I år satses det på en utvidet Smølabonan-festival i Kristiansund den 07. og 08. oktober. Det blir marked og fest med tusenvis av Smølabona og inviterte gjester fra nabokommunene Frøya, Hitra, Heim og Aure.
I år åpner det nye messeområdet ved Kulturfabrikken allerede fredag 07. oktober klokken 13:00, hvor det blir noe for enhver smak.
Rosinen i pølsa blir konserten i Braatthallen lørdag 8.oktober kl.19.00, hvor Smøla Janitsjarorkester har med seg Knut Marius Djupvik og Stian Aakvik samt en rekke musikere og sangere fra Smøla, Trøndelag og Nordmøre.
Jubileum for både Smøla Janitsjarorkester og Smølabonan
Smøla janitsjarorkester feirer 40 år og Smølabonan 20 år.
Prosjektleder Einar Wikan og orkesterleder Egil Holberg har de siste 20 åra samarbeidet tett om Smølabonan siden ideen ble unnfanget og i år er Smølabonan klar for nok en fest etter to års dvale på grunn av koronasituasjonen.
Prosjektet har også ført til at Smøla Janitsjarorkester har trukket tre fulle hus i Olavshallen i Trondheim og en fullsatt Sentrum Scene i Oslo, hvor orkesteret har opptrådt sammen med noen av landets beste solister.
Smøla- og Nordmørspatrioter
De to primus motorene for prosjektet, Einar Wikan og Egil Holberg snakket på dagens pressekonferanse mye om by og land, regionsbygging, samarbeid og ringvirkninger. Som de to fremoverlente Smøla- og Nordmørspatriotene vi har lært å kjenne de to ressurspersonene fra Smøla, snakket de varmt om hvor viktig det var med dette gode to- og flersidige samarbeidet mellom Kristiansund som regionssenter og regionskommunene.
Fremhevet ble også det gode samarbeidet med flere nevnte aktører i Kristiansund og den gode mottagelsen de hadde fått siden begynnelsen for 20 år siden. Kristiansund kommune, parkeringsetaten, brannvesenet, Idrettslaget Nordlandet, Kulturfabrikken, Braatthallen og byens utesteder var blant de nevnte.
Siden det første Smølabonan for 20 år siden med 6-7 telt og stander er det nå 50-60. Wikan og Holberg sier at prosjektet har skapt en indre glød hvor reiselivsaktører, matprodusenter, øvrig næringsliv og kulturaktører på Smøla og Nordmøre erfarer stadig nye positive ringvirkninger. Ved at de har involvert aktører fra nabokommunene Hitra, Frøya, Heim og Aure er de også med på å forsterke og gjenopplive den gamle kystregionen som involverte de nevnte Trøndelagskommunene i større grad.
Einar Wikan sa at aktører fra Frøya og Hitra var stolte over å få delta på Smølabonan i Kristiansund, som for noen år siden også ble oppfattet som byen deres.