Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 mars 2023 09:59
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre innrømmer pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen.snakker med mediene etter et møte med reineierne fra Fosen på Statsministers kontor.Foto: Alf Simensen / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre innrømmer pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen.snakker med mediene etter et møte med reineierne fra Fosen på Statsministers kontor.Foto: Alf Simensen / NTB

Fredag avslutter Fosen-demonstrantene sin aksjon. Niillas Beaska, talsperson for Norske Samers Riksforbund, sier regjeringen har veldig mye å bevise framover.

– Jeg håper vi skal slippe å gå til sånne skritt i framtiden. At de har skjønt alvoret. Det går ikke an å ignorere menneskerettigheter på det viset som ble gjort, sier Beaska til NTB når aksjonen nærmer seg slutten.

Annonse
Annonse

Beaska er glad for at statsministeren anerkjenner at det er et pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen, men sier at det er for dårlig at aksjonistene måtte stenge ti departementer før anerkjennelsen kom.

– Men jeg er lettet over at vi har fått en løsning på dette. En foreløpig løsning, det må jeg vektlegge.

Store folkehav samlet seg foran Slottet og Stortinget på aksjonens siste dag for å vise sin støtte til Fosen-samene. Beaska forteller at det gjør ham rørt.

– Da jeg kom og så folkehavet, tenkte jeg «Du verden, det er fantastisk». Jeg må innrømme at det kom noen tårer da jeg kom fram hit.

Anerkjenner menneskerettighetsbrudd

Etter en uke med store protester og demonstrasjoner i Oslo inviterte statsministeren reindriftsutøvere fra Fosen til frokost på Statsministerens kontor fredag.

Fosen-aksjonistene protesterer mot at det nå er gått over 500 dager siden Høyesterett fastslo at 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag er ulovlige uten avbøtende tiltak.

Etter møtet med reineierne ba Støre om å bli trodd på at regjeringen har jobbet med dommen siden den kom – og at de har jobbet med å sørge for at de folkerettighetsforpliktelsene blir etterfulgt.

Han innrømmet at det er et pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen.

– Det er et brudd på menneskerettighetene og det kan vi ikke leve med, sa Støre.

Annonse
Annonse

Kommer til å bli vanskelige avveininger

Statsministeren sier dommen slår fast at konsesjonen – slik den er gitt – krenker de rettighetene som samene har etter de konsesjonene som skal følges, og at det er et brudd på menneskerettighetene.

– Dommen sier også at man må vurdere avbøtende tiltak for å ikke være i en slik situasjon. Og det er det vi må ha full oppmerksomhet på. Jeg har sagt at jeg ikke utelukker noen tiltak i den sammenhengen. Det må vi gjøre på en måte hvor prosessen og arbeidet blir forstått og akseptert av dem som er direkte berørt, sier Støre.

Han sier det kommer til å bli vanskelige avveininger, men at det ikke blir noe bedre om man ikke har en felles oppfatning av hvordan man skal arbeide.

Reindriftssame Terje Haugen var selv til stede på frokosten med Støre. Han sier at de føler at de har kommet et steg videre når man får snakke med statsråder og statsministeren.

– Man føler at det går rett vei, sa Haugen.

Han var klar på at det var et godt møte, men at han synes ting burde ha skjedd mye tidligere.

– Svikter de igjen, kommer vi tilbake

Samtidig som frokosten ble servert, sang Fosen-demonstrantene sine siste vers i Oslo sentrum.

Siden 23. februar har aksjonister okkupert og blokkert flere departementer i Oslo. Men fredag satte aktivistene strek foran Slottet under statsråd – som er regjeringens øverste beslutningsorgan.

– Det har vært tøffe dager for alle som har aksjonert, og denne saken har revet opp i mange sår. Til nå i denne aksjonen har vi vært spredd utover opptil ti ulike departement, men på siste aksjonsdag skal vi endelig sitte sammen. Regjeringen skal se hvor mange vi er, de skal høre oss rope og de skal huske den kraften som bor i oss, sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuorat.

Artist og aksjonist Ella Marie Hætta Isaksen sier Støres beklagelse ikke stanser rettighetsbruddet, men sier at det betyr at arbeidet med å løse saken kan begynne.

– Den bevegelsen som er vekket i Sápmi, er sterk, og hvis regjeringen igjen svikter, er vi klare til å komme tilbake, sier Isaksen.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 10 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse