver syklus dobler mengden genetisk materiale. Antall sykluser det tar å produsere noe som kan identifiseres, er kjent som «syklusterskel» eller «CT-verdi».

Prøven sjekkes etter hver vekstsyklus for å se om RNA er tilstede. Hver prøve kontrolleres maksimalt 38 ganger. Hvis det etter 38 ganger ikke er detektert virus, er prøven erklært ikke påvist korona virus. Jo lavere CT-tall, desto mer virus er det tilstede, opplyser kommunen.

Det er tatt prøver siden september 2020, og dette har vist seg å være sammenfallende med kjent historisk sykdomsbilde i Kristiansund.

Jo lavere CT-tall, desto mer virus er det tilstede. Det er tatt prøver siden september 2020, og dette har vist seg å være sammenfallende med kjent historisk sykdomsbilde i Kristiansund.Jo lavere CT-tall, desto mer virus er det tilstede. Det er tatt prøver siden september 2020, og dette har vist seg å være sammenfallende med kjent historisk sykdomsbilde i Kristiansund.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse