Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
28 januar 2023 15:35
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Den russiske hackergruppen Killnet truet lørdag sykehus og helseinstitusjoner i vestlige land – deriblant Norge. Så langt er det ikke snakk om omfattende konsekvenser.

– Foreløpig er dette mye mer storm i et vannglass enn «bangs for the bucks», sier seniorforsker Niels Nagelhus Schia ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til VG om angrepet fra hackergruppen Killnet mot norske sykehus-nettsider.

annonse

Norsk helsenett, som drifter nettsidene til norske sykehus, bekreftet lørdag at de har hatt unormal trafikk. De oppdaget selv dette rundt klokken 12.30 samme dag, sier kommunikasjonsleder Mette Valle Sannes til avisa.

– Det er liten grunn til å frykte omfattende konsekvenser som følge av dette, sier hun videre.

HelseCERT, som er helse- og omsorgssektorens nasjonale senter for cybersikkerhet, følger situasjonen tett og holder kontakt med de som er berørt, forteller kommunikasjonslederen.

Det var TV 2 som meldte om truslene i 13-tiden lørdag.

– Cyberangrep er et lavterskelangrep

Seniorforsker Schia sier videre at det er typisk at et slikt hackerangrep kommer nå, når Norge og flere andre europeiske land har lovet stridsvogner til Ukraina.

– Cyberangrep er et lavterskelangrep, det kan være en måte å svare på for Russland eller grupperinger som sympatiserer med Russland. Man svarer, men ikke med samme mynt, og uten at det eskalerer i noen grad, sier han til avisa.

annonse

De norske sykehusene som ble nevnt som mål av hackergruppen Killnet, er Ahus, Sykehuset Innlandet, Førde sykehus, Ringerike sykehus, St. Olavs hospital, Skien sykehus, Stavanger universitetssjukehus, Tønsberg sykehus og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Handler om å få oppmerksomhet

– Denne typen angrep handler gjerne om å få oppmerksomhet og synlighet snarere enn å påføre skade, sier avdelingsdirektør Erik Haugland i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og leder av Nasjonalt cybersikkerhetssenter.

Det er viktig å huske på at alle virksomheter med åpne og tilgjengelige nettsider i utgangspunktet kan utsettes for tjenestenektangrep, sier han videre.

– Denne typen angrep kan sammenlignes med en motorvei med begrenset plass. Om mange sender trafikk mot den samme nettsiden samtidig, da blir det trafikkork og siden blir tregere helt til den stopper opp, sier Haugland.

Til tross for at angrepene ikke har langvarige og alvorlige konsekvenser rent teknisk, kan det likevel ha andre konsekvenser, mener Haugland.

– Slike angrep kan spre usikkerhet og frykt i befolkningen og gi et inntrykk av at digitale tjenester vi er avhengige av ikke er sikre nok, uttaler han.

(©NTB)

annonse

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 11 timer siden Skandalene fra Frp omkring Møreaksen
Pressen fungerer som sandkassen til den privatpraktiserende stortingspolitikeren fra Frp, som kontinuerlig sprer om seg med «fake news» om Møreaksen, ...
Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 2 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte