Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
20 februar 2023 11:14
Del på Facebook
Allerede denne uka kan standardiserte spotprisavtaler på strøm være på plass, ifølge olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Det vil gjøre det enklere for strømkundene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Allerede denne uka kan standardiserte spotprisavtaler på strøm være på plass, ifølge olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Det vil gjøre det enklere for strømkundene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal ha strømavtaler som alle kan forstå, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Nå blir avtalene enklere.

Allerede denne uka kan en standardavtale for spotpris på strøm være på plass. Alle selskapene må tilby den samme avtalen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Mandag morgen møtte Aasland og barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) bransjeorganisasjonen Fornybar Norge, samt Distriktsenergi og Samfunnsbedriftene energi for å diskutere et forslag til en standard spotprisavtale.

– Organisasjonene har jobbet godt og konstruktivt og har fått på plass en standard spotprisavtale som de kan tilby strømsalgselskapene i løpet av denne uka. Dette kan være i markedet i løpet av veldig kort tid, kanskje allerede denne uka, sier Aasland til NTB.

Enklere for kundene

Den siste tida har strømselskaper fått mye kritikk, blant annet for å lure strømkunder inn i dyre avtaler de ikke har forutsetninger for å skjønne.

En standard spotprisavtale betyr at det eneste som kan skille selskapene, er hvor stort påslag de har per kilowattime, samt månedsavgiften.

Det vil gjøre det mye enklere for strømkunder å sammenligne avtalene, mener Aasland.

– Det er et virvar av ulike strømavtaler, og det er utrolig komplisert å forholde seg til alle avtalene som foreligger. Én standard avtale i samtlige selskaper vil gjøre det mye enklere for kundene, sier han.

Skjerper reglene

Aasland har tidligere varslet at han vil skjerpe reaksjonene overfor selskaper som bryter regelverket. Dem er det «urovekkende» mange av, har han tidligere uttalt.

Annonse
Annonse

– Nå har vi sendt dette oppdraget til reguleringsmyndigheten (REM), som regulerer konsesjonene, og bedt dem se på hvordan konsesjonene kan bli vanskeligere å få og lettere å miste, sier han.

Svaret kan komme før sommeren, ifølge statsråden.

– Da kommer vi til å iverksette tiltak også på det området, sier han.

Må selv sjekke avtaler

Fornybar Norge mener den nye standardavtalen er bra for både strømkunder og strømselskaper.

Den gjør det lettere å orientere seg i markedet og skjerper konkurransen, sier direktør for produksjon og marked i Fornybar Norge, Toini Løvseth.

– Når man sammenligner epler med epler, så blir det jo skarpere konkurranse mellom de ulike leverandørene. Men den utfordringen tar de, sier hun til NTB.

Samtidig må vanlige strømkunder selv sørge for at de får den beste avtalen, understreker hun – og oppfordrer alle til å sjekke.

– Det er veldig enkelt å bytte strømavtale, det et gjort på et øyeblikk, sier Løvseth.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse