Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
07 oktober 2019 16:08
Del på Facebook
350-kronersgrensen for netthandel fjernes. Dermed blir småvarer man kjøper på nett dyrere. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
350-kronersgrensen for netthandel fjernes. Dermed blir småvarer man kjøper på nett dyrere. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NRK-lisensen legges om, alkohol- og tobakksavgiftene justeres og det blir dyrere å handle i utenlandske nettbutikker. Slik slår statsbudsjettet ut.

Mat, drikke og tobakk

 • Alkoholavgiften økes med 2 prosent, både for sprit, øl og vin. Dette er i takt med prisstigningen. Avgiften på lettøl økes også med rundt 2 prosent.
 • Sukkeravgiften for brusdrikker består. Dermed blir det ikke noe prisfall på norsk brus, slik brusprodusentene hadde håpet på. Tvert imot blir avgiften prisjustert opp i budsjettforslaget.
 • Tobakksavgiften økes med 1,9 prosent for sigarer, sigaretter, røyketobakk, snus og skråtobakk, en ren prisjustering.

Bil og motor

 • CO2-avgiften for bensin øker med 6,8 prosent og vil ligge på 1,26 kroner per liter neste år. Men for å kompensere for dette kutter regjeringen veibruksavgiften (bensinavgiften) med 6,5 prosent for bensin og 5,0 prosent for diesel. Veibruksavgiften vil ligge på 4,91 kroner per liter neste år, mot 5,25 i år.
 • Avgiften for bioetanol kuttes med 54,9 prosent.
 • Engangsavgiften for biler økes med 1,9 prosent. Avgiften gjelder ikke for elbiler.

Bompenger

 • Regjeringspartiene har tidligere varslet at folk som har store utgifter til bompenger, skal få trekke det fra på skatten gjennom et eget fradrag. Men dette forslaget er nå skrinlagt, ifølge VG.

– Vi har prioritert å følge opp bompengeavtalen, som gir mer lettelse i bompenger og som gir raskere effekt for bilistene, opplyser statssekretær Lars Joakim Hanssen (Frp).

Strøm

 • Elavgiften prisjusteres og økes med 1,9 prosent. Den vil ligge på 16,13 øre per kWh neste år, mot 15,83 i år.

Lisens

 • NRK-lisensen fjernes, noe som har vært kjent en stund. I stedet skal NRK finansieres over skatteseddelen ved å redusere personfradraget i inntektsskatten. En husstand med to skattytere vil betale om lag samme lisens som tidligere, opplyser regjeringen.

Netthandel

 • Som varslet fjernes den avgiftsfrie grensen på 350 kroner når man kjøper varer på nett fra utlandet. Dermed blir disse varene dyrere. Det opprettes et system hvor de utenlandske nettbutikkene må registrere seg for å betale inn moms på forsendelser med verdi opp til 3.000 kroner, i stedet for at det beregnes avgifter og toll ved grensen.
 • Det nye systemet vil også omfatte klær med pris opp til 3.000 kroner. Dermed forsvinner tollen på disse klærne, mens det innføres moms på lik linje med andre produkter.

Skatt og sparing

 • Den maksimale eiendomsskatten kommunene kan ta, reduseres ytterligere, ned til 4 promille.
 • Grensene for boligsparing for ungdom (BSU) holdes uendret: Maksimalt sparebeløp per år er 25.000 kroner, og det totale maksbeløpet er 300.000 kroner.
 • Fradraget for fagforeningskontingent holdes på samme nivå som i år, 3.850 kroner.
 • Det foreslås ingen endringer som påvirker rentefradraget. Dermed vil boligeiere med lån fortsatt kunne trekke fra renteutgifter på skatten på samme vis som tidligere.

Familie og barn

 • Barnetrygden skal øke med 3.600 kroner i året for barn opp til fylte seks år. Det skjer fra 1. september 2020.
 • Maksprisen for barnehage økes til 3.135 kroner i måneden fra 1. januar neste år. I august 2019 var maksprisen på 3.040 kroner.
 • Det settes et tak på foreldrebetalingen på SFO for elever på 1. og 2. trinn fra neste skoleår. Prisen per plass skal ikke være høyere enn 6 prosent av husstandens inntekt.
 • Det innføres faste satser for stønad til barnebriller fra 1. mars 2020. Satsen for ordinære briller settes til 1.200 kroner, mens satsen for ekstra tilpassede briller settes til 2.400 kroner. Tiltaket er anslått å gi en innsparing på 122 millioner kroner i 2020.
 • Støtte til kosmetisk tannregulering bør fjernes, mener regjeringen. Omleggingen vil trolig føre til at antall barn og unge som starter opp med tannregulering, reduseres fra 30.000 til 20.000 i året, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.
 • Kontantstøtten holdes på samme nivå som i 2019.

Helse

 • Grensen for når man får frikort til behandling hos lege, psykolog og ved sykehus (egenandelstak 1) økes fra 2.369 til 2.460 kroner.
 • For egenandelstak 2, som gjelder blant annet fysioterapibehandling og enkelte tannbehandlinger, øker grensen fra 2.085 kroner til 2.176. kroner
 • Egenandelene for legebesøk og helsebehandling økes i tråd med forventet lønnsvekst.
 • Takstene for stønad til tannbehandling fra folketrygden økes generelt med om lag 2,2 prosent. Dette er noe lavere enn forventet pris- og kostnadsvekst, og innebærer en innsparing for folketrygden på om lag 22 mill. kroner.
 • Støtten til glutenfritt kosthold for personer med cøliaki kuttes fra 12.546 kroner i året til 8.232 kroner. For personer i aldersgruppen 5–30 år, kuttes støtten fra 16.464 kroner i året til 12.546 kroner.

Reise

 • Bunnfradraget for pendlere øker fra 22.700 til 23.100 kroner, i tråd med anslått prisvekst.
 • Flypassasjeravgiften økes fra 75 kroner til 76,5 kroner for reiser med sluttdestinasjon i Europa, mens satsen for reiser ut av Europa endres fra 200 til 204 kroner.

Utdanning

 • Planen om å trappe opp til elleve måneders studiestøtte fullføres. Opptrappingen har skjedd gradvis de siste årene. På fjorårets statsbudsjett fikk studentene én ekstra uke med stipend, og hadde da støtte i ti måneder og tre uker av året.

Det kommer ikke noe skattefradrag for folk som betaler mye bompenger.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse