fbpx
Annonse
Annonse
Ragnhild Rødahl
Ytring
Ragnhild Rødahl
23 september 2020 21:24
Ragnhild Rødahl, Gruppeleder Smøla Arbeiderparti.
Ragnhild Rødahl, Gruppeleder Smøla Arbeiderparti.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Av Ragnhild Rødahl, Gruppeleder Smøla Arbeiderparti

Smøla Arbeiderparti krever at en trygg følgetjeneste er etablert før 5. oktober.

Det er under to uker til alternerende stenging av fødeavdelingen i Kristiansund og Molde starter opp. For fødende på Smøla vil dette i perioder bety en betydelig lengre reisevei. Dette skaper bekymring, særlig med tanke på at vi nå også går inn i en årstid der vær og vind vil være en ekstra risikofaktor.

Uansett om det er økonomiske årsaker eller manglende kompetanse som fører til lengre reisevei for fødende på Smøla, er kravet vårt det samme: En trygg følgetjeneste for fødende med 100 prosent dekning må på plass!

Helseforetaket er godt kjent med risikoen som ligger i lang reisevei. Dette ble som kjent risikovurdert i 2019 – med knallrødt resultat! Så når gravide på Smøla nå føler de er del av et risikoprosjekt (TK 22. september), er ikke det bare en følelse, men også et godt dokumentert fakta!

Så kommer helseforetaket med tilbud om gratis hotellovernatting 14 dager før termin som et avbøtende tiltak. Signalene fra sist dette ble foreslått var rimelig tydelige: Det er et svært dårlig forslag! I realiteten betyr dette forslaget at ansvaret flyttes over til den vordende mor. I en sårbar tid har hun og resten av familien gjerne nok å tenke på. I praksis er det også få fødende som har ønske om – eller anledning til, å forlate forpliktelsene sine hjemme for å «gå og trø» uvirksom på et hotell til dagen for fødsel kommer. Dette minner oss mer om løsninger mødre på femtitallet måtte benytte seg av!

Det må også være lov å spørre seg om helseforetaket har gjort nok for å få plass denne lovfestede retten som fødende med reisevei over 90 minutter har. Lovkravet om følgetjeneste har vært gjeldende siden 2010. Per dato har helseforetaket fått på plass kun 25 prosent dekning på nordre Nordmøre. Dette er ikke holdbart!

Så hva skjer den 5. oktober hvis følgetjenesten ikke er på plass? Hvordan skal de fødende på Smøla få den nødvendige tryggheten de har krav på? Tryggheten i å vite at jordmor vil følge med på veien inn til Kristiansund - eller helt til Molde?

Dette er viktige spørsmål som vi i Smøla arbeiderparti krever svar på!

Vi har også en forventning om at vår ordfører følger denne saken tett framover, og gjør det som er mulig for å påvirke dette politisk.

Vi må sikre oss at det kommer på plass en løsning som er til det beste for innbyggerne på Smøla. Våre fødende må slippe å føle seg utrygge!

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

jon ingar eik 2 timer siden Kristiansund Sp og aksen
Dette spørsmålet burde bli stilt til samtlige SP partiene i Fylket, som styres av ett fåtall som truer fram Møreaksen, ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikFeiga du ut, Lama Vik? Udokumenterte påstandar er Møreaksen-tilhengjarane flinke med. Skyt og stikk av! Patetisk!
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikDet bør du begrunne godt og kvikt! Skitprat frå deg har eg fått nok av. 
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Stig Anders Ohrvik og meg
Jeg oppfatter dette som et bra innlegg av Arne Grødahl. Vi skal ikke sitte å fordele skyld etter sykehuskatastrofen, men ...
Rolf Erik Pedersen 3 dager siden Møreaksen gjekk på eit sviande tap
Møreaksen kunne blitt tidenes verste samferdselsprosjekt. Vi må sette vår lit til at Sve klarer å gi resten av Stortinget en ...
Lama Vik 3 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
Spydigheit og hersketeknikk er berre barnemat samanlikna med ditt samankok av konspirasjonar, Lars.
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte