Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Berit Tønnesen
Ytring
24 april 2020 21:59
Del på Facebook
Berit Tønnesen, leder Kristiansund Arbeiderparti.
Berit Tønnesen, leder Kristiansund Arbeiderparti.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Krisen som norsk olje og gassindustri nå står ovenfor krever politisk handling. Selskapene som opererer på norsk sokkel varsler nå at investeringene vil reduseres kraftig i årene fremover. Lavere investeringsnivå skyldes hovedsakelig lavere oljepris, men forsterkes av de effekter som pandemien medfører

Konsekvensene for lokalsamfunn og storsamfunn vil være tapte arbeidsplasser, forvitring av viktig kompetanse i leverandørindustrien, og det blir store tap i form av mindre skatteinntekter som finansierer en stor del av velferden vår, og som sterkt bidrar til å utvikle andre typer næringer.

Politisk må vi derfor sette inn tiltak som opprettholder aktivitet, reduserer permitteringer og oppsigelser. Vi må bevare og utvikle kompetanse og teknologi i leverandørindustrien som er viktig med tanke på forsvarlig håndtering av olje- og gassindustrien, inkl. fremtidig nedstenging og fjerning av gamle oljeinstallasjoner. Den er også viktig for utvikling og utbygging av karbonfangstanlegg, havvind og annen grønn energi.

Det uavhengige analyseselskapet Rystad Energi har utarbeidet konkrete skatteforslag som kan bidra til å hjelpe næringen på kort og lang sikt, slik at investeringene blir lønnsomme, gir incentiv til å foreta ytterligere investeringer, og til å opprettholde planlegging av investeringer i en fase hvor planlegging ellers ville ha vært stoppet.

Forslagene går ut på endringer som ikke medfører tapte inntekter for staten, men en forskyvning av utgiftsføring og forskuttering av skattefradrag. Forslaget er også av midlertidig karakter.

Det kan reddes titusener av arbeidsplasser i industrien med å gjøre disse tilpasningene. Endringene tar utgangspunkt i eksisterende skattesystem, og innebærer ingen «skattelette» men en «skatteutsettelse». Oljeselskapene betaler altså samme beløp i skatt til staten, men på et annet tidspunkt.

Vi må nå jobbe for at regjeringen iverksetter disse tiltakene. I industrifylket Møre og Romsdal ville ringvirkningene av slike tiltak trygge flere tusen industriarbeidsplasser.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse