fbpx
Annonse
Annonse
Per Vidar Kjølmoen og Bjørnar Skjæran
Ytring
Per Vidar Kjølmoen og Bjørnar Skjæran
25 februar 2021 13:14
«Tustna» er en av de nye ferjene fra Fjord1 som er en del av det grønne skiftet på Nordmørsfjordene. Foto: Terje Holm
«Tustna» er en av de nye ferjene fra Fjord1 som er en del av det grønne skiftet på Nordmørsfjordene. Foto: Terje Holm
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Av: Per Vidar Kjølmoen, Stortingskandidat for Møre og Romsdal Arbeiderparti og Bjørnar Skjæran, nestleder i Arbeiderpartiet

Hvorfor i all verden er Høyre mot halverte fergetakster?

23. februar var en gledens dag for vanlige folk på kysten. Da hadde det bare gått noen uker siden Ap gikk inn for Møre og Romsdal Arbeiderparti sitt krav om halv pris på fergebilletten. Det ble startskuddet for en prosess der Ap samlet alle opposisjonspartiene, og som endte med følgende vedtak:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake i revidert nasjonalbudsjett 2021 med forslag til reduserte fergetakster allerede for inneværende år, og en forpliktende plan for halvering av fergepriser på både riksveg- og fylkesvegsamband. Løsninger for lavere takster for pendlere skal prioriteres og reduksjonen skal finansieres av staten.»

For Ap var det viktig at målet skal være halvering, at staten skal ta regningen, og at det skal fases inn i budsjettet som en varig ordning – ikke et midlertidig krisetiltak. Utfordringen nå, er at det er regjeringen som må følge opp. Den ledes av Høyre, som har skilt seg ut i sin voldsomme motstand mot halvert pris, i en slags misforstått lojalitet til sitt eget slagord, mennesker ikke milliarder.

Lenge var både Høyre og Frp sterkt imot Ap-forslaget, og i Stortingets spørretime raljerte de over forslaget. Så snudde heldigvis Frp, og bidro konstruktivt til resultatet. Signalene fra Høyre lover derimot ikke godt. I NRKs Dagsnytt Atten presterte partiets representant til og med å omtale det hele som «valgflesk» – etter at vedtaket var fattet i landets nasjonalforsamling! For å legge skam til skade, påsto Høyremannen at også Høyre var for lavere priser. Bare ikke nok til at de kunne stemme for det i Stortinget!

Ap vil stå på brua under hele ferden, og fylkene har allerede gitt beskjed om at de er klare til å mønstre på. Vi forventer derfor at regjeringen, på tross av Høyres motstand mot å senke prisene for kystbefolkningen, umiddelbart setter seg ned med fylkene, for å levere en forpliktene plan som senker prisene allerede i revidert budsjett til våren.

Da kan folk begynne å merke endring allerede i år. Med en Ap-ledet regjering etter valget, er kystfolket sikret at det ikke stopper der, men at prisen blir halvert. Vi mener alvor, og er allerede godt i gang nesten sju måneder før valget.

For oss handler det om hvem vi er til for, og hva vi vil med Norge. Etter åtte år der de med mest har blitt prioritert, må det nå bli vanlige folks tur. Da handler det om folks hverdag der de bor, jobber og vil bygge framtida. Fergeforslaget handler i tillegg om våre ambisjoner for Norge: Vi må løfte næringsliv og industri over hele landet. Folk skal ha en jobb å gå til og en lønn å leve av, også i årene og tiårene framover. Og vi vil bygge velferdsstaten sterkere i hele landet.

Arbeiderpartiet er garantisten for at Norge ikke havner bakpå i den store omstillingen verden nå står overfor, men i stedet klarer å utnytte denne til å bygge ny industri, sikre og styrke eksisterende næringer og skape nye jobber. Da blir det spesielt viktig at folk bor og trives også i Kyst-Norge.

Mange av våre viktigste eksportnæringer og industrier ligger nettopp her. Da er halv fergepris en del av ei større satsing, men også mer enn viktig nok i seg selv.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

jon ingar eik 2 timer siden Kristiansund Sp og aksen
Dette spørsmålet burde bli stilt til samtlige SP partiene i Fylket, som styres av ett fåtall som truer fram Møreaksen, ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikFeiga du ut, Lama Vik? Udokumenterte påstandar er Møreaksen-tilhengjarane flinke med. Skyt og stikk av! Patetisk!
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
@Lama VikDet bør du begrunne godt og kvikt! Skitprat frå deg har eg fått nok av. 
Ketil Strand Andersen 3 dager siden Stig Anders Ohrvik og meg
Jeg oppfatter dette som et bra innlegg av Arne Grødahl. Vi skal ikke sitte å fordele skyld etter sykehuskatastrofen, men ...
Rolf Erik Pedersen 3 dager siden Møreaksen gjekk på eit sviande tap
Møreaksen kunne blitt tidenes verste samferdselsprosjekt. Vi må sette vår lit til at Sve klarer å gi resten av Stortinget en ...
Lama Vik 3 dager siden Veien videre, Statens vegvesen?
Spydigheit og hersketeknikk er berre barnemat samanlikna med ditt samankok av konspirasjonar, Lars.
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte