Annonse
Annonse
Illustrasjonsbilde fra spelet om Hellige Olav på Stiklestad. Foto: Gorm Kallestad, NTB
Illustrasjonsbilde fra spelet om Hellige Olav på Stiklestad. Foto: Gorm Kallestad, NTB

"Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv." Arnulf Øverland

Der slaget på Stiklestad blir regnet som en milepæl for innføringen av kristendommen i Norge vil slaget om Haramsøya kunne være med å sette presedens for overkjøringen av lokaldemokratiet som pågår rundt om i Norge. Zephyr, med Rommetveit i spissen forsøker nå å annektere Haramsøya mot folkets vilje. Signalet var klart og tydelig: HOLD DERE UNNA!

Undertegnede tar avstand fra voldelige demonstrasjoner og hærverk, men jeg gir min fulle støtte til bortvisningen på fergekaia. Hold de borte fra øya til saken er behandlet i retten. Dette oppleves som et diktatorisk overgrep. Staten gjør svært uklokt i å tråkke på folket, noe de allerede har gjort ved flere anledninger rundt om i landet. Folket ser, folket føler og folket husker.

Zephyr har tilsynelatende loven på sin side. Men har de det? Vindkraft er hevet over plan- og bygningsloven med unntak av et par paragrafer. Men er de hevet over naturmangfoldloven, lova om dyrevelferd og ynglefredningstiden? Svaret er nei. NVE svarer riktig nok at de har vurdert ulemper for natur opp mot samfunnsnytten, men hvordan kan NVE vurdere ulemper når de knapt har noe grunnlag å vurdere? Dette er dokumentert og NVE er gjort oppmerksom. I mine øyne tyder dette på tjenesteforsømmelse som kan være straffbart.

Hva så med OED? Er Tina Bru like skruppeløs som hun fremstår eller er hun bare en brikke i et spill? En brikke plassert av sine egne som kan ofres når korthuset faller? Etter at Tina Bru tiltrådte som olje- og energiminister 24. januar 2020 er det blitt en markant tempoendring i behandlingen av vindkraftsaker.

NVE har fått mye velfortjent kritikk for å være slepphendt i behandlingen av konsesjonssøknader og er blitt arrestert på dette ved en rekke anledninger av tunge fagmiljøer som Naturvernforbundet, Norsk Miljøvernforbund, La Naturen Leve, Norsk Ornitologisk Forening og MOTVIND for å nevne noen. Det hoppes bukk over naturmangfoldoven, dyrevelferdloven, urfolk og lokaldemokratiet overkjøres av både NVE og OED. 

Politikerforakten stiger og ikke uten grunn. Ola og Kari Nordmann må følge strenge restriksjoner i henhold til blant annet trefelling, hekketid, jakttider og dyrevelferd. Samtidig dundrer gravemaskiner og bulldosere innover heier, myrer og fjellandskap midt i yngle og hekketiden. Skog felles og fjell sprenges slik at urørt natur fremstår som rene månelandskapet.

NVE bestilte i 2015 en rapport som viste at verdien av natur ikke er avhengig av hvilke naturverdier som faktisk er der, men avhengig av hvem man sender i felt. Tiden er overmoden for å få på bordet en slik rapport og etterkontroll for vindkraft.

Motstanden øker i styrke. Folk samles på tvers av den politiske linjen og geografiske linjer. Tråkker de for hardt på folket tråkker folket tilbake.

 Av: Tor-Amund Røsberg, Ålesund

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte