fbpx
Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik
Ytring
Stig Anders Ohrvik
24 februar 2021 18:22
«Hvem av disse kandidatene vil stå på barrikadene for sykehus med fødeavdeling i Kristiansund?», spør Stig Anders Ohrvik. Øverst fra venstre: Jenny Klinge (SP), Geir Inge Lien (SP), Sylvi Listhaug (FrP), Frank Sve (FrP), Birgit Oline Kjærstad (SV), Stein Kristiansen (R) og Carl Johansen (MDG)
«Hvem av disse kandidatene vil stå på barrikadene for sykehus med fødeavdeling i Kristiansund?», spør Stig Anders Ohrvik. Øverst fra venstre: Jenny Klinge (SP), Geir Inge Lien (SP), Sylvi Listhaug (FrP), Frank Sve (FrP), Birgit Oline Kjærstad (SV), Stein Kristiansen (R) og Carl Johansen (MDG)
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I føljetongen «Hvem skal vi stemme på?», er vi denne uken kommet et godt stykke nærmere en konklusjon. Og ennå er det over seks måneder igjen til stortingsvalget 2021.

Tirsdag 23. februar ble det votert over to viktige representantforslag i Stortinget. Det ene forslaget var at Stortinget skal be regjeringen om å instruere helseforetaket om å sikre fortsatt drift av fødeavdelingen i Kristiansund. Dette forslaget fikk heldigvis flertall, mot regjeringspartienes stemmer. Dermed vet vi at vi ved neste valg kan utelukke regjeringspartiene; dvs Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Det andre forslaget var at Stortinget skal be regjeringen om å sikre at en fullverdig fødeavdeling i Kristiansund blir en del av den framtidige sykehusstrukturen i Møre og Romsdal. Dette forslaget falt mot regjeringspartiene og Arbeiderpartiets stemmer. Dermed vet vi at vi også kan utelukke Arbeiderpartiet ved neste valg.

De partiene som voterte for at en fullverdig fødeavdeling i Kristiansund skal være en del av den framtidige sykehusstrukturen i Møre og Romsdal, er Senterpartiet, SV, MDG, Rødt og Fremskrittspartiet. Fremskrittspartiet har riktignok stemt mot alle forslag om å opprettholde sykehus i Kristiansund mens de selv satt i regjering, men nå som de er ute av regjering stemmer de altså for.

For de som holder fast på å stemme borgerlig, er det altså bare Frp som er et alternativ.

Men det er likevel også viktig å være klar over at regjeringsskifte er en forutsetning for å kunne bevare lokalsykehus med fødeavdeling i Kristiansund, og ikke minst er det vesentlig å ha riktig person som statsråd i Helse- og omsorgsdepartementet.
Frp har som nevnt stemt «riktig» siden de gikk ut av regjering. Men så lenge Frp satt i regjering med Erna Solberg og Bent Høie var det dessverre lite støtte å hente fra Frp. Følgende spørsmål melder seg: Vil Frp støtte en ny Høyre-regjering? Vil Frp gå i regjering med Høyre igjen om de får muligheten? I så fall er jeg redd støtten for fødeavdeling i Kristiansund forsvinner fortere enn du kan si «greinalaust».
Totalt sett, tror jeg det er tryggere å stemme på for eksempel Senterpartiet enn å stemme Fremskrittspartiet. Et sterkt Senterparti er en trygghet både for regjeringsskifte og for at det blir Kjersti Toppe som tar over Helse- og omsorgsdepartementet.

Vi kan også ha tillit til Rødt, SV og MDG i denne saken, og Rødt har tilmed en toppkandidat fra Kristiansund. Det kan jo også være et lodd å legge i vektskålen. For selv om de nevnte partiene nå har vist hva de mener i votering på Stortinget, så er det fortsatt minst ett viktig spørsmål vi som velgere bør stille oss selv før vi slipper seddelen i urnen:

Vil kandidaten som får min stemme fremme min sak etter valget?

For selv om partiene nå har sagt sitt, så er det altså konkrete kandidater vi stemmer på. Senterpartiet ligger an til å kunne få inn både Jenny Klinge fra Surnadal og Geir Inge Lien fra Vestnes. Senterpartiet har en såpass stor grunnstamme at Klinge så å si er sikret plass, så om du er en ny eller tvilende Senterparti-velger, er det i praksis Geir Inge Lien fra Vestnes du stemmer på. Fremskrittspartiet kan ved et godt valg få inn både Sylvi Listhaug fra Ålesund og Frank Sve fra Stranda. Listhaug er nok sikker, så her er det Sve du som ny eller usikker Frp-velger stemmer på. Birgit Oline Kjærstad fra Ålesund topper SV-lista i Møre og Romsdal, Carl Johansen fra Sunndal er førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne, og Stein Kristiansen fra Kristiansund er Rødts toppkandidat i Møre og Romsdal. Hvem av disse kandidatene vil stå på barrikadene for sykehus med fødeavdeling i Kristiansund?

Selv om vi nå forutsetter at Senterpartiet, SV, MDG, Rødt og Fremskrittspartiet (i alle fall så lenge de ikke sitter i regjering) fortsetter å mene at det skal være fødeavdeling i Kristiansund i fremtiden, så koker det altså ned til dette. Det er nå eller aldri for fødeavdelingen, det er nå eller aldri for sykehuset.

Det er best vi alle velger riktig denne gangen.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

jon ingar eik 1 timer siden Kristiansund Sp og aksen
Dette spørsmålet burde bli stilt til samtlige SP partiene i Fylket, som styres av ett fåtall som truer fram Møreaksen, ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikFeiga du ut, Lama Vik? Udokumenterte påstandar er Møreaksen-tilhengjarane flinke med. Skyt og stikk av! Patetisk!
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikDet bør du begrunne godt og kvikt! Skitprat frå deg har eg fått nok av. 
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Stig Anders Ohrvik og meg
Jeg oppfatter dette som et bra innlegg av Arne Grødahl. Vi skal ikke sitte å fordele skyld etter sykehuskatastrofen, men ...
Rolf Erik Pedersen 3 dager siden Møreaksen gjekk på eit sviande tap
Møreaksen kunne blitt tidenes verste samferdselsprosjekt. Vi må sette vår lit til at Sve klarer å gi resten av Stortinget en ...
Lama Vik 3 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
Spydigheit og hersketeknikk er berre barnemat samanlikna med ditt samankok av konspirasjonar, Lars.
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte