Nær 80.000 personer bosatt i utlandet fikk i 2017 utbetalt 7,1 milliarder kroner gjennom Nav. Mer enn halvparten av pengene gikk til pensjonister.
Til sammen mottok norske statsborgere bosatt i utlandet 4,2 milliarder kroner i fjor. Personer med utenlandsk statsborgerskap bosatt i utlandet mottok 2,9 milliarder kroner, viser statistikken fra Nav.
5,8 milliarder kroner går til alderspensjonister og uføretrygdede bosatt i utlandet. De fleste av mottakerne er norske statsborgere. For dagpenger og kontantstøtte er bildet annerledes, da ni av ti mottakere var utenlandske statsborgere.
Vil vurdere tiltak
Erlend Wiborg (Frp), som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener tiden er inne for å vurdere ytterligere tiltak for å få kostnadsjustert flere ytelser, dersom de tas med til utlandet.
– Det er et tankekors at ni av ti som mottar dagpenger og kontantstøtte i utlandet er utenlandske statsborgere. Jeg mener slike tall gir god grunn til å se nærmere på om vi bør knytte norske velferdsytelser til statsborgerskap, og kanskje også om en skal stille krav om å bo i Norge, sier han i en kommentar til NTB.
80 prosent av alle Nav-ytelsene til utlandet går til land i Europa, og Sverige er det landet som det utbetales mest penger til. I fjor gikk 2,4 milliarder kroner til Sverige. 789 millioner kroner gikk til personer bosatt i Spania og 611 millioner til personer i Danmark. 392 millioner kroner gikk til personer bosatt i Polen
Thailand og Litauen
Tallene fra Nav viser også at det er personer bosatt i Thailand som får de største utbetalingene per person. Der fikk i gjennomsnitt hver person 230.000 kroner i året, og 90 prosent av mottakerne er norske statsborgere som får alderspensjon eller uføretrygd.
Personer i Litauen fikk gjennomsnittlig minst støtte, med 34.000 kroner per år. 90 prosent av mottakerne i Litauen er utenlandske statsborgere og de fleste mottar barnetrygd eller sykepenger.
(©NTB)