Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Artikkel
06 desember 2018 17:23
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent.
Per Helge Pedersen, fast skribent.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Måten nye sykehus skal finansieres på bygger på et finansierings-system som ikke er bærekraftig. Helseforetak må nemlig forholde seg til de rammene man har. Bygger man nye sykehus får det konsekvenser for hele driften i helseforetaket. Det er ingenting mer å hente hos staten, skal vi forstå helseministeren rett. For å få penger til nybygg, må driften på de sykehusene som allerede ligger der reduseres.

Helsebyråkratene får sjokk
Det er i og for seg greit. Men problemet er at helsebyråkratene har sin egen måte å regne på. Når man starter nye prosjekter, blir disse prosjektene underbudsjettert til de grader. Helsebyråkratene får selvsagt sjokk når anbudene kommer, men for den som kjenner kostnadsbildet i bygg og anlegg er det utrolig at dette skal komme som sjokk på noen.

Luftslottene faller
For å bygge luftslottet på Hjelset i Molde (nytt felles sykehus for Nordmøre og Romsdal) må helseforetaket spare 500 millioner kroner de neste tre årene for å ha nok til egenkapital. I år blir underskuddet på minst 175 millioner kroner. For å betale lønner til de ansatte i desember må det lånes penger. Det er forslag om å kutte 200 stillinger ved de fire sykehusene. Helsebyråkratene påstår at det ikke går ut over pasientene. Byråkratene mener nemlig at det kan driftes langt mer effektivt med mindre personale. Snart finner de vel ut at sykehusene kan drives uten personale. De mener sikkert at roboter og velferdsteknologi skal ta seg av all pasientbehandling.

Alt blir dyrere
Nå skulle det foreligge en ny evaluering av sykehusprosjektet på Hjelset til siste styremøte i helseforetaket. Den kom ikke. Nå skal en evaluering komme til styremøte på nyåret. Men den økonomiske situasjonen for helseforetaket blir jo ikke bedre til den tid, kanskje verre. Og alle utgifter til nybygg stiger selvsagt fra dag til dag. Til lengre utsettelse – til dyrere sykehus.

Nå er det kanskje på tide å stikke fingeren i jorda. De økonomiske tidene er sterkt endret siden planene for dette fellessykehuset ble lagt. Det er nesten utrolig med den motstanden det er mot dette fellessykehuset at man ikke har evnen til å snu og lytte.

Kreativ løsninger
Vi er vant til mye kreativ bokføring og utspill i Møre og Romsdal når det gjelder prosjektfinansiering. Nå er det kommet inn forslag om at GassROR kan gi 500 millioner i gave for at det nye sykehuset på Hjelset kan bli bygget. Bak dette utspillet står sikkert nok ordfører Bernhard Riksfjord i rike Aukra kommune og ordførerstrategen i Molde, Torgeir Dahl.

Når det er kommet forslag om slike gaver til offentlige prosjekter, har regelen vært at samfunnet takker pent nei. Dersom slike pengegaver skal styre utviklingen, vil alt vi har av demokrati i dette landet forvitre. Har man penger kan man kjøpe seg frem i køa.

Men så lenge vi har en helseminister som vi har, er ingenting umulig. Bent Høie har tidligere sagt at det ikke skal bevilges en krone mer til helseforetaket enn det som det er gitt tilsagn om. Dersom kostnadsrammen til nytt sykehus på 4,1 milliarder kroner overskredet, må helseforetaket dekke dette selv fra sin egen drift.

En annen sak er at den halve milliarden som GassROR vil legge på bordet, uansett ikke vil være nok til å dekke de nye anbud som eventuelt kommer inn.

Ta til fornuften før det er for sent
Sist saken var ute på anbud var forskjellen på helsebyråkratenes anslag og entreprenørens anbud på mer enn en milliard kroner. Det var også et forunderlig avvik i forhold til de tegninger entreprenørene la til grunn og de byggherren holdt seg til. Avviket var på hele 25 000 kvadratmeter. Vi har fortsatt ikke fått noen forklaring på det.

Selvsagt kan sykehuset skaleres ned, og selvsagt kan man redusere mye på de påkostede løsningene helsebyråkratene ville ha, men spørsmålet er hva man står igjen med i forhold til de størrelse og antall sengeplasser man i dag har på de to lokalsykehusene i Kristiansund og Molde.

Jeg fatter ikke at man ikke snart tar til fornuft. Bruk pengene på de sykehusene vi har. Jeg tør ikke å tenke på hvor mye penger som man allerede har kastet på havet. Jeg vet at det man nå bruker hver eneste dag i dette prosjektet, kunne ha sikret forsvarlig drift på de sykehusene man har. Da ville man også ha sluppet de enorme nedskjæringer i driften som det legges opp til. Pengene helsebyråkratene nå bruker kunne ha finansiert hundrevis av stillinger på gulvet på sykehusene. Det er der pasientene er.

Les også: NRK: – Fryktar at sjukehusbygging går utover pasientane (https://www.nrk.no/mr/ma-kutte-200-arsverk-for-a-bygge-nytt-sjukehus--meiner-ordninga-ma-endrast-1.14327819)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 16 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse