Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Kristin Sørheim
Ytring
03 august 2020 20:15
Del på Facebook
Kristin Sørheim, leder i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal fylke. Foto: Senterpartiet
Kristin Sørheim, leder i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal fylke. Foto: Senterpartiet
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Kommuneproposisjonen 2021 står det: «Lokaldemokratiet er en grunnleggende del av det norske demokratiet og styringssystemet. Regjeringen ønsker å styrke og videreutvikle lokaldemokratiet.»

Men regjeringa valgte å trekke seg da kulturoppgaver skulle overføres fra staten til fylka. Drosjenæringa slik vi kjenner den blir demontert over hele landet, uten hensyn til at det er forskjell på Oslo og Møre og Romsdal. Resultatet er at flere kommuner blir uten drosjetilbud hele døgnet. Det er mange lignende eksempler. Regjeringa kunne overlatt oppgavene og beslutningene til de som er nærmest til å løse oppgavene.

Vi har ei helsekrise og ei økonomisk krise i store deler av verden, og vi vet ikke hvordan dette best kan håndteres. Mange hevder at det viktigste nå er at folk ikke mister jobben sin. Arbeidsledighet er negativt for helsetilstanden til folk og skaper større forskjeller mellom folk med god og dårlig råd. Innstramming av velferdsordningene er særdeles ugunstig for den enkelte og det er kostbart for samfunnet på sikt. Det er oppsiktsvekkende like funn i andre europeiske land, viser en studie fra Oslo Met. Langvarig arbeidsledighet er spesielt uheldig for ungdom som normalt skal inn i arbeidslivet.

Norge er i en unik økonomisk situasjon sammenligna med mange andre land. Vi bør da stille oss et par spørsmål om hvordan vi best håndterer situasjonen. Er det sentralmakta eller lokale myndigheter som mest effektivt kan bidra til å holde folk i meningsfylt og framtidsretta arbeid?

Det er dokumentert at det er etterspørselspolitikken som kan bidra til å holde hjula i sving i en krisesituasjon. SSB ga i 2016 ut en rapport som konkluderte med at offentlige motkonjunkturtiltak ville gi best effekt for å holde arbeidsledigheten nede. Seinere og på sikt kan skattelette og andre tiltak virke bra. Men ingen ting kan slå ut offentlig aktivitet i starten.

Kommunene og fylka har mange uløste oppgaver som kan forseres. Vedlikehold av bygg og anlegg, helse- og omsorgstjenester, kulturaktiviteter. Dette gir oppdrag til det private næringslivet og arbeid til mange.

Kommunene og fylka har kartlagt slike oppgaver, etter innspill fra næringsliv og fagbevegelse, i den trua at Regjeringa ville bruke oss til å få gjort viktige oppgaver. Møre og Romsdal fylkeskommune hadde ei liste med vedlikehold av vidaregående skole, vegvedlikehold, trafikksikkerhetstiltak, assikring, gang- og sykkelveger på Røve, i Bådalen, Tornes og Tunheim, blant anna. Vi kunne også bygd ut breibandkapasiteten og forsert bygging av nye, miljøvennlige ferjer og hurtigbåter.

Skuffende nok – regjeringa og FrP valgte å ikke bevilge ei krone til fylkeskommunene slik at disse tiltaka kunne komme i gang. Regjeringa og FrP valgte å ikke lytte til faglig tunge råd om kva som er mest effektivt. De valgte å ikke lytte til «den som har skoen på».

Det vil komme nye kriser, både helsekriser og økonomiske kriser. Det er ikke for sent å snu. Fylka og kommunene vil raskt kunne øke sysselsettinga og få gjort viktige oppgaver som betyr mye for folk i hverdagen, om vi blir vist litt tillit. Regjeringa kan bare følge sitt eget motto: «lokaldemokratiet bør styrkes og videreutvikles».

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse