Annonse
Annonse
– Vi er altså velsignet med den beste folkemedisinen som finnes, som en naturlig del av vår eksistens. Men hva skjer? Med politisk styring og bevisst vilje bygges den urørte naturen i landet ned i et heseblesende tempo, skriver Bibbi Bøhn i dette innlegget. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby
– Vi er altså velsignet med den beste folkemedisinen som finnes, som en naturlig del av vår eksistens. Men hva skjer? Med politisk styring og bevisst vilje bygges den urørte naturen i landet ned i et heseblesende tempo, skriver Bibbi Bøhn i dette innlegget. Illustrasjonsfoto: Steinar Melby

Finn Skårderud, rikskjendis, forfatter og psykiater, har en interessant artikkel i Aftenposten den 10. juli, der refererer han til den anerkjente japanske professor og fremste skogsmedisiner Qing Li.

Denne beskriver resultatet av et mangeårige forskningsarbeid om fenomenet ‘Skogbading’ eller ‘Shinrin-yoku’.  Må ikke forveksles med svømmeturer i mørke skogstjern eller i stille fjellvann. Det handler om å koble seg på. Legge vekk mobilen, ta øreproppene ut, leve seg inn i skogens mysterier, åpne sansene, lytte til skogens lyder og ta inn skogens ro og lukte! lukte på skogens hemmeligheter, særlig etter regn.

Det påstås å være den mest effektive medisin for vår allmenne folkehelse.

Vi har solid dokumentasjon for at å bevege seg i skogen kan redusere stresshormoner, senke blodtrykk og blodsukker, fremme konsentrasjon, hukommelse og søvn, øke smerteterskler, redusere depresjon, angst og sinne og fremme opplevelse av energi og generell tilfredshet.

68505375 2290890321227333 7552601411926622208 oInnleggsforfatter Bibbi Bøhn. Foto: Aure SenterpartiDet tror jeg så gjerne! Jeg hadde ikke engang trengt å forske på det.

At det i Tokyo kan være på sin plass å sette dette i system, der ca 10 mill bor oppå hverandre i trange leiligheter og stressnivået er formidabelt, kan jeg skjønne. Men her i Norge?

Har ikke vi som nasjon ‘skogbadet’ fra vugge til grav, i alle fall de av oss som har ønsket det? Er det ikke akkurat det som gjør oss til en av verdens mest tilfredse og friske nasjoner og det som gjør landet vår til verdens beste land å vokse opp i?

Denne unike muligheten vi har til å leve i pakt med naturen hele året, og det at vi faktisk gjør det. De aller fleste av oss, uansett alder, har et nært om enn variert forhold til naturen, til alt som vokser og lever under oss, over oss og rundt oss.

Psykiater og farmakolog Tollak Sirnes skrev om den eneste medisinen som alle vil ha nytte av, som det ikke går an å ta overdose av, som kan brukes av mennesker i alle aldre, den eneste som ikke har noen bivirkninger. Og det var å komme seg ut i naturen! Vi trives i bil og på kafe og foran pc’en, men det er ingen motsetning til å ha glede av utendørs aktiviteter.

Vi er altså velsignet med den beste folkemedisinen som finnes, som en naturlig del av vår eksistens. Men hva skjer? Med politisk styring og bevisst vilje bygges den urørte naturen i landet ned i et heseblesende tempo!

Hyttebygging, gigantisk veibygging, og mest ødeleggende av alt den helt unødvendige vindkraftutbyggingen. Vi berøves vår beste medisin! Hva er logikken?

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte