Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
19 januar 2022 10:47
Del på Facebook
Nils Arne Eggen er død. Foto: Ole Martin Wold / NTB
Nils Arne Eggen er død. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Trenerlegenden Nils Arne Eggen er død, 80 år gammel. Han huskes som lagspiller, forbilde og et fyrverkeri av humør og energi blant toppene i norsk idrett.

Eggen sovnet stille med familien rundt seg natt til onsdag.

«Det var med sorg Rosenborg i dag mottok budskapet om at klubbens aller største legende er død», skriver RBK.

– Trist å få beskjeden om at Nils Arne Eggen er død. Få mennesker har betydd mer for norsk idrett enn ham, og få mennesker har vist så mange at det umulige er mulig, sier kulturminister Anette Trettebergstuen til NTB.

Nils Arne Eggens kunnskaper og engasjement strakte seg samtidig langt utenfor fotballen. Høsten 1996 fikk han tilbud om å bli kultur- og idrettsminister i Thorbjørn Jaglands regjering.

– Eggen var en ekte sosialdemokrat: Han var i hele sin karriere opptatt av det å være en lagspiller, og at et lag blir best når de spiller hverandre gode, sier Trettebergstuen.

Fotballeventyr

Eggen er norgeshistoriens mest suksessrike fotballtrener på klubbsiden. Han ledet Rosenborg med braksuksess gjennom flere tiår.

– Nils Arne Eggen var en legende og et forbilde, både på det personlige og sportslige plan. Det er derfor med stor sorg norsk idrett og jeg har mottatt det triste budskapet om at han har gått bort, sier idrettspresident Berit Kjøll til NTB.

Hun mener Eggen også har hatt betydning langt utenfor idrettens område.

– Eggens godfot-teori vil for alltid være et godt eksempel på hans fotballfaglige kompetanse og tankesett. Hans lederfilosofi har bidratt til både sportslig og samfunnsmessig utvikling hvor betydningen av lagarbeid og kollektivet alltid vil trumfe individuelle talenter og ferdigheter, sier Kjøll.

Fyrverkeri

Mange fotballprofiler mintes Eggen da RBK-legendens bortgang ble kjent.

– Han var et fyrverkeri av humør og energi. Jeg har hatt et langt liv sammen med Nils Arne fra vi startet som spillere på Vålerenga, hvor vi kjørte i hans Mini fra Blindern til Valle for å trene, sier tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen til VG.

– Det var forferdelig å høre. Han har hatt en enorm betydning for norsk fotball, og er en som har drevet klubbfotballen fram og vist til alle hva som er mulig. Han står på sokkel og er en bauta for alle norske fotballtrenere, sier landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2.

Som spiller ble Eggen seriemester med både Rosenborg og Vålerenga. Det ble også 29 A-landskamper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med den tidvis hissige, engasjerte og frittalende Eggen i sjefsstolen skapte trenerlegenden et fotballeventyr på Lerkendal. Champions League-seirer borte mot Borussia Dortmund (3-0) og Milan (2-1) vil for alltid huskes av mange.

I 1998 vant Real Madrid Champions League, men på veien tapte de 0-2 på Lerkendal. Real Madrid-stjernene taklet ikke møtet med norsk vinter.

Helseutfordringer

Eggen ble ansatt som RBK-trener første gang i 1971. Den virkelige suksessen fikk han imidlertid da han overtok samme jobb for fjerde gang i 1988. Den siste trenerjobben hadde trenerlegenden i Orkla fra 2011 til 2016.

De siste årene har Eggen slitt med helseutfordringer. Han måtte blant annet amputere deler av begge beina. Det tok ikke motet og livsgleden fra RBK-profilen.

– Det er jo klart at man blir litt irritert når man må mobilisere nesten på maks for å komme seg på do. Det blir andre former plattformer å mestre ting på nå, som å få i seg mat og stelle seg, sa han i et intervju med NTB i 2019.

– Jeg har prøvd med en fot, og det har gått bra. Det er en utfordring, og da må man ta det som det. Dette dreier seg jo egentlig om samme drivkrefter som da jeg spilte meg inn på Rosenborg som 18-åring og senere landslaget for lenge siden, la han til.

Fikk statue

Tross helseproblemene var Eggen glødende opptatt av alt som foregikk i Rosenborg-miljøet og fulgte klubben i sitt hjerte tett helt til det siste.

I 2019 så Eggen statuen av seg selv bli avduket på Nils Arne Eggens plass utenfor Lerkendal.

– Jeg kan leve godt med den (statuen). Dette er på vegne av alle som har brukt mesteparten av livet sitt på å gjøre Rosenberg best mulig. Jeg er bare et symbol som kikker utover, sa trenerlegenden som førte Rosenborg til totalt 14 seriemesterskap.

Onsdag la mange ned blomster og tente lys ved statuen utenfor Lerkendal.

(©NTB)

Fakta om Nils Arne Eggen

 

• Født i Orkdal i daværende Sør-Trøndelag 17. september 1941.

• Utdannet ved Norges idrettshøgskole.

• Karriere som spiller: Fotballspiller i Rosenborg (to perioder) og Vålerenga. Seriemester med begge klubbene, cupmester med RBK. Fikk 29 A-landskamper for Norge.

• Karriere som trener: Mangeårig trener i Rosenborg (seks perioder). Ledet trønderne til 14 seriemesterskap og en rekke cuptitler. I 1987 ledet han Moss til sensasjonelt seriegull. Han trente også Norges U21-landslag i to perioder. Trente det norske landslaget fra 1974 til 1977.

• Ble tildelt en rekke hederspriser: Olavstatuetten, Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, Kniksenprisen for årets trener, Årets Kniksen, Kniksens hederspris, Idrettgallaens hederspris og Norsk Fotballtrenerforenings hederstegn med diplom. Eggen ble i 2005 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Siste kommentarer

Nils Hagseth 2 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 7 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Kristian Haukås 7 dager siden Historien om Møreaksen
Har du ikke bedre ting å ta deg til på Stortinget enn å komme med sånnt greinalaust vås?
Roger Fjellstad Olsen 9 dager siden Pontius Pilatus-prisen til MDG
Det er jo komisk å kalle andre for Pontius Pilatus når en heter Hogne Hongset og skriver for Steigan og hjelper ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte