Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 august 2022 20:30
Del på Facebook
Forskere i Norge og Finland har studert temperaturdata fra Arktis og kommet fram til at regionen varmes opp betydelig raskere enn det man hittil har trodd. Isen på bildet kommer fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Arkivfoto: Are Føli / NTB
Forskere i Norge og Finland har studert temperaturdata fra Arktis og kommet fram til at regionen varmes opp betydelig raskere enn det man hittil har trodd. Isen på bildet kommer fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Arkivfoto: Are Føli / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Temperaturene i Arktis har steget nesten fire ganger raskere enn på resten av planeten, ifølge ny studie. Svalbard varmes opp enda raskere. Et alvorlig varsku, mener Norges klimaminister.

Tidligere studier har konkludert med at Arktis ble varmet opp mellom to og tre ganger raskere enn det globale gjennomsnittet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I en ny studie har forskere i Norge og Finland brukt fire sett med temperaturdata gjennom flere tiår som grunnlag. Tallene går tilbake til 1979, da satellittdata ble tilgjengelig.

De kom fram til at temperaturen i Arktis har økt med 0,75 grader celsius per tiår, og dette er altså nesten fire ganger så raskt som på resten av kloden.

Enda raskere rundt Svalbard

Studien, som er publisert i Nature-tidsskriftet Communications Earth & Environment torsdag, viser at det er betydelig regionale forskjeller i hvor fort oppvarmingen skjer nord for polarsirkelen. I områdene rundt Svalbard og Novaja Semlja har temperaturen økt med så mye som 1,25 grader per tiår. Det er hele sju ganger så mye som det globale gjennomsnittet.

– Svalbard er et av de mest sårbare områdene i Arktis, hvor oppvarmingen har skjedd rekordraskt. Det betyr mindre is om sommeren og at permafrosten blir stadig tynnere, sier seniorforsker Kalle Nordling ved Cicero, som er en av forfatterne bak studien, til NTB.

Han tror situasjonen kan gjøre det vanskelig for mennesker å bo i de arktiske områdene i fremtiden og viser til utviklingen på Grønland.

– Det kan påvirke det økonomiske levebrødet på Svalbard. På Grønland har smeltende havis allerede truet levemåten til urbefolkningen, ettersom det blir stadig vanskeligere å fiske og jakte på sel i regionen, sier han.

Overrasket

Temperaturøkningen som nå skjer i nord, antyder at selv de mest presise klimamodellene sannsynligvis undervurderer takten i oppvarmingen av Arktis. De anslår en oppvarming som er rundt en tredel mindre enn det de observerte temperaturene viser.

– Det er gjengs i litteraturen at Arktis varmes opp rundt dobbelt så raskt som kloden, så for meg var det litt overraskende at vårt tall var så mye høyere, sier medforfatter Antti Lipponen fra det finske meteorologiske instituttet.

– Kanskje det neste steget blir å se på modellene. Jeg vil være svært interessert å se på hvorfor modellene ikke gjenskaper det vi ser i observasjonene og hva det betyr for fremtidige klimaprognoser, sier Lipponen.

Mer ekstremvær

Økte temperaturer og mindre havis betyr også at det vil bli mer ekstremvær i verden. Det er noe Norge vil merke, mener Nordling.

– Det Norge konkret vil oppleve, er varmere vær gjennom året, sier han og legger til:

Annonse
Annonse

– Når polarisen smelter har det en enorm innvirkning på værsyklusene, og det vil bli stadig mer normalt med ekstremvær også her til lands.

Han tror svaret for å unngå en slik utvikling er å nå målet om nullutslipp.

Norge har hittil forpliktet seg til å kutte 40 prosent av CO2-utslippene innen 2030 og er blant landene som har signert Parisavtalen. I avtalen fra 2015 er den sentrale formuleringen at den globale oppvarmingen skal holdes til under 2 grader, og helst nærmere 1,5 grader, sammenlignet med førindustrielt nivå.

– Ideelt sett burde det ikke være noen utslipp i det hele tatt for å snu den trenden vi ser i dag, sier Nordling.

Klimaministeren bekymret

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) er kjent med funnene i klimarapporten. Han er bekymret for hva det betyr for fremtiden i nord.

– Dette er dramatiske tall. Studien er nok et alvorlig varsku om hvor raskt klimaendringene skjer, sier Eide i en epost til NTB.

Han var selv på Svalbard i forrige uke og fikk oppleve klimaendringene på nært hold.

– Isen smelter i rekordfart, vannet blir varmere, permafrosten tiner, livet på land så vel som i havet endrer seg, sier Eide og legger til:

– Deler av Svalbard er i ferd med å skifte fra et arktisk til et atlantisk klima.

Forsterkende effekt

I 2019 skrev FN i en spesialrapport at Arktis varmes opp raskere på grunn av en prosess kjent som arktisk forsterkning. Den oppstår når snø og is, som reflekterer sollys, smelter og renner ut havet, som absorberer det samme lyset.

I tillegg til en dramatisk påvirkning på lokalsamfunn og natur og dyreliv som er avhengig av sjøisen for å finne mat, vil rask oppvarming i Arktis få konsekvenser for hele verden. Grønlandsisen inneholder nok ferskvann til å heve havnivået i verden med rundt seks meter.

– Etter hvert som Arktis blir varmere, vil isbreene der smelte, og dette vil påvirke havnivået over hele verden. Det skjer noe i Arktis, og det påvirker oss alle, sier Lipponen, som understreker at klimaendringene forårsakes av mennesker.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 minutter siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDette veit du. Vedtaket du viser er ei anmodning til regjeringa om å utgreie dette. Etter det eg har sett ...
Terje Sundsbø 43 minutter siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDet er altså et stortingsvedtak som sier at staten overtar garantiansvaret for i bompengelån på riksveier.Er KS2-analysen for trinn 1 ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøLes dette oppslaget der definisjonen av utviklingsprosjekt stårhttps://www.nrk.no/ostfold/vil-kvitte-seg-med-bastoferga-i-moss-1.16892598
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøSiste oppslag du viser til er frå 2020 og anmodningsvedtaket som Regjeringa skulle følge opp. Eg har sett ein uttale der ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDu lever i fornektelse.Leder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité var i Molde og presenterte regjeringens utkast til NTP. Tror du ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøPå Hareid er der 4-vegs rundkøyring med doble filer, ÅDT på 6200 på fylkesvegen frå vest, ÅDT på ferga på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse