Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
08 mars 2022 16:08
Del på Facebook
USAs president Joe Biden skal trolig varsle tirsdag at landet stanser all import av olje fra Russland. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
USAs president Joe Biden skal trolig varsle tirsdag at landet stanser all import av olje fra Russland. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Joe Biden har bestemt seg for å innføre forbud mot import av olje og gass fra Russland.

– Vi forbyr all import av russisk olje, gass og energi. Det betyr at russisk olje ikke lenger skal tas imot i amerikanske havner, og det amerikanske folk igjen skal slå hardt tilbake mot Russlands president Vladimir Putin, sa Biden.

annonse

Flere amerikanske medier erfarte tidligere tirsdag at det var nettopp dette budskapet Biden ville komme med på en pressekonferanse samme dag.

– Vi står sammen om å øke presset mot Putins krigsmaskin, sier Biden.

Rammer Russlands største eksportvarer

Dette er en av de første vestlige sanksjonene mot Russland som direkte rammer landets største eksportvarer, olje og gass. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har oppfordret vestlige land til å innføre flere sanksjoner mot disse næringene, som har sørget for fortsatte kontantstrømmer til Russland tross at landet nå nærmest er utestengt fra verdens banksystem.

Oljeprisen steg etter meldingene, og i 17.30-tiden tirsdag ettermiddag lå prisen på ett fat nordsjøolje over 132 dollar.

Omtrent samtidig varslet Storbritannia at de vil stanse importen av russisk olje i løpet av året. Canada nedla et slikt forbud allerede 1. mars.

annonse

Rådført seg med europeere

USA innfører forbudet på egen hånd, men har rådført seg med sine europeiske allierte, som er mer avhengige av russisk energi. Etter planen skal Europa redusere sin avhengighet av russisk gass og olje, men dette vil ta tid. I dag utgjør russisk naturgass en tredel av Europas forbruk av fossil energi.

– Vi forstår at ikke alle kan gjøre dette, sa presidenten med hensyn til USAs europeiske allierte.

Den amerikanske presidenten har tidligere nølt med å innføre sanksjoner mot russisk energiimport, blant annet for å redusere innvirkningen på amerikanske bensinpriser.

– Jeg sa at å forsvare friheten vår kommer til å koste. Det kommer til å koste også i USA, sier presidenten.

Bare 5 prosent

USA importerer i gjennomsnitt 100.000 fat russisk olje hver dag, bare 5 prosent av Russlands eksport av råolje. Rundt 8 prosent av USAs import av olje og petroleumsprodukter stammet fra Russland i fjor.

En rekke oljeselskaper har allerede trukket seg ut av Russland og begrenser importen av olje derfra, blant annet ExxonMobil og BP. Shell sluttet seg til disse selskapene tirsdag, etter sterk internasjonal kritikk. Midlertidige tall fra USAs energidepartement viser at importen av råolje fra Russland falt til null i siste uke av februar.

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøFor en gangs skyld synes jeg du han legge ved linker til noe annet enn andre leserinnlegg av RR.. har ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Frihet til å kunne velge bilen
Men hvorfor mener Frank Sve og Frp at bilistene ikke skal kunne ferdes når de vil, men måtte vente på ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte