Annonse
Annonse
Espen Barth Eide, (Ap) (t.h) og Bjørnar Moxnes (Rødt) i stortingssalen under behandlingen av spørsmålet om norsk tilslutning til EUs energibyrå ACER. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Espen Barth Eide, (Ap) (t.h) og Bjørnar Moxnes (Rødt) i stortingssalen under behandlingen av spørsmålet om norsk tilslutning til EUs energibyrå ACER. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Man kan være enig eller uenig om Acer, men Stortingsvedtaket om å slutte seg til dette europeiske strømsystemet viser det dilemma som mange partier, og spesielt Arbeiderpartiet, står overfor. I mange tiår har det vært et samarbeid mellom landegrensene om strømforsyning. Senterpartiet av alle var i sin tid det partiet som kjempet hardest for å bygge utenlandskabler. Norge skulle bli Europas batteri. Nå er Senterpartiet ett av de partiene som kjemper mot slike kabler og avtalen med Acer.

pedersen per helge L 400«Sykehusreformen har kostet Arbeiderpartiet tusenvis av stemmer. Nå kan det samme skje i Acer-saken»,skriver Per Helge Pedersen, fast spaltist,  i dagens kronikk.I lang tid har det vært harde fronter både i fagbevegelsen og i Arbeiderpartiet om denne saken. Mange fylkeslag i partiet har stemt mot det forslaget som nå er vedtatt av Stortinget. Mange er forundret over at ikke partiledelsen har gjort mer for å opplyse hva dette egentlig innebærer for land og folk. Mange synes det er rart at Arbeiderpartiets stortingsgruppe ble bundet på hender og føtter.  Her visste ledelsen best – og dermed basta.

Igjen ser vi at eliten i partiet presser gjennom vedtak som veldig mange er sterkt imot. Igjen føler mange ute i landet at eliten i Oslo ikke lytter til hva folk flest sier. Selvsagt kan dette føre til økt politikerforakt, og Arbeiderpartiet som sliter så det holder, løftes ikke på meningsmålingene.

Vi må ikke glemme at det var eliten i partiet som kjempet gjennom helseforetaksreformen som er blitt en forbannelse for mange ute i landet. Sykehus-reformen har kostet Arbeiderpartiet tusenvis av stemmer. Nå kan det samme skje i denne saken.

Det kan gjerne være at det er helt riktig å samarbeide om kraftleveransene slik det er lagt opp til. Det får tiden vise, men skandalene i helsevesenet fortsetter med uforminsket styrke uten at noen ansvarlige politikere vil rette opp denne fadesen.

Uansett hvor rett eliten har, så tror jeg at eliten står seg på å lytte til hva folk sier. Nå blir kløften mellom de som har makta og folk flest stadig dypere.

Når slike viktige saker skal gjennomføres, tror jeg at alle er tjent med å spre objektiv kunnskap. Det må være helt klart hva som ligger i vedtakene. Etter at Stortinget har sagt sitt, krangles det nå høylytt om hva dette vedtaket egentlig innebærer. Blir det bygget flere kabler til utlandet og hvem skal eie og drive dem. Blir strømprisen høyere i Norge?  Mister vi vår konkurransekraft og taper vi arbeidsplasser? Spørsmålene er mange og svarene spriker i alle retninger.

Det er nå viktig at ikke arrogansen hos eliten overskygger hva denne saken gjelder. Arbeiderpartiet har i alle fall ikke gjort det lettere for seg å vinne tilbake sin maktbase.

I Kristiansund og på Nordmøre er det stor forbitrelse etter at eliten i Arbeiderpartiet bidro til at sykehus-saken endte som den gjorde. Kanskje eliten i Arbeiderpartiet kan bidra til å endre den famøse helsereformen.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte