Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
15 november 2023 14:12
Del på Facebook
Sju aktører har søkt om å delta i auksjon om prosjektområde for havvind i Sørlige Nordsjø II. Her fra den flytende havvindparken Hywind Tampen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Sju aktører har søkt om å delta i auksjon om prosjektområde for havvind i Sørlige Nordsjø II. Her fra den flytende havvindparken Hywind Tampen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Olje- og energidepartementet har mottatt sju søknader om å delta i auksjon om prosjektområde for havvind i Sørlige Nordsjø II.

Departementet vil nå starte jobben med å vurdere søknadene.

Annonse
Annonse

– Til tross for store kostnadsøkninger for den globale havvindindustrien den siste tiden, er det flere sterke aktører som søker om å kunne delta i auksjonsrunden om Sørlige Nordsjø II, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

I utlysningsdokumentene fremkommer det at departementet vil prekvalifisere minimum seks og maksimalt åtte søkere. Dersom færre enn seks søkere kan prekvalifiseres, vil departementet vurdere om auksjonen skal gjennomføres.

Regjeringen har som mål at det innen 2040 skal tildeles områder for 30000 MW havvindproduksjon. De første prosjektområdene for havvind på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II ble utlyst i mars i år.

Auksjon i februar

Departementet vil så snart som mulig offentliggjøre hvilke søkere som er kvalifisert til å delta i auksjonen. Foreløpig auksjonstidspunkt er februar neste år.

Søkerne er Aker Offshore Wind, BP og Statkraft, Equinor og RWE, Hydroelectric Corporation, Mingyang Smart Energy, Norseman Wind, Parkwind og Ingka og Shell, Lyse og Eviny.

– Vi fortsatt bekymret for om det økonomiske opplegget for SN2 er godt nok til å sikre en vellykket første havvindauksjon. Spenningen knytter seg nå til hvor mange som faktisk prekvalifiseres og blir med videre på auksjonen i februar, sier Jon Evang, bransjedirektør for havvind i Fornybar Norge , til NTB.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Før søknadsfristen gikk ut onsdag klokka 12, hadde flere aktører trukket seg fra konkurransen. Onsdag morgen varslet Brigg Vind at de trakk seg. Bakgrunnen er at det har gått politisk prestisje i saken, og at fallhøyden er stor, ifølge NRK.

Tidligere i uka trakk danske Ørsted seg. Fra før har også Norsk Hydro, Aker, Vattenfall, Deep Wind Offshore og Seagust uttrykt at innsatsen blir for høy, og at rammevilkårene ikke er gode nok.

Viktig milepæl

Offshore Norge, som organiserer havvindselskaper på norsk sokkel, er fornøyd med at flere konsortier har søkt om prekvalifisering for Sørlige Nordsjø II.

– Vi er fornøyde med at det har kommet sju søkere. Vi vet at betingelsene for å bygge ut Sørlige Nordsjø II er krevende, men vi forventer at flere av konsortiene som har søkt, vil bli prekvalifisert, sier Roger Pedersen, direktør for havvind i Offshore Norge i en pressemelding.

Han mener den krevende kostnadssituasjonen og betingelsene er forklaringen på hvorfor flere av konsortiene som hadde planlagt å delta i prekvalifiseringen, har valgt å trekke seg fra søknadsprosessen.

– Nå er det viktig at regjeringen så raskt som mulig får avklart med Esa og EU-kommisjonen at en kan legge kvalitative kriterier for tildelingen på Utsira Nord. Slik unngår vi nye, store forsinkelser i Norges flytende havvindsatsing, påpeker Pedersen.

Evang trekker også fram at det haster med å få utlyst Utsira Nord.

– Regjeringen bør så snart som mulig si noe om innretning og omfang på den varslede 2025-runden. Dernest må vi ha jevnlige utlysninger, sier han.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse