Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik
Artikkel
21 april 2019 12:00
Illustrasjon og foto: Steinar Melby / KSU.NO
Illustrasjon og foto: Steinar Melby / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øvelsen

Han hadde leid en leilighet like ved en nedlagt skole. Beliggenheten var egentlig helt tilfeldig. Hensikten var uansett bare å holde seg selv utenfor mistanke, og da måtte han ha et annet sted å oppholde seg i dagene før planen skulle settes ut i livet. Han hadde bestilt flybilletter og reist på ferie som han hadde hatt for vane å gjøre på høsten de siste årene, men denne gangen hadde han reist tilbake igjen med falsk identitet og låst seg inn i leiligheten som han hadde leid bare for å ha et sted å oppholde seg i den perioden han hadde sørget for å få det til å se ut som han var på ferie. De siste dagene før statsråden skulle komme hadde han bare brukt til å gå gjennom planen om og om igjen og å sjekke at alt utstyret var i orden og på plass. Han hadde utstyrt seg med varebil uten innsyn til varerommet og stødig båt i kategori A

– Kategori A: Havgående båter som er konstruert for lengre reiser. Må tåle Beaufort vindstyrke over 8 (mer enn 20,8 m/sek) og signifikant bølgehøyde på mer enn 4 meter, hadde han lest på redningsselskapets nettsider.

Dessuten hadde han leiligheten ved den nedlagte skolen.

Det første han så da han låste seg ut av leiligheten på morgenen, var at området var omringet av bevæpnet politi med hjelmer og skjold. Han kikket seg raskt omkring og fikk straks øye på både brannbiler og ambulanser. Men heldigvis var det av en eller annen grunn ingen som holdt øye med døren han nettopp hadde kommet ut av. Likevel var han allerede kommet flere meter fra døren, så han tok ikke sjansen på å gå tilbake. I stedet la han seg raskt ned på bakken og rullet en meter til siden slik at han ble liggende delvis skjult under en hekk.  Der ble han liggende urørlig mens han tenkte gjennom situasjonen. Han hadde tydeligvis undervurdert politiet grundig. Han hadde antagelig vært for uforsiktig når han hadde søkt etter ulik informasjon på internett. Ingen kunne vite at han hadde leid den leiligheten han hadde leid, det var han sikker på. Antagelig kjente de heller ikke til identiteten hans, men de måtte ha sporet IP-adressen. Da var det bare et tidsspørsmål før de fant frem til leiligheten, tenkte han. Men han oppbevarte heldigvis ikke noe som kunne identifisere ham i leiligheten. Så forutsatt at han ikke ble oppdaget kunne dette gå bra. Men han forsto fortsatt ikke hva det var som hadde ledet dem til ham. Han hadde riktignok søkt på regjeringens nettsider for å finne statsrådens program, og han hadde søkt på kommunens nettsider for å finne lokal informasjon om statsrådsbesøket. Han hadde også vært inne på nettstedet til Helseinnovasjonssenteret, men han kunne ikke forstå at noe av dette skulle identifisere ham som en sikkerhetsrisiko. Han hadde også brukt internett for å finne frem til riktig type bil og båt han trengte til å utføre planen. Men han klarte ikke å forstå hvordan de søkene han hadde foretatt skulle bli tolket som en sikkerhetsrisiko.

Så lenge han lå urørlig under hekken fant han heller aldri noe godt svar. Han lå delvis i skjul for regnet, men det var fuktig på bakken, det var kaldt, og det var stiv kuling. Politiet gjorde aldri noe fremstøt mot leiligheten, men det tok mange timer før de trakk seg tilbake.

– – –

Neste dag kunne han ha lest at nødetatene hadde gjennomført en vellykket øvelse i området rundt gamle Goma skole.  Den nedlagte skolen hadde egnet seg aldeles utmerket som øvingsarena. Han kunne også ha lest at statsråden hadde besøkt helseinnovasjonssenteret med nyheten om at det kom til å bli bevilget 6,6 millioner kroner til videre drift på neste års statsbudsjett.

Men han var ikke i stand til å lese noe den dagen. Han hadde blitt liggende urørlig ute på den kalde og våte bakken i stiv kuling og regn til han mistet bevisstheten. Senere ble han funnet av en tilfeldig forbipasserende som hadde fått tak i hjelp. Han hadde først blitt sendt til Molde sykehus, hvor han hadde blitt erklært død. Men tilfeldighetene ville at en politibetjent som etterforsket det mistenkelige dødsfallet hadde oppdaget at han pustet, og de hadde klart å få liv i ham igjen.

Hvordan han hadde havnet bevisstløs under hekken var det aldri noen som klarte å finne ut.

Fortsettelse følger kl 18:00 i kveld. De to siste deler (6 og 7) publiseres kl. 12:00 og kl 18:00 i morgen.

Tidligere deler

Påskekrim: Storm i lange tider - del 1
Påskekrim: Storm i lange tider - del 2
Påskekrim: Storm i lange tider - del 3

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lama Vik 6 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte