Annonse
Aage G. Sivertsen
Artikkel
Aage G. Sivertsen
08 september 2017 06:00
Del på Facebook
Siv Jensen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Siv Jensen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dagene frem mot stortingsvalget 11. september 2017 vil vi orientere deg om hvert enkelt parti. Vi vil belyse historikken og se på hva partiet står for både nasjonalt og lokalt. Vi legger særlig vekt på sykehussaken. Med en slik orientering mener vi du vil være bedre rustet til å gjøre et valg. For dette er ikke enkelt. Men noen råd kan virke åpenbare. De historiske opplysningene er i hovedsak hentet fra Wikipedia.

Det er mange snålinger i politikken, men FrP har de fleste, tror jeg. Dette preger også partiets historie, men nå har de vært Norges 3.største parti ganske lenge og de må selvsagt taes på alvor. De har innflytelse på det meste.

3000 hadde møtt opp på Saga Kino i Oslo 8. april 1973. Anders Lange holdt en to timer lang tale. Hovedsaken var de høye skattene og de ansvarlige politikerne, særlig i Høyre og Arbeiderpartiet. Anders Langes Parti ble stiftet denne dagen.

I juni samme år kom første meningsmåling der Anders Langes Parti var med, og de fikk 5,1 prosents oppslutning. Partiet fikk 5,0 prosent i valget og fire stortingsmandater.

Da Anders Lange plutselig døde i 1974, rykket Karl I. Hagen inn på hans plass. I 1975 ble det forsoning med de som hadde brutt ut og dannet Reformpartiet. De vendte stort sett tilbake til ALP. Hagen fikk garanti om at partiet straks skulle skifte navn og skaffe både et fullverdig partiprogram og demokratiske vedtak, slik som de fleste andre partiene. Anders Langes Parti ble således til Fremskrittspartiet i 1977. På landsmøtet i 1978 ble Carl I. Hagen valgt til formann.

Innvandring en frontsak

I 1986 var det første gang partiet utøvde betydelig makt. Willoch koalisjonsregjering gikk av på grunn av bensinavgiften, og FrP støttet ham ikke.

Under valgkampen i 1987 mottok partiformann Hagen Mustafa-brevet, som angivelig skulle være skrevet av en muslimsk innvandrer. Han fortalte om hvordan muslimer skulle forvandle Norge til en muslimsk stat, og Hagen leste høyt fra dette. Brevet viste seg senere å være falskt, men bidrog til at partiet fikk en oppslutning på over tolv prosent, mer enn tre ganger høyere enn ved valget i 1985. Anders Lange var negativ til norsk innvandringspolitikk, men det var først etter valget i 1987 at innvandring ble en frontsak for partiet.

John l.Alvheim

Ved valgene i 1991 og 1993 ble partiets oppslutning nær halvert, men ved Stortingsvalget i 1997 fikk partiet 15,3 % av stemmene, partiets beste valg til da. Etter valget ble John I. Alvheim leder av Stortingets sosialkomité. Den sympatiske Alvheim som gjorde en voldsom viktig innsats for barn – med barnevernet som motstander. Den jobben han gjorde der står det respekt av. Siden undertegnede har skrevet flere kronikker om barnevern og omtalt barnevernets historie i en bok, innrømmer jeg gjerne at Alvheim gjorde et sterkt inntrykk på meg. Så selv om dette ikke er mitt favorittparti, viser det at alle parti kan ha sin misjon.

Landets største parti, på meningsmålingene

Ved valget i 2000 oppnådde Terje Søviknes i Os kommune 36,5 % av stemmene og ble ny ordfører. På meningsmålingene høsten 2000 opplevde Frp 34 % på meningsmålingene og var utrolig nok landets største parti.

Etter interne stridigheter ble storingsrepresentant Dag Danielsen og flere andre sentrale aktører i Oslo FrP ekskludert senhøsten 2000.

Ved Stortingsvalget i 2001 ble det borgerlig flertall, hvor Frp sørget for parlamentarisk flertall for Kjell Magne Bondeviks andre regjering.

Landets nest største parti

Fremskrittspartiet ble ved stortingsvalget 2005 landets nest største parti og størst på borgerlig side, med 22,1 prosents oppslutning og 38 mandater.

5. oktober 2005 ble slutten på Hagen-æraen innledet ved at Siv Jensen overtok som Frp’s parlamentariske leder etter Carl I. Hagen.

Ved valget 2009 fikk Frp en liten framgang til 22,9 prosent, partiets beste valgresultat noensinne. Med 41 mandater var de landets nest største parti.

2011–2013 Skandaler i kø

I løpet av 2011 ble Frp hardt rammet av en rekke utenompolitiske skandaler. 20. mars ble Frp’s ordførerkandidat i StavangerTrond Birkedal, siktet for snikfilming av unge gutter i dusjen i sitt hjem. Senere ble han også tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig gutt. 21. september kunngjorde TV2 at partiets samferdselspolitiske talsmann Bård Hoksrud hadd kjøpt seksuelle tjenester i Latvias hovedstad Riga.

I kommune og Fylkestingsvalget i 2011 gikk FrP tilbake og med hele 11,4 % av stemmene og oppnådde det svakeste resultatet sitt siden 1991. Nedgangen kunne tilskrives terroraksjonen 22.juli ved at hver tredje 2007-velger lot være å stemme. De var likevel Norges tredje største parti.

Ikke bry deg om meningsmålingene

På Frp sitt landsmøte våren 2012 erklærte Siv Jensen at det etter valget i 2013 ville være uaktuelt for Frp å støtte en regjering der partiet ikke selv er med. Det var meget smart av henne. Som begrunnelse viste hun til tidligere dårlige erfaringer som støtteparti for de andre borgerlige partiene.

De andre borgerlige partiene gikk for første gang til valg på et samlet borgerlig regjeringsgrunnlag med Erna Solberg som statsministerkandidat.

Ved stortingsvalget, 9. september 2013 oppnådde Frp 16,3 prosent av stemmene og fikk 29 mandater. Til tross for betydelig tilbakegang både prosentvis og i antall mandater ble valgresultatet feiret som en stor seier på partiets valgvake, for det første fordi valgresultatet lå nesten fem prosentpoeng over det svake 2011-valget, men særlig fordi det banet veien for Frp’s historiske, første deltakelse i regjeringssamtaler.

Onsdag 16. oktober ble Erna Solbergs regjering tatt i ed med sju statsråder fra Fremskrittspartiet.

Meningsmålingene har den siste tiden vist at FrP ligger på omtrent samme oppslutning som ved siste stortingsvalg. Det kan se ut som om regjeringen Solberg med Høyre og FrP vil gjøre det ganske bra, men at de er enten avhengig av at Venstre kommer seg over sperregrensen eller at KrF spiller på lag.  Meningsmålinger forteller sjelden sannheten. Under intervjuer i 2009 ville bare 10-12 % oppgi at de stemte Frp, men valgresultatet ble den gangen 22,9 %.

Lokalt engasjement:

To av FrPs representanter gikk i strupen på sitt eget parti da de skrev leserinnlegg om bevaring av sykehuset i Kristiansund. Det førte til at de ble ekskludert. FrP i Møre og Romsdal har støttet Fellessykehuset på Hjelset.

Konklusjon: Skal du stemme på FrP kan det neppe være på grunn av partiets lokale engasjement på Nordmøre. Men dette er et stortingsvalg og for den som støtter en streng innvandringspolitikk, så er det bare å henge seg på.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrKullkasting av planer og utsettelser er kostbart. Det må regjeringen ta på sin kappe. 
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøHan nevner Tautratunellen og minner på at det kan ta tid. Derfor bør Reknes reserveres. Det ha Molde skusla bort. 
Terje Sundsbø 14 timer siden Demokratiets veivalg
Terje Sundsbø 14 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrJeg leste oppslaget fra 2009, før Fergefri E39 ble lansert. Reknes er for lengst ute av bildet. Den som ikke ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøFrå folk på utgåande kontrakt.Bru over Julsundet hastar ikkje, men veg mellom Julbøen og Fuglset hastar.  Kaffeslabberas i formannskapssalen.https://midsundingen.no/nyhende/vi-gir-oss-ikkje-for-moreaksen-er-bygd/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR05-c6vIQLvzJlQXnbLG648T_Ym15RpaisIh90MTlkunDSZBjsEXM3HTKY_aem_XCC4VdLAnflK00jIx7a3lg
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøI oppslaget frå 2009 står det å lese:""Seksjonssjef for trafikksikkerhet og vegforvaltning i Statens vegvesen i Nordmøre og Romsdal, Kjetill ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse