Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
23 oktober 2022 12:30
Del på Facebook
Bondelagsleder Bjørn Glimming vil ha mer åpenhet om prisingen av varer hos dagligvarekjedene. Coop sier de er åpne om sine marginer, men at noe må holdes hemmelig av hensyn til konkurransen. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Bondelagsleder Bjørn Glimming vil ha mer åpenhet om prisingen av varer hos dagligvarekjedene. Coop sier de er åpne om sine marginer, men at noe må holdes hemmelig av hensyn til konkurransen. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bondelagets leder mener det er «noe som skurrer» med de høye matprisene. Han ber regjeringen sørge for mer åpenhet om prisingen av mat i dagligvarebutikken.

– Vi er åpne om hva vi som bonde får. Men etter at varene har forlatt oss, blir det veldig mye mer lukket, sier leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag til VG.

Annonse
Annonse

Han mener prisene hos de store dagligvarekjedene gir lite mening.

– Det er veldig vanskelig å forstå hvorfor prisen på mat er som den er. Her er det noe som skurrer, mener bondelagslederen, som ber om hjelp fra regjeringen.

Glimming mener regjeringen må kreve at handelen begrunner marginene som skiller innkjøpsprisen og salgsprisen i butikkene. Han vil også ha åpenhet om eksklusive avtaler mellom leverandører og kjeder og ber om mer ressurser til Dagligvaretilsynet, for kartlegging av innkjøpspris og salgspris.

Annonse
Annonse

Coops direktør for politikk og myndighetskontakt Ingvill Størksen sier til VG at de er åpne om sine marginer, men tror det er rom for mer åpenhet i bransjen.

– Så vil det alltid være slik at for å skape konkurranse, som er til kundenes beste, så må en del kort holdes tett av konkurransehensyn, sier hun.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at den betydelige økningen i matvare prisene vi nå ser, viser at sunn konkurranse i alle ledd er viktigere enn noen gang. Han tror økte priser på råvare, energi, transport og annet kan forklare mye av prisveksten.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøNo må du forstå kva eg skreiv, nemleg at andelen ligg fast på 20 prosent, Men, sjøl det vil bli ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrHvis andelen var 20% før kostnadsøkningen, og all kostnadsøkning utelukkende belastes bompengeandelen, så er ikke andelen fortsatt 20%.
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøEg les KS2 at andelen av prosjektet er 20 prosent.
Terje Sundsbø 15 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrSom sagt - ikke alle leser KS2-rapporten på samme måte som du. Eksempelvis har andre påpekt at den overfører all ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøKS2 rapporten og konklusjonane skal lesestoff bare på ein måte, nemlig justering av svv sine tall og konklusjon på finansiering. ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrVi har ikke behov for belæring om KS2-rapporten. Ikke mange leser KS2-rapporten på samme måte som deg.De fleste har registrert ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse