Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
02 juni 2023 23:10
Del på Facebook
Fosen-aksjonister blokkerer inngangene til Statsministerens kontor. De har også etablert en teltleir i parken ved siden av. Lørdag 3. juni har det gått 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen medfører et pågående menneskerettighetsbrudd mot samene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Fosen-aksjonister blokkerer inngangene til Statsministerens kontor. De har også etablert en teltleir i parken ved siden av. Lørdag 3. juni har det gått 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen medfører et pågående menneskerettighetsbrudd mot samene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Etter at flere hundre Fosen-aksjonister aksjonerte foran Slottet fredag, forflyttet de seg til Statsministerens kontor. De vil ikke bli fjernet med det første.

Aksjonistene har lenket seg fast og blokkert inngangen ved Statsministerens kontor i Glacisgate ved Akershus festning. Det er Forsvarsdepartementet, som holder til i samme bygning, som har ansvaret for sikkerheten på området, skriver VG fredag kveld. FD vil ikke fjerne aksjonistene.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Det er en rolig demonstrasjon, og det er tett dialog mellom FD og politiet. På nåværende tidspunkt er det ikke aktuelt å be noen om å fjerne seg, skriver pressevakt Marita Hundershagen til VG.

Ny demonstrasjon lørdag

Elle Nystad sier til NTB at planen inntil videre er å bli ved Statsministerens kontor fram til lørdag klokken 14. Da er en ny demonstrasjon varslet. Den vil finne sted på Eidsvolls plass.

Aksjonen startet fredag formiddag ved 11-tiden da demonstrantene sto klare med bannere, kamprop og flagg da statsrådsbilene kjørte forbi på vei til statsråd på Slottet.

Lørdag er det 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen bryter med menneskerettighetene. Det er også gått 100 dager siden aksjonistene demonstrerte sist, den gang utenfor Olje- og energidepartementet.

Fremdeles mener aksjonistene at regjeringen ikke har gjort noe.

Vindturbinene må rives

– Vi ble lovet endring, vi ble lovet at menneskerettighetene våre skulle respekteres. Likevel har ingenting skjedd. Nå er vi her for å vise at så lenge menneskerettighetsbruddet pågår, blir det aldri stille!, uttalte leder Elle Nystad i NSR-Nuorat, ungdomsutvalget til Norske Samers Riksforbund, som er det største partiet på Sametinget.

Etter statsråd tok aksjonistene seg videre til Statsministerens kontor hvor de etablerte en blokade og satte opp lavvoer.

– Vi gir oss ikke før vindturbinene på Fosen rives og landet er tilbakeført til reindriften, sier leder Elle Rávdná Näkkäläjärvi i Sametingets ungdomspolitiske utvalg.

Annonse
Annonse

Tilrettelagt for aksjonistene

I hele parkområdet på Grev Wedels plass, på motsatt side av departementene, ble det også satt opp et stort antall telt og lavvoer.

Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet skriver til VG at ved hendelser som for eksempel brann, vil de gå i dialog med aksjonistene for å fjerne eventuelle hindringer for utrykningskjøretøy.

– FD har gjort enkelte tiltak som toaletter for å legge til rette for at det samles mange mennesker utenfor, skriver hun.

Varsler blokade

I en pressemelding skriver aksjonistene at de har med seg soveposer og lenker, og at de ikke vil flytte seg dersom politiet ber dem om det.

– Det er gjort ganske grundig arbeid. Vi jobber med å kunne rette opp dette så det er i tråd med hva Høyestrett har bestemt. Nå pågår det møter mellom samene på Fosen, vindkraftnæringen, under ledelse av riksmekleren, sier statsminister Jonas Gahr Støre til TV 2 om prosessen med de berørte grunneierne på Fosen.

Støre bedyrer at han har respekt for dommer fra Høyesterett.

– Aksjonistene krever at alle vindturbinene skal rives, at den kraftproduksjonen skal ut. Det har ikke Høyesterett sagt, og derfor må de høre fra meg at svaret på det er nei. Men det kan hende at det må gjøres endringer som skal bringe oss i tråd med det Høyesterett sier, og det håper jeg gode samtaler skal lede til, sier Støre videre.

Politiet følger med

Til NTB sier politiet at de følger situasjonen nøye og vurderer tiltak i tråd med hvordan situasjonen utvikler seg.

– Vi forskutterer intet, men vi har lagt en plan for hvordan vi skal løse problematikk som eventuelt måtte oppstå, sier operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt til NTB.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 17 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse