Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 mars 2024 11:04
Del på Facebook
Saken mot Ella Marie Hætta Isaksen og 17 andre Fosen-aktivister fortsatte i Oslo tingrett torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Saken mot Ella Marie Hætta Isaksen og 17 andre Fosen-aktivister fortsatte i Oslo tingrett torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Fem av Fosen-demonstrantene slipper å betale forelegg for aksjonen utenfor Finansdepartementet i Oslo i februar i fjor.

Det kom fram da retten var satt i Oslo tingrett torsdag morgen.

Annonse
Annonse

18 Fosen-demonstranter er tiltalt fordi de ikke vil betale boten for ordensforstyrrelse utenfor flere departementer i Oslo. Bøtene er mellom 3000 og 5000 kroner.

– Det vil bli lagt ned påstand om frifinnelse for fem av aksjonistene ved Finansdepartementet, sa aktor Stian Hermansen.

– Ikke ulovlig pågripelse

Grunnen er ifølge aktor at det er uklart hvem som bestemte at disse fem skulle pågripes. Dermed er det også usikkert hvordan vurderingen av forholdsmessighet ble gjort.

– Det har antakelig sammenheng med at det var en krevende situasjon for politiet. Både ute på gata med mange demonstrasjoner og et titall politipatruljer. Det var mange pågrepne i arresten og en policy vi har hørt om fra sentralt hold om hvordan politiet skulle forholde seg til demonstrantene, sa Hermansen.

Annonse
Annonse

Han understreket at det ikke var en ulovlig pågripelse, men at det altså var tvil rundt hvem som faktisk besluttet pågripelsen.

– På sin plass å trekke tiltalen

Marit Michelsen er en av de som slipper forelegg etter å ha sperret inngangen ved Finansdepartementet.

– Det er tydelig at myndighetene ikke har hatt kontroll og oversikt når de valgte å tiltale aksjonistene. Aksjonen har vært viktig for fremgang i Fosen-saken, så det er bare på sin plass at påtalen trekkes, sier Marit Michelsen.

Lettelse over avgjørelsen

Ayla Iselin Hætta Isaksen er også blant de fem. Nå er storesøster Ella Marie Hætta Isaksen lettet over påtalemyndighetens avgjørelse.

– Jeg er utrolig lettet over å se min lillesøster og de fire andre modige aktivistene som demonstrerte utenfor Finansdepartementet bli frikjent i dag. Det har føltes veldig tungt og urettferdig at det var kun de som ble satt på glattcelle, og dermed er det ekstra fint at de skal slippe å vente på en dom i flere uker, sier hun i en pressemelding fra Natur og ungdom.

– Dette viser også viktigheten av at vi som menneskerettighetsforkjempere faktisk prøver disse påleggene fra politiet for retten, og at vi ikke bare finner oss i at det er ulovlig å demonstrere mot menneskerettighetsbrudd, sier Ella Marie Hætta Isaksen.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er definisjonen av Molde sentrum, og kva er forskjellen på Molde og Sjøholt kva gjeld trafikk generert frå E39/E136? 
Terje Sundsbø 6 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
Hvordan vil Frank Sve (Frp) prioritere fergeavløsning for de to store og folkerike øyene Gossen og Otrøya sammen med andre ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse