Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
08 mars 2022 16:08
Del på Facebook
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier Europa ikke kan være avhengig av gass fra noen som truer dem eksplisitt. Foto: Kenzo Tribouillard / AP / NTB
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier Europa ikke kan være avhengig av gass fra noen som truer dem eksplisitt. Foto: Kenzo Tribouillard / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU-kommisjonen vil gjøre Europa uavhengig av russisk olje og gass innen 2030. To tredeler av etterspørselen etter russisk gass skal kuttes innen nyttår.

Det er målet i en ny energiplan som ble lagt fram tirsdag.

Annonse
Annonse

Planen lanseres for å sikre billigere, sikrere og mer bærekraftig energi til Europa i den usikre sikkerhetssituasjonen etter Russlands invasjon av Ukraina – og i møte med klimaendringene.

Energiprisene var høye allerede før krigen i Ukraina startet 24. februar. Etter invasjonen har prisene på både olje og gass steget videre til himmels.

EU-kommisjonens plan, døpt «REPowerEU», går i hovedsak ut på å diversifisere EUs gassinnkjøp, få fortgang i planene om å rulle ut fornybar energi og erstatte gass som brennstoff for oppvarming og kraftverk.

– Truer oss eksplisitt

EU-kommisjonen mener planen kan kutte EUs behov for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme, dersom man ser den i sammenheng med EUs klimaplan «Fit for 55».

– Vi må bli uavhengig av russisk olje, kull og gass. Vi kan simpelthen ikke lene oss på en tilbyder som eksplisitt truer oss. Vi må handle nå for å redusere konsekvensene av økende energipriser, diversifisere vårt gasstilfang for neste vinter og akselerere overgangen til ren energi, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding.

Hun sier planen skal diskuteres med europeiske ledere i Versailles senere denne uka og deretter implementeres raskt.

Uklart hvem som erstatter

Mer konkret lener planen seg på to grunnpilarer. Den ene er å diversifisere gasstilfanget gjennom høyere LNG- og rørimport fra ikke-russiske tilbydere. I tillegg går EU-kommisjonen inn for høyere produksjon og import av biometan og fornybart hydrogen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Norge nevnes eksplisitt som et land EU-kommisjonen samarbeider med for å oppnå målene. Andre samarbeidspartnere er Qatar, Japan, Sør-Korea og USA.

Den andre pilaren består i å raskere redusere bruken av fossilt brennstoff i europeiske hjem, bygninger, industri og kraftverk gjennom å gjøre dem mer energieffektive, øke bruken av fornybar energi og elektrifisering og å se nærmere på flaskehalser i infrastrukturen.

EU-kommisjonen vil også innen april legge fram forslag til lovverk som påkrever at de underjordiske gasslagrene i EU fylles opp til minst 90 prosent av sin kapasitet innen 1. oktober hvert år.

Blinken-bønn

EU-planen er i tråd med USAs ønsker om at Europa gjør seg mindre avhengig av Russland. Utenriksminister Antony Blinken kalte det tirsdag «avgjørende» at EU slutter å være avhengig av russisk energi.

Særlig i lys av krigen i Ukraina.

– Dette er for mange land en stor mulighet til å endelig bli kvitt avhengigheten av russisk energi. For Russland bruker dette som et våpen, sa Blinken.

Ifølge Eurostat er Ungarn, Slovakia, Moldova, Østerrike og Tyskland de fem landene i Europa som får størst del av sin energiforsyning fra russisk gass.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøEg tar det for gitt at du har lest Klimautvalet sine 9 siderrs rapport om samferdsel. Der står det i ...
Geir Ole Sætremyr 22 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøJa det er Stortinget sitt privilegium å sette inn tiltak slik at Noreg når sine klimamål. Og det er ikkje ...
Terje Sundsbø 42 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Hans-Peter KaaresenSamferdsel prioriteres først av alt hos fylkespolitikerne – gratis ferge før skoler. Uten Møreaksen må fylket fortsatt drifte 2 ...
Terje Sundsbø 46 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrMiljøvennlig mobilitet betyr tilrettelegging for elbiler i distriktene – hvor offentlige transportmidler aldri kan bli et tilfredsstillende alternativ, verken økonomisk ...
Terje Sundsbø 47 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDet er Stortinget sitt privilegium å prioritere, herunder også hvordan de vil forsøke å nå klimamål. Slik som å redusere ...
Hans-Peter Kaaresen 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse