Annonse
Annonse
Tor-Amund Røsberg, Ålesund
Ytring
29 mai 2020 10:48
Illustrasjonsbilde fra spelet om Hellige Olav på Stiklestad. Foto: Gorm Kallestad, NTB
Illustrasjonsbilde fra spelet om Hellige Olav på Stiklestad. Foto: Gorm Kallestad, NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

"Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv." Arnulf Øverland

Der slaget på Stiklestad blir regnet som en milepæl for innføringen av kristendommen i Norge vil slaget om Haramsøya kunne være med å sette presedens for overkjøringen av lokaldemokratiet som pågår rundt om i Norge. Zephyr, med Rommetveit i spissen forsøker nå å annektere Haramsøya mot folkets vilje. Signalet var klart og tydelig: HOLD DERE UNNA!

Undertegnede tar avstand fra voldelige demonstrasjoner og hærverk, men jeg gir min fulle støtte til bortvisningen på fergekaia. Hold de borte fra øya til saken er behandlet i retten. Dette oppleves som et diktatorisk overgrep. Staten gjør svært uklokt i å tråkke på folket, noe de allerede har gjort ved flere anledninger rundt om i landet. Folket ser, folket føler og folket husker.

Zephyr har tilsynelatende loven på sin side. Men har de det? Vindkraft er hevet over plan- og bygningsloven med unntak av et par paragrafer. Men er de hevet over naturmangfoldloven, lova om dyrevelferd og ynglefredningstiden? Svaret er nei. NVE svarer riktig nok at de har vurdert ulemper for natur opp mot samfunnsnytten, men hvordan kan NVE vurdere ulemper når de knapt har noe grunnlag å vurdere? Dette er dokumentert og NVE er gjort oppmerksom. I mine øyne tyder dette på tjenesteforsømmelse som kan være straffbart.

Hva så med OED? Er Tina Bru like skruppeløs som hun fremstår eller er hun bare en brikke i et spill? En brikke plassert av sine egne som kan ofres når korthuset faller? Etter at Tina Bru tiltrådte som olje- og energiminister 24. januar 2020 er det blitt en markant tempoendring i behandlingen av vindkraftsaker.

NVE har fått mye velfortjent kritikk for å være slepphendt i behandlingen av konsesjonssøknader og er blitt arrestert på dette ved en rekke anledninger av tunge fagmiljøer som Naturvernforbundet, Norsk Miljøvernforbund, La Naturen Leve, Norsk Ornitologisk Forening og MOTVIND for å nevne noen. Det hoppes bukk over naturmangfoldoven, dyrevelferdloven, urfolk og lokaldemokratiet overkjøres av både NVE og OED. 

Politikerforakten stiger og ikke uten grunn. Ola og Kari Nordmann må følge strenge restriksjoner i henhold til blant annet trefelling, hekketid, jakttider og dyrevelferd. Samtidig dundrer gravemaskiner og bulldosere innover heier, myrer og fjellandskap midt i yngle og hekketiden. Skog felles og fjell sprenges slik at urørt natur fremstår som rene månelandskapet.

NVE bestilte i 2015 en rapport som viste at verdien av natur ikke er avhengig av hvilke naturverdier som faktisk er der, men avhengig av hvem man sender i felt. Tiden er overmoden for å få på bordet en slik rapport og etterkontroll for vindkraft.

Motstanden øker i styrke. Folk samles på tvers av den politiske linjen og geografiske linjer. Tråkker de for hardt på folket tråkker folket tilbake.

 Av: Tor-Amund Røsberg, Ålesund

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 2 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte