Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
15 november 2022 05:40
Del på Facebook
Foto: Dita Alangkara / AP / NTB
Foto: Dita Alangkara / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til tirsdag 15. november.

G20-toppmøtet er i gang

Indonesias president Joko Widodo har sparket i gang G20-toppmøtet på Bali. I åpningstalen i natt advarte han mot global splittelse og sa at verden må unngå «en ny kald krig».

Annonse
Annonse

Widodo sa også til verdenslederne at «vi må gjøre slutt på krigen» – en henvisning til Russlands krig i Ukraina. Russlands president Vladimir Putin er ikke til stede på møtet. I stedet har han sendt utenriksminister Sergej Lavrov for å representere landet.

Venstre vil fjerne BSU

Venstre vil spare snaut 1 milliard kroner ved å fjerne boligsparing for ungdom (BSU) i sitt alternative budsjettforslag tirsdag, sier Unge Venstres Ane Breivik.

– Ordningen premierer de som allerede har mest fra før. Den er urettferdig og usosial og hjelper ikke de som virkelig sliter med å komme inn på boligmarkedet, sier hun. Partiet vil også foreslå å heve frikortgrensen for inntektsskatt og øke studiestøtten, noe som anslås å koste snaut 1,2 milliarder.

Færre gårdsbruk – like stort areal

Tall fra Landbruksdirektoratet viser at 36.299 landbruksbredrifter med jordbruksareal har søkt om produksjonstilskudd i år. Det er 375 færre enn i fjor, en nedgang på litt over en prosent – eller cirka ett gårdsbruk mindre per dag – skriver Nationen. Siden 2017 er nedgangen på 6,3 prosent eller drøyt 1 prosent per år. Samtidig er det samlede jordbruksarealet nesten uendret de siste par årene.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Japans økonomi krymper

Japans økonomi falt 0,3 prosent i årets tredje kvartal. Høyere importpriser og svak privat kjøpekraft trekkes fram som årsaker til nedgangen, viser offisielle tall som ble lagt fram i Tokyo i natt.

Næringslivets investeringer steg i perioden, sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2021, men ikke nok til å demme opp for fallet i den private kjøpekraften. Samtidig var økningen i importkostnadene større enn økningen i verdien av eksporten.

Enighet om EUs budsjett

EU-parlamentet og EUs medlemsland er enige om neste års budsjett. Det får en ramme på 186,6 milliarder euro, over 1.900 milliarder kroner. Det er en økning på 1,1 prosent sammenlignet med 2022-budsjettet. EU vil kommende år bruke mer penger på blant annet energistøtte og Ukraina.

Enigheten ble oppnådd rett før fristen gikk ut ved midnatt. Hadde det ikke blitt noen enighet ved midnatt, hadde EU-kommisjonen måttet legge fram et nytt budsjettutkast. Budsjettet må formelt vedtas av Det europeiske råd og EU-parlamentet innen 14 dager.

Carlsen tok første stikk

Magnus Carlsen fikk en god start på årets siste Champions Chess Tour-turnering da han slo amerikanske Wesley So mandag. Nordmannen vant ett parti, mens det ble remis i de tre andre mot So. Det ga seier i formatet der det spilles best av fire.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 7 timer siden Ikkje ei kr er tapt!
Det Frank skriver her, er så sant som det er sagt!!  Derfor er det viktig at vi stemmer på rett ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Pengene i NTP som forsvant – ut av fylket
@Terje SundsbøBasert på slik eg oppfatter bompengeandelen å vere, ja.Men, eg kjenner ikkje vedtaket i Aukra kommune og/eller Møre og Romsdal ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Pengene i NTP som forsvant – ut av fylket
@Geir Ole SætremyrSå i et nøtteskall – KS2-rapporten som la hele kostnadsøkningen utelukkende på bompengeandelen – bommet grovt.
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Pengene i NTP som forsvant – ut av fylket
@Terje SundsbøAkkurat, der skal gjerast ei ny kalkyle der metodane blir vurdert gjennom KS2 rapport initiert av Finansdepartementet. Det er flott, ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Pengene i NTP som forsvant – ut av fylket
@Geir Ole SætremyrDu kan heller se på det på denne måten. Når kostnadene for Møreaksen kalkuleres på nytt, skjer det frikoblet fra ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Pengene i NTP som forsvant – ut av fylket
@Terje SundsbøDu reiser eit politisk spørsmål om gradert kompensasjon for kostnadsauke som følge av eksterne faktorar. Det er ikkje gitt å ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse