Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Erika Indergaard, Nordic Light
Artikkel
20 april 2018 10:36
Del på Facebook
Illustrasjonsbilde fra utstillingen. Sissel H. Hammersland har levd med MS i 25 år. I 20 av disse årene har hun jobbet på Odda ungdomsskole som bibliotekassistent. Foto: Fredrik Arff
Illustrasjonsbilde fra utstillingen. Sissel H. Hammersland har levd med MS i 25 år. I 20 av disse årene har hun jobbet på Odda ungdomsskole som bibliotekassistent. Foto: Fredrik Arff
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fotoutstillingen «PS, jeg har MS» kommer til Nerparken i Kristiansund som en del av Nordic Light fotofestival. Fotoutstillingen skal bidra til å bryte ned fordommene rundt dem som er rammet av MS.

Tre store installasjoner med tilsammen seks portretter skal stå her i to uker, til glede og ettertanke for folk som bor i eller besøker Kristiansund. Bildene viser et utsnitt av livet til seks personer som har MS.

– Vi er glade for denne muligheten og mener at utstillingen hever festivalens bredde og uttrykk. Utstillingen bidrar til å skape synlighet rundt MS, og viser at ingen er sin diagnose. Man er først og fremst den man er, og så har man MS, noe som også reflekteres i tittelen på utstillingen, sier festivalsjef Ingunn Strand i Nordic Light.

 Bilde fra utstillingen når den stod på Rådhusplassen i Oslo i fjor sommer. Foto: Nyebilder.no Bilde fra utstillingen når den stod på Rådhusplassen i Oslo i fjor sommer. Foto: Nyebilder.no

Utstillingen åpnes av ordfører Kjell Neergaard i forbindelse med festivaltoget under Nordic Light sitt åpningsarrangement onsdag 25. april fra kl. 17. En representant fra det lokale MS -forbundet vil også være til stede.

Utstillingen er resultat av et samarbeid mellom MS-Forbundet og Merck. Bildene er tatt av fotograf Fredrik Arff. MS-forbundet gjennomførte i fjor en intern spørreundersøkelse blant medlemmene sine der det blant annet kommer frem at 1 av 3 opplever at mange rundt dem har fordommer mot MS.

– Disse bildene hjelper oss i å synliggjøre MS som sykdom, samtidig som vi ønsker å vise at man kan ha aktive liv selv om man har fått MS, sier generalsekretær Mona Enstad i MS-forbundet.

Utstillingen er en del av en større informasjonskampanje med samme navn, og har som mål å bryte med stigma og folks oppfatning av hva det vil si å leve med MS. Det er viktig for alle med MS å bli sett for den de er, og ikke sin diagnose. 

Det er mange som har hørt om multippel sklerose (MS), men få vet hva sykdommen faktisk er eller hva det innebærer for dem som rammes. MS er en av de største nevrologiske sykdommer i Norge, ca 11 000 mennesker i landet vårt lever med sykdommen. Norge er blant landene i verden med flest MS-syke i forhold til befolkningsantall. Dobbelt så mange kvinner som menn får MS, og de er som regel mellom 20 og 30 år når de får diagnosen.

OM UTSTILLINGEN:

Utstillingen består av følgende foto.

  • Bilde nr. 1: Viser en ung og liten familie i Trondheim, hvor moren Marte har MS.
  • Bilde nr. 2: Viser en kompisgjeng i Stavanger, hvor en Bjarni med MS sitter i rullestol.
  • Bilde nr. 3: Viser bibliotekaren Sissel i rullestol som jobber på en ungdomsskole i Odda, sammen med kollegaer og elever.
  • Bilde nr. 4: Viser en generasjonsfamilie på en gård i Ringebu kommune som driver med sauer, hvor Nina Karin har MS. Bildet er tatt midt i lammingen.
  • Bilde nr. 5: Viser Astrid med to venner på landeveissykkel i Maridalen i Oslo. Astrid har MS.
  • Bilde nr. 6: Viser Morten sammen med bandet sitt i Bodø.

Det kreative konseptet: rammer
Man kan ikke stikke under en stol at sykdommen MS legger begrensninger på ens liv. Den skaper på sett og vis en ramme. Rammen kan være både et hinder og en stabilitet, det er nemlig om å gjøre at rammen ikke krymper mulighetsrommet for mennesket. Hvis sykdommen ikke bremses krymper rammen, og dermed også mulighetsrommet for hva livet kan inneholde.

Fotografen Fredrik Arff har smeltet sammen et utsnitt av livet til personer med MS og omgivelsene og rammen de befinner seg i. Hovedpersonen fremstår i hvit ramme, og omgivelsene er rundt. Installasjonene understreker også rammene – bildene er omringet av hvite rammet og spent opp med stålwire, og «flyter» på en måte i luften. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 30 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse