Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 oktober 2019 14:13
Del på Facebook
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) (t.v.) og finansminister Siv Jensen (Frp) under finanstalen i Stortinget mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) (t.v.) og finansminister Siv Jensen (Frp) under finanstalen i Stortinget mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF har måttet svelge en diger kamel ved å gå med på å overføre skatteoppkrevingen fra kommunene til Skatteetaten 1. juni neste år, erkjenner partiet.

Med det forsvinner 227 lokale skattekontorer, og alle stillingene som i dag er kommunale, flyttes inn under den statlige forvaltningen.

– Dette er et rent KrF-tap og en sak der vi hadde et annet primærstandpunkt som vi tidligere har forsvart i Stortinget, sier KrFs finanspolitiske talsperson Tore Storehaug til NTB.

– Det viktige for oss er at vi har fått en annen løsning enn sist, med flere kontorer som blir foreslått opprettholdt og en netto utflytting fra Oslo og Bærum, sier han.

Men kritikken mot forslaget lar ikke vente på seg.

– Klassisk sentralisering

Senterpartiet gjorde nylig et brakvalg etter i lang tid å ha kritisert regjeringens reformer innen utdanning, politi, rettsapparat, helsevesen og forsvar.

– Senest i forrige uke kom forslaget om å legge ned tingretter og ta vannkraftinntekter fra kommunene. I dag kom nyheten om at over 200 skatteinnkrevingskontorer i hele landet skal sentraliseres, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det går ikke en uke uten at regjeringen kommer med et slikt grep. Alltid blir det fremstilt som modernisering og forbedring. Men når man tar bort skrytet, er det klassisk sentralisering og statliggjøring, sier han til NTB.

Solberg: – Ikke sentralisering

Statsminister Erna Solberg (H) begrunner forslaget med behovet for en større kraftsatsing mot arbeidslivskriminalitet.

– Det er Oslo og Bærum som får de store nedtrekkene, og vi får en samling på distriktssteder som Otta, Leira og Tynset og mange andre små og mellomstore steder, sier hun til NTB.

– Det er ikke sentraliserende, fastslår Solberg.

Hun ber Vedum erkjenne at når regjeringen flytter oppgaver ut til kommunene og styrker kommuneøkonomien, er det tiltak mot sentralisering.

– Det vil han vanligvis ikke, konstaterer statsministeren.

Også Venstre snur

Regjeringen anslår at tiltaket sparer samfunnet for 370 millioner kroner årlig.

Også Venstre stemte mot et lignende forslag i 2015, men har i likhet med KrF snudd. De to partiene sto den gang utenfor regjeringen de i dag er en del av.

– Det er to store forskjeller fra 2014. Det er ingen som kan hevde at dette er en sentralisering. Nå blir det 56 kontorer rundt om i landet som får styrket bemanning og kompetanse, sier Venstres parlamentariske leder Terje Breivik til NTB.

Han viser til at kampen mot arbeidslivskriminalitet er viktig for å ta vare på velferdsstaten.

Forsøkte i 2015

I dag har alle kommuner i utgangspunktet egne innkrevingskontorer, men mange kommuner har valgt å samarbeide om innkrevingen.

– Regjeringen foreslår å overføre skatteoppkrevingen fra kommunene til Skatteetaten. Det skal gjøre innkrevingen mer effektiv, enklere for næringslivet og publikum samt styrke innsatsen mot svart økonomi og arbeidslivskriminalitet, heter det i budsjettforslaget.

I 2014 foreslo regjeringen å redusere antall skatteoppkrevingskontorer fra 288 til omkring 30 og gjøre skatteoppkrevingen til en statlig oppgave. Men forslaget fikk ikke flertall i Stortinget.

Skattedirektøren har vært opptatt av at en reform som den regjeringen nå på nytt foreslår, kan være et viktig grep i kampen mot svart økonomi.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøEg har vist til forpliktende mål i klimapolitikken. Med gjeldande tiltak er vi langt frå å oppnå dette målet.Så har ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDet kloden ikke tåler, er enormt kraftkrevende ferger. Når Møreaksen avløser 3 fergesamband, blir enorme mengder elektrisitet frigitt, langt mer ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDet akkurat det eg sa, der må vere likhet mellom Loke og Tor. Også reduksjon av farta gjennom Tautratunellen frå ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrHurtige trafikkreduksjoner oppnås ved å redusere fartsgrensene i dag på allerede sterkt trafikkerte veier, slik som rundt Ålesund. Uten utviding ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøDette vil ramme alle, også der framskrivingane av trafikk er 50+. Naudsynt trafikkauke til å betale tilbake bompengefinansieringa. Sjøl om SVV ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse