Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
08 mars 2024 13:33
Del på Facebook
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) (foran) og landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) (bak) legger fram planen fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) (foran) og landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) (bak) legger fram planen fredag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nå skal bøndenes inntekter sammenlignes med lærere og sykepleiere, istedenfor industriarbeidere. Og dyra skal spise mer grovfor og gress, istedenfor kraftfor.

Det er blant de viktigste punktene i stortingsmeldingen som ble lagt fram av landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fredag. Der forteller regjeringen hvordan de skal øke selvforsyningsgraden til 50 prosent og trappe opp inntektsmulighetene i landbruket.

Annonse
Annonse

Økt selvforsyningsgrad – det vil si at mer av maten vi trenger for å klare oss, skal kunne produseres i Norge – er et mål som et bredt flertall på Stortinget er enige om. Regjeringen vil nå et mål om 50 prosent selvforsyning, og i planen deres inngikk tiltak som skal føre til:

* Økt etterspørsel etter mat fra norsk jordbruk

* Økt produksjon av, og etterspørsel etter norsk frukt, grønt og matkorn

* Økt bruk av grovfor og gress

* Økt andel norske råvarer i kraftforet

Må levere varer forbrukerne vil ha

Pollestad understreker at dette er avhengig av at norsk jordbruk leverer produkter som forbrukerne vil ha, og forutsetter lønnsomhet i produksjonen.

– Oppfølging av strategien må skje i samarbeid mellom staten og alle ledd i verdikjeden for mat, sier han i en pressemelding.

Oppdaterer inntektsgrunnlaget

Bøndene har også ventet lenge på noe helt annet: En oppdatert måte å beregne inntektene deres på. Budsjettnemnda for jordbruket skal legge fram tallene i de nye tallgrunnlaget allerede før vårens jordbruksoppgjør.

Blant annet skal det nå legges opp til å sammenligne jordbruksinntekten med «et justert gjennomsnitt av lønn for arbeidstakere som er om lag på nivå med lønn i undervisningsyrker og helserelaterte yrker».

Annonse
Annonse

Dette blir ifølge regjeringen om lag 9 prosent over industriarbeiderlønna – som var sammenligningsgruppe i forrige runde med lønnsopptrapping fra midten av 1970-tallet.

Bondelaget: – Ikke godt nok

Norges Bondelag mener det er på høy tid at regjeringen legger fram planen, men at dette ikke er godt nok for å øke selvforsyningen.

– Økonomien på mange norske gårder er dårlig, og det trengs virkelig en opptrappingsplan for hvordan inntektene skal løftes de neste årene, sier Bondelagets leder Bjørn Gimming i en pressemelding.

En viktig forutsetning for økt selvforsyningsgrad er å øke inntekten til bonden, påpeker Gimming.

– Dette er for defensivt fra regjeringen, nå skal vi jobbe for forbedringer i Stortinget. Hva dette faktisk betyr for inntektsopptrappingen vil vi se i jordbruksoppgjøret, sier bondelagslederen.

Skepsis fra SV

Heller ikke Norsk bonde- og småbrukarlags leder Tor Jacob Solberg er fornøyd. Han er særlig kritisk til det såkalte effektiviseringskravet på 20 prosent.

– Det er urettferdig at vi bønder skal jobbe mer enn alle andre i samfunnet, og at ikke alle våre eiendeler skal regnes med i egenkapital, sier Solberg til NTB.

Samtidig gir han skryt til regjeringen for at staten skal ta mer ansvar for å kjøpe norsk.

Regjeringens nærmeste samarbeidspartner mener heller ikke at planen til regjeringen monner.

– Jeg vil gi honnør til Pollestad for å levere et godt stykke på vei. Men hvis dette skal bli en historisk snuoperasjon for norsk matproduksjon, må ambisjonsnivået høynes i stortingsbehandlingen, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er definisjonen av Molde sentrum, og kva er forskjellen på Molde og Sjøholt kva gjeld trafikk generert frå E39/E136? 
Terje Sundsbø 6 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
Hvordan vil Frank Sve (Frp) prioritere fergeavløsning for de to store og folkerike øyene Gossen og Otrøya sammen med andre ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse