Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
15 oktober 2018 13:31
Del på Facebook
Arfan Qadeer Bhatti (t.h.) og hans advokat John Christian Elden ankommer Oslo tingrett mandag morgen. Bhatti krever erstatning fra staten. Han mener han aldri vil kunne få seg en vanlig jobb etter å ha blitt uriktig stemplet som terrorist i 2006. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Arfan Qadeer Bhatti (t.h.) og hans advokat John Christian Elden ankommer Oslo tingrett mandag morgen. Bhatti krever erstatning fra staten. Han mener han aldri vil kunne få seg en vanlig jobb etter å ha blitt uriktig stemplet som terrorist i 2006. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arfan Bhatti mener staten må betale ham millioner for framtidig tapt arbeidsinntekt ettersom han må leve med terrorstemplet, selv etter frifinnelse.

Bhatti møtte som saksøker og med staten som motparten i Oslo tingrett mandag. Kortklipt og iført fritidsklær møtte islamisten regjeringsadvokaten som på statens vegne har avvist alle krav om erstatning fra 41-åringen.

De mener han har seg selv å takke for at han ble straffeforfulgt, selv om han endte med å bli frifunnet på mange punkter

– Saksøkte finner det klart at Bhatti ikke har krav på erstatning, sa assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell i sitt innledningsforedrag.

Terrorfrikjent
Den svært omtalte islamisten er aldri dømt etter bestemmelsene om terrorlovbrudd i straffeloven. Han var imidlertid lenge under etterforskning for terrorforbund i kjølvannet av skytingen mot synagogen i Oslo i 2006. Han var også tiltalt for to tilfeller av skyting mot to hus i forbindelse med terroroppdrag på samme tid.

Etter en lang og omstendelig rettsprosess ble Bhatti frikjent for terror i retten 2008, men han mener likevel at han må lide under terrorstemplet som har heftet ved ham siden etterforskningen. Han har allerede måtte slutte i flere jobber og mener han ikke vil få varig jobb livet ut.

-En terrorist
Advokat John Christian Elden, som er Bhattis prosessfullmektig, ramset opp oppsigelsene og avslagene klienten er møtt med i arbeidslivet etterpå.

– Terrorsiktelsen hang over ham, og han måtte slutte i jobben fordi kunder ikke ville betjenes av «en terrorist», sa Elden i retten.

Til tross for strålende karakterer med femmere og seksere etter å ha tatt opp fag på videregående, har jobbmulighetene uteblitt. I dag sliter den tidligere pengeinnkreveren med depresjon og angst.

– Han blir omtalt som terrorist i mediene, selv om han er frikjent for dette. Mediene pleier å være etterrettelige, men av og til glipper det, la Elden til.

Egen skyld
Regjeringsadvokaten er imidlertid ikke i tvil om at kravet om erstatning for tapt arbeidsfortjeneste, samt for tap av framtidig inntekt som følge av stigmatisering, ikke kan føre fram. Han viste til at Bhatti selv deltok i planlegging av en skyteepisode mot det jødiske gudshuset og innså konsekvensene.

– Ethvert krav må bortfalle fordi Bhatti medvirket til straffeforfølgningen, også for de tingene han ble frifunnet for, sa assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell i sitt innlegg.

Bhatti mener han aldri vil kunne få en jobb og krever erstatning for livslang tapt arbeidsfortjeneste. Med sine 41 år vil det i så fall være snakk om et beløp på godt over 10 millioner kroner.

Han krever i tillegg til dette også erstatning for tapt arbeidsfortjeneste for det han mener er uberettiget varetektsfengsling i forbindelse med rettssaken for ti år siden. Han endte med å sitte over tre år i varetekt, men ble bare dømt til to års fengsel for grovt skadeverk og trusler.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse