Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
01 desember 2023 11:19
Del på Facebook
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting». Den politiske opposisjonen reagerer sterkt.

– Samtidig som forskere advarer mot at Norge kan få en fattigdom vi ikke har sett i etterkrigstiden, antyder Tonje Brenna i dag at folk står frivillig i matkø, skriver Frp-leder Sylvi Listhaug på Facebook.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hun deler ikke Brennas skepsis til enkelte av dem som står i matkø. I et intervju med Vårt Land sier Brenna at matkøene ikke er et tegn på for lave ytelser, men at vi må få flere i jobb.

Listhaug skriver videre at det ikke er rart velgerne vender Støre og hans to nestledere ryggen om de ikke nå forstår alvoret.

Frp-lederen får støtte fra MDG-leder Arild Hermstad på Facebook.

– Er Tonje Brenna med i «En julefortelling» på Nationaltheatret? Det er rett og slett uverdig å mistenkeliggjøre folk som står i matkø. Hun minner om Ebenezer Scrooge når hun hevder at mange av dem som står i matkø, gjør det for å kunne bruke penger på andre ting. Humbug!

– Ingen skal gå sultne

Arbeids- og inkluderingsministeren svarer på kritikken fra opposisjonen. Hun understreker at det ikke er tvil om at det er vanskeligere tider.

– Mange har fått trangere økonomi og flere sliter. Det tar jeg, og regjeringen, på dypeste alvor. Det aller viktigste for folk, er en anstendig inntekt å leve av. Det gir deg trygghet i hverdagen. Derfor har vi vært opptatt av å bidra til at så mange som mulig kan være i jobb, og at økonomien til både folk og samfunnet går godt.

I en epost til NTB fredag ettermiddag utdyper Brenna matkø-utspillet sitt.

– Vi vet at det er et sammensatt bilde av brukere av matutdeling. Tre av fire er født utenfor Norge og 40 prosent er født i Ukraina. Kun 3 prosent av alle som benytter seg av en matutdeling, er i en fulltidsjobb. Fordi det er så sammensatt, er det også forskjellige grep som må til for å gi alle trygghet i hverdagen. Uansett er målet klart – ingen skal gå sultne.

Hjerterått

KrF-leder Olaug Bollestad er også blant partilederne som reagerer på Brennas svar til Vårt Land.

– Jeg synes det er hjerterått av en statsråd å si dette. Hun burde ta seg en tur til matsentralene og frivilligheten og snakke med de som tar imot og deler ut, sier Bollestad til NTB.

Hun er oppgitt over at Brenna insinuerer at enkelte i matkøer egentlig ikke trenger å stå der.

– Står du i matkø fordi du kan, eller står du i matkø fordi du må, spør Brenna i intervjuet.

Annonse
Annonse

Bollestad reagerer.

– Noen ber om hjelp fordi kjøleskapet er tomt, andre for å slippe å ta barna ut av fritidsaktivitetene eller ha råd til nye vintersko fordi barnas gamle har blitt for små. De har sine grunner til å stå der, sier hun.

KrF-lederen påpeker at de fleste som står i køene, opplever det som krevende å be om hjelp.

– Dette er en arrogant uttalelse fra en statsråd som har ansvar for både arbeid og sosial-feltet, sier Bollestad.

Peker på sosialhjelp

Brenna mener julekrisepakker, som Rødt ønsker, ikke er riktig virkemiddel mot matkøene. I stedet forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp».

– Det er ulike grunner til at folk bruker frivillighetens matsentraler. Noen tar imot mat for å bruke penger på andre ting, som er naturlig for folk å gjøre. Hvis alternativet er å gå sulten, så er det et større problem, sier Brenna til Vårt Land.

I november kom Fafo med en rapport om hvem som står i matkø. Brenna mener rapporten viser at matkøene ikke skyldes at ytelsene er for lave, men at flere må i jobb, særlig flyktninger.

Brenna kaller det en «naturlig konsekvens av situasjonen vi er i» at antallet som ber om sosialhjelp øker.

– Jeg skulle ønske ingen trengte det, men det er også bra at folk kan be Nav om hjelp. Altfor mange med krav på hjelp, henvender seg aldri til Nav, sier Brenna.

SV: Skuffende

Leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Freddy André Øvstegård, reagerer også på Brennas matkø-beskjed.

– Dette er skuffende. Regjeringen burde gjøre noe for å øke kjøpekraften til folk i stedet for å spekulere i om folk fritt velger å måtte stå og be veldedigheten om å få mat på bordet, sier leder i arbeids- og sosialkomiteen Freddy André Øvstegård til NTB.

– Det er åpenbart at ytelsene er for lave når sosialhjelpen, minstepensjon og minsteytelsene i arbeidsavklaringspenger og uføretrygda alle er under fattigdomsgrensa. Jeg tror ikke du finner noen som står i matkø fordi de velger det, sier han.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg er fullstendig klar over dagens tall, også for FV661. For å sikre grunnlag for arbeidet har eg løpande konsultering hos ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har ikke gjort noe regnestykke. Jeg har kun sitert SVV sine utsagn fra side 78/79: https://www.vegvesen.no/contentassets/bd2893c57ec24684b00e5c346f507166/planbeskrivelse_vedtatt.pdfSVV sier: «Etter at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse