Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
05 juli 2022 14:32
Del på Facebook
Gassfeltet Aasta Hansteen. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB
Gassfeltet Aasta Hansteen. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved en ny oljestreik-opptrapping lørdag kan 56 prosent av norsk gasseksport stanse, ifølge Norsk olje og gass. Inntektstapet kan bli 1,8 milliarder kroner dagen.

Den varslede opptrappingen av oljestreiken lørdag kan resultere i tapt oljeproduksjon på 341.000 fat om dagen og en tapt gasseksport på 1.117.000 oljeekvivalenter om dagen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Tapte inntekter vil daglig være 1,826 milliarder kroner, ifølge Norsk olje og gass.

Administrerende direktør Hildegunn Blindheim i Norsk olje og gass sier at opptrappingen kan få svært store konsekvenser for Europa.

– Norge dekker en firedel av Europas energiforbruk og Europa er helt avhengige av vi som nasjon leverer i en tid der Russlands forsyningskutt har ført til et svært stramt marked for naturgass. En streik av dette omfanget skaper enorme problemer for land som er helt avhengige av å få fylt opp lagrene sine av naturgass før høsten og vinteren, sier hun i en pressemelding.

En rekke følgekonsekvenser

Tirsdag gikk 74 medlemmer i arbeidstakerorganisasjonen Lederne ut i streik, noe som har medført at oljefeltene Gudrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst er stengt ned. Én prosent av Norges gasseksport faller bort som følge av dette.

Onsdag er det varslet en opptrapping av streiken med ytterligere 117 medlemmer. En ytterligere opptrapping lørdag vil resultere i at totalt 382 medlemmer er tatt ut i streik.

Det er hvis denne opptrappingen inntreffer at Norsk olje og gass tror inntektstapet vil være på 1,8 milliarder kroner. Da vil oljefeltene Gullfaks A, Gullfaks C og Sleipner blir tatt ut, noe som får en rekke følgekonsekvenser på sokkelen.

Annonse
Annonse

– En streik vil være svært ødeleggende for Norges og industriens omdømme som en pålitelig og stabil leverandør av naturgass, sier Blindheim.

Har de høyeste lønningene

Bakgrunnen for streiken er at medlemmene i Lederne stemte nei til meklingsresultatet i en uravstemning torsdag i forrige uke.

– Lederne har allerede de høyeste lønningene på norsk sokkel. Vi er enige med Industri Energi og Safe om et oppgjør på 32.200 kroner i sentralt tillegg, samt justeringer på flere satser. I likhet med Safe og Industri Energi har Ledernes medlemmer rett til å forhandle lokalt i etterkant av det sentrale oppgjøret, sier Blindheim, som mener streiken er uansvarlig.

Forbundsleder i Lederne Audun Ingvartsen sier til NTB at Norsk olje og gass har et minst like stort ansvar som Lederne for å løse situasjonen.

Tre forbund part i avtalen

– Vi vet begge at det er to andre forbund som har akseptert resultatet, det er ikke slik at Norsk Olje og gass da kan glemme det siste forbundet, når det er tre forbund som er part i avtalen. Våre medlemmer sa et tydelig nei i uravstemning, og da må Norsk olje og gass komme oss i møte om vi skal unngå at lovlige virkemidler tas i bruk, sier Ingvartsen.

– Det er ikke en sannhet, at det ikke går an å gi noe mer, det er Norsk olje og gass sin oppgave å få alle med på laget om de vil opprettholde fredsplikten i arbeidslivet. Det har de ikke klart her. Skulle vi få noe mer nå når vi streiker, kan det med sikkerhet gis til Industri Energi og Safe også. Jeg tror ikke de kommer til å takke nei til bedre resultat, sier lederne videre.

Lederne har operatøransatte medlemmer i følgende selskapene Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Neptune Energy Norge AS og Okea ASA.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse