Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
27 april 2023 19:08
Del på Facebook
Partileder Bjørnar Moxnes på Rødts landsmøte i Stavanger i helgen, hvor partiet snudde i våpenspørsmålet. Foto: Carina Johansen / NTB
Partileder Bjørnar Moxnes på Rødts landsmøte i Stavanger i helgen, hvor partiet snudde i våpenspørsmålet. Foto: Carina Johansen / NTB

Rødt sto utenfor da de andre partiene på Stortinget vedtok en milliardpakke til Ukraina i vinter. Nå har partiet snudd om våpenstøtte og blir med på avtalen.

– Det har aldri vært noe mål for Rødt å stå utenfor avtalen om en storstilt støtte til Ukraina og andre land som rammes av krigens ringvirkninger, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

Annonse
Annonse

Da Stortinget ble enige om Ukraina-pakken på 75 milliarder kroner i februar, var Rødt det eneste partiet som sto utenfor. Årsaken var at partiet ikke ville gi våpen. Men i helgen vedtok Rødts landsmøte å snu i den saken.

– Fordømmelsen av Russlands folkerettsstridige angrep og støtten til Ukrainas legitime forsvarskamp har vi vært tydelige på hele veien. Nå er Rødt også for norsk våpenhjelp til Ukraina, med et klart landsmøteflertall i ryggen, sier Moxnes.

Zelenskyj takket

Ukraina-pakken ble vedtatt under en høytidelig seremoni på Stortinget 16. februar, hvor Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok på videolink og takket Norge.

Alle partilederne signerte avtalen, utenom Moxnes. Men nederst i dokumentet står det at «Rødt inviteres til å tiltre avtalen på et senere tidspunkt i 2023».

Statsministerens kontor bekrefter overfor NTB at dette er en stående invitasjon som fortsatt gjelder.

Milliardsummer

Ukraina-pakken utgjør 15 milliarder kroner i støtte hvert år, i fem år framover.

Pengene skal brukes til militær støtte, nødhjelp, infrastruktur og kritiske samfunnsfunksjoner. I tillegg kan pengene gå til gjenoppbygging når det blir mulig.

I tillegg skal det gis 5 milliarder kroner til land i sør som er rammet av ringvirkninger fra Ukraina-krigen.

– Rødt har støttet Ukraina-programmets formål, økonomiske rammer og varighet, og klargjorde det i stortingsbehandlingen, sier Moxnes.

Annonse
Annonse

Men forskjellen er at partiet nå også støtter våpendelen.

– Avtalen inneholder en rekke viktige hensyn, blant annet om å hjelpe Ukraina med å forsvare seg militært samtidig som det sees hen til nasjonal forsvarsevne, faren for bruk av masseødeleggelsesvåpen og utvidelse av konflikten til andre geografiske områder, sier Moxnes.

Vil ikke sende stridsvogner

Landsmøtevedtaket fra helgen slår fast at Rødt ikke støtter å sende norske kampfly, stridsvogner eller soldater til Ukraina.

– Hva skjer hvis regjeringen vil sende flere stridsvogner – eller går inn for å sende kampfly?

– Stortinget konsulteres om de enkelte militære bidragene og vurderinger knyttet til disse, og her vil vi ta stilling donasjon for donasjon og følge opp vedtaket fra vårt landsmøte, sier Moxnes, og viser til at det allerede er en del av dagens forlik mellom de andre partiene at Stortinget involveres.

Skal jobbe for fredsforhandlinger

Våpenspørsmålet har vært svært omstridt i Rødt. Det nye standpunktet ble vedtatt etter en heftig debatt på landsmøtet i helgen.

Mange av motstanderne mener at partiet heller må jobbe for fredsforhandlinger enn å sende våpen til Ukraina.

Det ønsker også Moxnes å følge opp.

– Vi vil jobbe for at Norge bruker maksimal diplomatisk kapasitet til å få en slutt på krigen og bidra til fredsforhandlinger i tråd med FN-pakten og på ukrainernes premisser. Det er ingen motsetning mellom støtte til motstandskamp og fredsarbeid, sier Moxnes.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse