fbpx
Annonse
Annonse
Steven Crozier, fastlege på Frøya
Leserinnlegg
Steven Crozier, fastlege på Frøya
31 juli 2020 11:43
Illustrasjonsbilde av Steven Crozier, fastlege på Frøya, under en appell om vindkraft og infralyd under en tidligere aksjon «Fugleskriket på Haramsøya». Foto: Christian Fjeldavli.
Illustrasjonsbilde av Steven Crozier, fastlege på Frøya, under en appell om vindkraft og infralyd under en tidligere aksjon «Fugleskriket på Haramsøya». Foto: Christian Fjeldavli.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilliten til politiet er satt hardt på prøve i møte med vindkraftmotstandere på Frøya.

Jeg har behov for å stole på politiet.

Det siste året har politiet forlenget oppholdsforbudet i midten av Frøya, pålagt av politimesteren etter mange anmeldelser fra utbygger. De fleste anmeldelsene er dog kommet fra vindkraftmotstandere, og er blitt henlagt eller ikke blitt besvart.  

3 personer er dømt i tingretten og anken føres i lagmannsretten i august. De er tiltalt for å ha brutt oppholdsforbudet der de tok vannprøver under utbygging, en oppgave ingen andre har tatt tak i.

De siste måneders begivenheter i fødebyen min Portland, Oregon der grensevakter og US Marshals er satt inn for å beskytte føderale bygninger, viser en desperat president som framprovoserer uro. Portland er i en helt annen liga enn det som foregår på Frøya. Jeg ser dog paralleller til hvordan tilliten til politiet svekkes her på Frøya.

På Frøya startet det den første uka i april 2019. Utbygger av Frøya Vindkraftverk – TrønderEnergi / Stadtwerke München (SWM) kom med en gravemaskin og to lass grus like før konsesjonsfristen utløp 7. april 2019.

Politiet frarådet utbygger å gå videre da området ikke var sikret og demonstranter – les lovlige demonstranter kunne komme til skade.

Fylkesmannen tolket det imidlertid at det var ulovlige demonstrasjoner som hadde hindret utbygger å holde fristen på konsesjonen.

KMD ministeren ble satt under press av Tyslands ambassadør om forutsigbarhet for økonomiske avtaler. SWM representant Christian Vogt uttalte i forkant av vedtaket at de ville starte bygging uavhengig av hva KMD konkluderte om konsesjonsfristen.  

16.11.2019 ble MOTVIND stiftet på Frøya. Under befaring i lunsjen ble det servert pølser i Nessadalen. To politibetjenter kom med blålys fra Orkanger og truet aksjonsleder Eskil Sandvik med arrestasjon om han hadde pølser oppi kokevannet der han stod i den forbudte Gule plassen. Pølsetrekkinga måtte foregå i veikanten mens laksetrailere fôr forbi. Senere trev politibetjentene pølsa ut av handa på folk og ville ha personalia fra flere av delegatene fra MOTVIND da de stod og spiste pølser på en flekk der det var oppholdsforbud etter dekret fra politimester Moe. Delegatene fra hele landet var sjokkert over oppførselen til de Trønderske politibetjentene.

Med hensyn til prioritering og ressursbruk hos politiet så tok det fem timer før politiet rykket ut til Klubben der det ble skutt mot grendahuset og folk som ordnet Havets festbord måtte bli forskanset i lokalet.

Politiets ressursbruk belyses ved følgende: På siste kommunestyremøte før jul, før Deilig Er Jorden skulle synges, sendte jeg en spøkefull SMS til en hissig utbyggingsleder der jeg roste hans innsats på å jage vindkraftmotstandere på veien. Nyoppnevnte OED minister Sylvi Listhaug ble utpekt som vår skytsengel og sitert på at vindmøller er noe svineri.

TrønderEnergi ved konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar, tidligere VG  hoffreporter og DN journalist har politiet i sin hule hånd når hen får lensmann Haugan til å sende bekymringsmelding om undertegnede til Fylkesmannen.

Jeg fikk ikke vite hva bekymringen var, kun at en melding var henlagt av Fylkesmannen. Lensmannen har ikke svart på min forespørsel om bekymringsmeldingen. Ved forespørsel til Fylkeslegen fikk jeg  vite hva den var:

«Det er meldt bekymring hvis det skulle skje noe med de ansatte som jobber på anlegge til Trønderenergi på Frøya vindpark og vakthavende lege/hvis Crozier må rykke ut.»

Og politiet klager over at de ikke har tid til å etterforske annen kriminalitet.   

24. januar 2020 brant det i en utrangert gravemaskin og lenger unna i sprengningsmatter i anleggsområdet til Frøya Vindkraftverk. Pressen fikk ikke komme nær og ta bilder, samtidig som et tyvetalls arbeidere fra entreprenøren Søbstad jobbet videre i området.  En politietterforsker spurte samme kveld en av de profilerte vindkraftmotstanderne om hen var villig til å avgi en DNA test. Dette benektet senere lensmann Haugan med å svare at de ikke tok noen DNA tester- ikke at det var blitt spurt om det.

11.mars ble Geir og Karl Olav Nekstad arrestert og varetektsfengslet i to døgn mens deres hus, telefoner og datautstyr ble ransaket. De er nå 4.5 måneder etter arrestasjonen fortsatt siktet, men ikke tiltalt for brannen. Flere uker etter arrestasjonen ringte politiet til datter/søsters arbeidskolleger og spurte hva slags personer de siktede var.  Hjemme sier vi : «They don’t have shit on them».  Statsadvokaten i Trøndelag er bedt om å bistå politiet med etterforskningen og enten tiltale eller henlegge siktelsen mot far og sønn.   

«Cui Bono»- er latin for «hvem tjener på det.» I hvert fall ikke vindkraftmotstanden på Frøya eller i landet, så lenge siktelsene opprettholdes. Siktelsene kan settes på bakerste plate og henlegges når vindkraftverket er ferdigbygget. Det holder trykket mot vindkraftmotstandere oppe.  Cui Bono etter Riksdagsbrannen, Berlin i februar 1933?

27.7.20 fikk Gabriëla Lukassen svar fra lensmann Haugan:

«Transportoppdrag-Vindmøller-Frøya-Forespørsel vedrørende bruk av hundepatrulje.»

«Viser til din forespørsel om politiet bruker hundepatrulje til ledsagelse av vindmølletransportene på Frøya. Politiet bruker ikke hundepatrulje til det oppdraget.»

Jeg og andre observerte flere netter ved transport av vindturbindeler syv politibiler der den ene hadde påskriften «HUNDEPATRULJE». Inni bilen var det hundeglam og det kom neppe fra en app. På spørsmål fra en demonstrant svarte sjåføren av hundepatruljen at hundene kun skulle brukes om demonstrantene angrep politiet.

Lensmann Haugan lyver ikke slik han svarer. Vindturbindelene trenger ikke ledsagelse av hundepatruljen. Men lovlige demonstranter som gikk-sakte kunne tenkes å angripe politiet?

Det oppleves utrolig provoserende for oss demonstranter og meg som lege å bli demonisert. Det er som at man vil ha en brannbil stående utenfor kontoret i tilfelle noen ikke liker deg og vil tenne på.

Vi må erkjenne at det muligens er blitt slik at politimester Moe føler seg misforstått og mislikt på Frøya etter oppholdsforbudet 19.8.19 som han fortløpende har forlenget.

Tenker han at vi demonstranter ville finne på å angripe hans konstabler mens de gir oss pålegg og varsel om arrest ved å gå-sakte i veibanen?

Gå-sakte aksjoner er forøvrig en lovlig demonstrasjonsform. Det er ikke sivil ulydighet som innsatsleder Bach kalte det flere ganger under den første transporten av vindturbindeler. Han snakket sågar om samfunnsøkonomien ved å gå sakte, on file. Vi demonstranter forstår godt at våre gå-sakte aksjoner ikke vil stoppe vindturbinene som begynner å trone over Frøya. Vi utøver kun vår Grunnlovsfestede rett i § 101 fra 2014 med å forsinke vindturbinene med å gå-sakte. 

Politiet har oppdrag å sørge for sikker transport av vindturbindelene. Utbygger betaler politiet for dette oppdraget som blir fordyret ved gå-sakte aksjoner. Politiet har uavhengig av hva oppdragsgiver må betale, en såkalt negativ plikt til å sørge for at vi får gå-sakte i fred og sikkerhet.  

Min meksikanske svigersønn trøster oss med at vi vindkraftmotstandere i hvert fall ikke blir torturert og brent slik som i Mexico. 

Om vi ikke tar opp politiets framferd på Frøya kan vi fort miste en stor del av vårt demokrati.     

Av: Steven Crozier
Fastlege Frøya siste 35 år og vindkraftmotstander siste 2 år.
2. representant for Rødt Frøya 2019.   

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Jeg støtter dette oppropet.
Jeg støtter oppropet. 
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøBetyr det at du går bort ifra gårsdagens uttalelse:«Slike anklager om juks og korrupsjon i Statens Vegvesen mener jeg vi ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugJeg sier jo at du ikke anklager noen for korrupsjon, heller ikke Statens vegvesen. Hvorfor bringer du da korrupsjon inn ...
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøLær deg logikk og å lese, Sundsbø! Jeg sier at jeg ikke anklager STATENS VEGVESEN for korrupsjon, din kverulant! Men ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugDu nevner korrupsjon hele 8 ganger i ditt avisinnlegg. Og du har nevnt korrupsjon minst 7 ganger i dine kommentarer ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 188 comments
  • Lars Svein Valderhaug 126 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 28 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte