Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
20 mai 2022 13:28
Del på Facebook
Prisene vil øke framover, tror økonomer, næringslivet og husholdninger. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Prisene vil øke framover, tror økonomer, næringslivet og husholdninger. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Både økonomer, næringslivsledere og norske husholdninger forventer økt prisstigning framover, ifølge en undersøkelse fra Norges Bank.

Økonomene tror på en prisvekst på varer og tjenester på 3,7 prosent om 12 måneder. Det er opp 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal, viser Norges Banks forventningsundersøkelse for andre kvartal.

Partene i arbeidslivet forventer en prisstigning på 3,5 prosent, som er det samme som i forrige kvartal, mens næringslivslederne tror på en prisstigning på 5,4 prosent, en økning på 0,7 prosentpoeng.

Både økonomene og partene i arbeidslivet forventer en gjennomsnittlig årsvekst på 3,9 prosent i år. For partene i arbeidslivet er dette en nedjustering på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal. Næringslivsledere forventer en årslønnsvekst i egen bedrift på 4,1 prosent, opp 0,2 prosentpoeng fra kvartalet før.

Færre har flere ansatte

De fleste næringslivsledere tror på uendret (37,5 prosent) eller svekket (32,4) lønnsomhet i egen bedrift de neste tolv månedene. 24,7 prosent forventer bedret lønnsomhet.

I næringslivet oppgir færre at bedriften har flere ansatte i dag enn for tolv måneder siden. Andelen med flere ansatte er 34 prosent, som er en nedgang på 2,2 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Færre (35,7 prosent) forventer å ha flere ansatte om et år enn det de har i dag. Også det er en nedgang på 2,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

De fleste har like mange ansatte i dag som for et år siden, og forventer å ha like mange ansatte om tolv måneder.

Nordmenn tror på økte priser og økt rente

Blant norske husholdninger tror 88,5 prosent at priser på varer og tjenester vil øke de neste tolv månedene. Det er en økning på 7 prosentpoeng fra forrige kvartal.

I snitt forventer husholdningene en prisstigning på 4,3 prosent de neste 12 månedene, opp 1,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Flertallet (81,3 prosent) forventer også økt rente de neste tolv månedene.

I samme periode forventes det en lønns- og pensjonsutvikling på 2,7 prosent, som er opp 0,2 prosentpoeng fra kvartalet før.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Bløffen om Eksportveien
Har du konkrete tall for ca hvor mye delen med fastlandsforbindelse fra Gossen via Oterøy vil koste? Finner ikke noe ...
Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Møreaksen = svindel
@Terje SundsbøLitt dumt å legge inn link til artikler som ligger bak betalingsmur. Ikke alle som har abo på RB. 
Terje Sundsbø 7 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte