Som dagpengemottaker kan det i flere tilfeller vise seg ulønnsomt å jobbe. For tidligere deltidsarbeidere skal det ikke mye jobb til før man taper på det.
I en Nav-analyse som ser på alle som gikk på dagpenger i 2019, kommer det fram at 26 prosent av mottakerne ble trukket mer enn 200 kroner per time de jobbet.
– Det betyr at én av fire dagpengemottakere faktisk kan tape økonomisk på å jobbe én dag som for eksempel servitør eller i butikk, hvor en vanlig timelønn er på rundt 200 kroner, sier seniorrådgiver og forfatter av analysen, Johannes Sørbø.
Dagpengene avkortes med et fast beløp for hver time man jobber. Beløpet bestemmes etter hva man tjente før og hvor mye man jobbet.
Sørbø sier dagens regelverk slår uheldig ut for dem som har jobbet lite før dagpenger.
Har man for eksempel jobbet ti timer i uken før man mottar dagpenger, skal det ikke mye arbeid til før det blir et tapsprosjekt. Jobber man da sju timer, kan man til og med få en høyere timelønn enn før, men likevel tape på det. Det skjer fordi hele dagpengestøtten blir kuttet om man jobber mer enn 50 prosent av tidligere arbeidsmengde.
– Dette betyr at personen i dette eksempelet vil sitte igjen med mindre penger dersom de takker ja til jobbtilbudet. Det er en uheldig effekt av regelverket, sier Sørbø.
(©NTB)