Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Per Vidar Kjølmoen og Bjørnar Skjæran
Ytring
25 februar 2021 13:14
Del på Facebook
«Tustna» er en av de nye ferjene fra Fjord1 som er en del av det grønne skiftet på Nordmørsfjordene. Foto: Terje Holm
«Tustna» er en av de nye ferjene fra Fjord1 som er en del av det grønne skiftet på Nordmørsfjordene. Foto: Terje Holm
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Per Vidar Kjølmoen, Stortingskandidat for Møre og Romsdal Arbeiderparti og Bjørnar Skjæran, nestleder i Arbeiderpartiet

Hvorfor i all verden er Høyre mot halverte fergetakster?

23. februar var en gledens dag for vanlige folk på kysten. Da hadde det bare gått noen uker siden Ap gikk inn for Møre og Romsdal Arbeiderparti sitt krav om halv pris på fergebilletten. Det ble startskuddet for en prosess der Ap samlet alle opposisjonspartiene, og som endte med følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett 2021 med forslag til reduserte fergetakster allerede for inneværende år, og en forpliktende plan for halvering av fergepriser på både riksveg- og fylkesvegsamband. Løsninger for lavere takster for pendlere skal prioriteres og reduksjonen skal finansieres av staten.»

For Ap var det viktig at målet skal være halvering, at staten skal ta regningen, og at det skal fases inn i budsjettet som en varig ordning – ikke et midlertidig krisetiltak. Utfordringen nå, er at det er regjeringen som må følge opp. Den ledes av Høyre, som har skilt seg ut i sin voldsomme motstand mot halvert pris, i en slags misforstått lojalitet til sitt eget slagord, mennesker ikke milliarder.

Lenge var både Høyre og Frp sterkt imot Ap-forslaget, og i Stortingets spørretime raljerte de over forslaget. Så snudde heldigvis Frp, og bidro konstruktivt til resultatet. Signalene fra Høyre lover derimot ikke godt. I NRKs Dagsnytt Atten presterte partiets representant til og med å omtale det hele som «valgflesk» – etter at vedtaket var fattet i landets nasjonalforsamling! For å legge skam til skade, påsto Høyremannen at også Høyre var for lavere priser. Bare ikke nok til at de kunne stemme for det i Stortinget!

annonse

Ap vil stå på brua under hele ferden, og fylkene har allerede gitt beskjed om at de er klare til å mønstre på. Vi forventer derfor at regjeringen, på tross av Høyres motstand mot å senke prisene for kystbefolkningen, umiddelbart setter seg ned med fylkene, for å levere en forpliktene plan som senker prisene allerede i revidert budsjett til våren.

Da kan folk begynne å merke endring allerede i år. Med en Ap-ledet regjering etter valget, er kystfolket sikret at det ikke stopper der, men at prisen blir halvert. Vi mener alvor, og er allerede godt i gang nesten sju måneder før valget.

For oss handler det om hvem vi er til for, og hva vi vil med Norge. Etter åtte år der de med mest har blitt prioritert, må det nå bli vanlige folks tur. Da handler det om folks hverdag der de bor, jobber og vil bygge framtida. Fergeforslaget handler i tillegg om våre ambisjoner for Norge: Vi må løfte næringsliv og industri over hele landet. Folk skal ha en jobb å gå til og en lønn å leve av, også i årene og tiårene framover. Og vi vil bygge velferdsstaten sterkere i hele landet.

Arbeiderpartiet er garantisten for at Norge ikke havner bakpå i den store omstillingen verden nå står overfor, men i stedet klarer å utnytte denne til å bygge ny industri, sikre og styrke eksisterende næringer og skape nye jobber. Da blir det spesielt viktig at folk bor og trives også i Kyst-Norge.

Mange av våre viktigste eksportnæringer og industrier ligger nettopp her. Da er halv fergepris en del av ei større satsing, men også mer enn viktig nok i seg selv.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Rolf Erik Pedersen 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Terje SundsbøTror vi må forholde oss til realiteten at Møreaksen, og Tautratunellen vil bli alt for dyr å bruke.Må nok ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte