Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bibbi Bøhn, badenymfe fra Aure
Ytring
16 juli 2020 20:01
Del på Facebook
– Vi er altså velsignet med den beste folkemedisinen som finnes, som en naturlig del av vår eksistens. Men hva skjer? Med politisk styring og bevisst vilje bygges den urørte naturen i landet ned i et heseblesende tempo, skriver Bibbi Bøhn i dette innlegget. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby
– Vi er altså velsignet med den beste folkemedisinen som finnes, som en naturlig del av vår eksistens. Men hva skjer? Med politisk styring og bevisst vilje bygges den urørte naturen i landet ned i et heseblesende tempo, skriver Bibbi Bøhn i dette innlegget. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finn Skårderud, rikskjendis, forfatter og psykiater, har en interessant artikkel i Aftenposten den 10. juli, der refererer han til den anerkjente japanske professor og fremste skogsmedisiner Qing Li.

Denne beskriver resultatet av et mangeårige forskningsarbeid om fenomenet ‘Skogbading’ eller ‘Shinrin-yoku’.  Må ikke forveksles med svømmeturer i mørke skogstjern eller i stille fjellvann. Det handler om å koble seg på. Legge vekk mobilen, ta øreproppene ut, leve seg inn i skogens mysterier, åpne sansene, lytte til skogens lyder og ta inn skogens ro og lukte! lukte på skogens hemmeligheter, særlig etter regn.

Det påstås å være den mest effektive medisin for vår allmenne folkehelse.

Vi har solid dokumentasjon for at å bevege seg i skogen kan redusere stresshormoner, senke blodtrykk og blodsukker, fremme konsentrasjon, hukommelse og søvn, øke smerteterskler, redusere depresjon, angst og sinne og fremme opplevelse av energi og generell tilfredshet.

68505375 2290890321227333 7552601411926622208 oInnleggsforfatter Bibbi Bøhn. Foto: Aure SenterpartiDet tror jeg så gjerne! Jeg hadde ikke engang trengt å forske på det.

At det i Tokyo kan være på sin plass å sette dette i system, der ca 10 mill bor oppå hverandre i trange leiligheter og stressnivået er formidabelt, kan jeg skjønne. Men her i Norge?

Har ikke vi som nasjon ‘skogbadet’ fra vugge til grav, i alle fall de av oss som har ønsket det? Er det ikke akkurat det som gjør oss til en av verdens mest tilfredse og friske nasjoner og det som gjør landet vår til verdens beste land å vokse opp i?

Denne unike muligheten vi har til å leve i pakt med naturen hele året, og det at vi faktisk gjør det. De aller fleste av oss, uansett alder, har et nært om enn variert forhold til naturen, til alt som vokser og lever under oss, over oss og rundt oss.

Psykiater og farmakolog Tollak Sirnes skrev om den eneste medisinen som alle vil ha nytte av, som det ikke går an å ta overdose av, som kan brukes av mennesker i alle aldre, den eneste som ikke har noen bivirkninger. Og det var å komme seg ut i naturen! Vi trives i bil og på kafe og foran pc’en, men det er ingen motsetning til å ha glede av utendørs aktiviteter.

Vi er altså velsignet med den beste folkemedisinen som finnes, som en naturlig del av vår eksistens. Men hva skjer? Med politisk styring og bevisst vilje bygges den urørte naturen i landet ned i et heseblesende tempo!

Hyttebygging, gigantisk veibygging, og mest ødeleggende av alt den helt unødvendige vindkraftutbyggingen. Vi berøves vår beste medisin! Hva er logikken?

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse