Antall sykkeltyverier stiger jevnt hvert eneste år, viser skadetall fra Fremtind. Det samme gjør utbetalingene. Nå koster hvert sykkeltyveri i snitt nesten 10 000 kroner å erstatte.
– Sykkeltyvene blir stadig mer profesjonelle. Noen spaner om dagen og stjeler om natten, ofte etter bestilling. Og de er raske, så det krever mer av oss for å unngå tyveri, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Så langt i år er det registrert over 3100 sykkeltyverier hos Fremtind, til en erstatningssum på over 29 millioner kroner. I tillegg må vi regne med mørketall, da mange dropper å melde sykkelen sin stjålet, særlig hvis det er eldre og slitte modeller.
Flere stjeler dyre elsykler
Gjennomsnittlige utbetalinger for sykkeltyveri har økt med nær 700 kroner fra 2022 til 2024. Hvert sykkeltyveri koster nå nesten 10 000 kroner å erstatte.
– Vi ser at flere stjålne elsykler bidrar til høyere erstatninger. Mange av disse syklene er svært kostbare, forklarer Hofstad-Nielsen.
Selv sykler med gode låser stjeles
Det stjeles sykler hele året, med en liten topp i august og september. Sykkelen er mest utsatt for tyveri i de største byene. Sentrumsområder og togstasjoner er gjengangere.
– Selv om du har en god lås, bør du ikke sette fra deg en dyr sykkel i sentrumsområder. Vi får dessverre inn mange saker hvert eneste år der låste sykler med gode låser blir stjålet fra offentlige sykkelparkeringer, sier skadeforebyggeren.
Dekker inntil 40.000 kroner
Sykkeltyveri dekkes som oftest av din innboforsikring.
– Men merk at forsikringen har en øvre grense for erstatning på 40 000 kroner, så det kan være lurt å vurdere en egen sykkelforsikring for spesielt kostbare sykler. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap, så får du vite mer om mulighetene, råder Hofstad-Nielsen.
Skadeforebyggerens råd mot sykkeltyverier:
- Ha en forsikringsgodkjent sykkellås - FG-lås, helst to låser.
- Lås sykkelen til faste punkter på folksomme og opplyste steder.
- Det er lett å tenke at sykkelen står trygt i boden, men den står fortsatt i fare for å bli stjålet. Lås gjerne sykkelen fast i noe inne i boden, eller sett den inn i hus eller leilighet.
- I tillegg kan det være lurt å ha en skjult GPS-sender i sykkelen, sånn at det kan være lett å spore den hvis den blir stjålet.
- Ha en forsikring som dekker den reelle verdien av sykkelen.
- Registering i BikeMember gir redusert egenandel.
- Lagre sykkelen for vinteren inne i hus eller leilighet, eller lås den godt fast inne i boden.