Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
13 august 2022 09:41
Del på Facebook
Salman Rushdie får hjelp etter angrepet i den amerikanske delstaten New York fredag. Foto: Joshua Goodman / AP / NTB
Salman Rushdie får hjelp etter angrepet i den amerikanske delstaten New York fredag. Foto: Joshua Goodman / AP / NTB

Forfatteren Salman Rushdie kan komme til å miste et øye etter angrepet i den amerikanske delstaten New York fredag, ifølge agenten hans.

– Dette er ikke gode nyheter. Salman kommer sannsynligvis til å miste et øye. Nervene i armen ble kuttet over, og leverens hans ble stukket og påført skader, sa Rushdies agent Andrew Wylie i en uttalelse natt til lørdag norsk tid.

Han la til at den 75 år gamle forfatteren var tilkoblet respirator, og at han ikke var i stand til å snakke.

Angrepet skjedde rett før Rushdie skulle tale på et arrangement i Chautauqua, vest i delstaten New York i USA.

Den britisk-indiske forfatteren har vært utsatt for alvorlige drapstrusler helt siden 1980-tallet, og reaksjonene på angrepet er sterke i en rekke vestlige land. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har beskrevet angrepet som rystende.

Operert på sykehus

Det var på formiddagen lokal tid fredag at en mann stormet opp på scenen i Chautauqua og påførte Rushdie en rekke stikkskader. Gjerningsmannen ble raskt pågrepet, og Rushdie fikk førstehjelp på stedet før han ble fraktet med helikopter til sykehus. Her ble han behandlet for skader i halsen og mageregionen og operert.

Ordstyreren på arrangementet i Chautauqua, Ralph Henry Reese (73), fikk skader i ansiktet og måtte også behandles på sykehus. Men han ble raskt utskrevet igjen.

Et øyenvitne i salen, Rabbi Charles Savenor, sier til nyhetsbyrået AP at angrepet varte i rundt 20 sekunder.

Først var det uklart hva som foregikk, ifølge Savenor. Men etter noen sekunder var det åpenbart at Rushdie ble angrepet.

Iransk «dødsdom»

Den antatte gjerningsmannen er navngitt som Hadi Matar av delstatspolitiet i New York. Han er 24 år gammel og kommer fra Fairview i New Jersey.

Motivet er så langt ikke offisielt bekreftet. Avisa New York Post har snakket med politikilder som sier Matar sympatiserer med regimet i Iran og landets revolusjonsgarde.

annonse

I 1989 erklærte Irans daværende leder Ruhollah Khomeini at Rushdie burde drepes. Det samme gjaldt dem som hadde bidratt til å utgi hans roman «Sataniske vers», som ble oppfattet som blasfemisk av mange muslimer.

Etter dette ble Rushdie avhengig av politibeskyttelse, og han levde lenge med falsk identitet. I 1998 erklærte myndighetene i Iran at de ikke lenger ønsket at Rushdie skulle drepes.

Fakta om Salman Rushdie

• Salman Rushdie (75) er en britisk forfatter av indisk opprinnelse som er bosatt i New York.

• Rushdie er mest kjent for kontroversen rundt hans roman «Sataniske vers» fra 1988, som mange muslimer oppfattet som blasfemisk og krenkende. Boken er forbudt i India og i flere muslimske land.

• Uroen rundt boka eskalerte da Irans daværende leder, ayatolla Ruhollah Khomeini, utstedte en såkalt fatwa og erklærte at Rushdie burde drepes. Det samme gjaldt utgivere av «Sataniske vers».

• I 1991 ble bokens japanske oversetter, Hitoshi Igarashi, knivdrept på Tsukuba-universitetet der han arbeidet. Bokens italienske oversetter, Ettore Capriolo ble utsatt for et attentat samme år, men han overlevde. I 1993 ble Rushdies norske forlegger William Nygaard skutt gjentatte ganger, men han overlevde angrepet.

• Rushdie har levd med politibeskyttelse i flere tiår, og han gikk lenge under dekknavnet Joseph Anton.

• I 1998 erklærte den iranske regjeringen at den ikke lenger ønsket at Rushdie skulle drepes. Etter dette har iranske myndigheter kommet med ulike, motstridende uttalelser om saken.

• Rushdie har utgitt en rekke romaner etter «Sataniske vers». Hans bok «Maurerens siste sukk» fra 1995 ble forbudt i India på grunn av harselering med en fremstående hindufundamentalisk politiker.

(Kilder: NTB, Store norske leksikon)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Anne Mari SandshamnDine 3 første linker viser til prioriteringene fra mai, før revidert statsbudsjett nå i september. Og som du påviser – ...
Frode Hoseth 4 timer siden Et utspekulert verktøy
Idag den 07.10.2022 er Norges dag der Den Norske Nobelkomiteen sender signaler om (grunnleggende) menneskerettigheter, demokratiet og fredelig sameksistens for ...
Anne Mari Sandshamn 5 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLest denne Terje? : https://www.veier24.no/artikler/her-er-lista-vegvesenet-prioriterer-disse-store-veiprosjektene/519367   MA er ikke nevnt engang på noen av listene for de neste 5 år -  fakta ...
Mange gode nyheter for Møreaksen i statsbudsjettet. F.eks. gratis ferger til Otrøya og Gossen, noe som vil øke andelen av ...
Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
@Terje SundsbøLaaaaangt derifra gitt :) MA er gravlagt :) 
@Anne Mari SandshamnBevilgningene til MA kommer når bompengeproposisjonen er ferdig, tidligst i revidert 2023-budsjett, eller på statsbudsjettet for 2024.
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte