fbpx
Annonse
Annonse
Gro Santi Johnsen, Miljøpartiet De Grønne
Leserinnlegg
Gro Santi Johnsen, Miljøpartiet De Grønne
19 juni 2021 21:17
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Appell holdt av Gro Santi Johnsen under markeringen for Kristiansund sykehus lørdag 19. juni 2021.

Det er ikke riktig at fødende må kjøre lange kjøreturer eller båtturer for å motta offentlige tjenester. Og det er ikke miljøvennlig å sende folk ut på lange kjøreturer for å motta offentlige tjenester. På grunn av det er MDG sterkt imot nedleggelse av føden, sykehuset og all sentralisering.

MDG har alltid støttet kampen for føden og lokalsykehuset. Og vil jobbe for at lokalsykehusene i hele landet opprettholdes og at de er tilpasset den medisinske utviklingen og behovet i lokalbefolkningen.

På lørdag 19.09 ,på Bunadsgeriljaens markering handlet det primært om føden. Men så er det viktig å vite at en fødeavdeling ikke kan fungere alene. De fleste fødsler er helt uproblematiske. Men plutselig kan det oppstå problemer. Og det man trenger da er en operasjonsstue, anestesitjeneste, overvåkningsavdeling, blodbank med tilhørende vaktberedskap. Med andre ord, for å kunne kreve fødeavdeling må en også kreve et fortsatt akuttsykehus som ligner på det vi har i dag. Dette ligger dessverre på ingen måte i planene av statsministeren.

Erna vil at vi skal få flere unger. Da kan man ikke samtidig fjerne fødeavdelinger. Da må det trygt å være gravid. For du må være sikker på at du får den hjelpen man trenger både før under og etter fødselen. Da må sykehuset og føden være lett tilgjengelig. Spesielt er dette viktig ved komplikasjoner og vi har desverre litt for mange eksempler på at sparekniven og kroner blir satt opp mot sikkerheten til de fødende og de nyfødte.

Behovet for Kristiansund og omegn er et lokalsykehus med et godt og trygt tilbud til gravide under fødsel og barseltiden.

Føden i Molde og Kristiansund ble slått sammen pga manglende jordmordekning. Du får ikke økt rekruttering ved å legge ned . Ingen private aktører vil tenke at nedstegning er den beste formen for rekruttering. De som utdanner seg til jordmor velger ikke en avdeling på et sykehus som er nedleggingstruet. De vil heller ikke pendle langt for å dra på jobb. Så nok en gang. Sykehuset med føden må bestå

MDG går bla annet til valg på at man har en god nok jordmordekning over hele landet.

Målet er at takten i utdanningen både av spesialsykepleiere og jordmødre økes i tråd med kartlagte behov. Økes antall jordmødre og de lokale fødetilbudene opprettholdes, så minsker behovet for følgetjenester, transport over lange strekninger og alle parter vil få det lettere.

For å øke rekrutteringen må status på yrket heves. Arbeidsbyrden og arbeidstid reguleres. For ytterligere å øke rekrutteringen kan man desentralisere utdanningen. Da slår man flere fluer i en smekk. Vi sikrer bosetning i distriktene, siden man kan få utdanning lokalt. De unge flytter ikke nødvendigvis bort etter vgs og kan lettere flytte hjem igjen. Og det blir lettere å få tak i en lokal jordmor, da hun allerede bor og har tilhørighet

Så skal Kristiansund og distriktene rundt bli attraktive og det å få barn være aktuelt må føden og lokal sykehuset bestå og vi må utdanne flere jordmødre.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 45 minutter siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Og her har Sundsbø trykka på repeatknappen igjen ja, og svarer i liten grad på det aktuelle innholdet, som vanlig. ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Møreaksen er billigere, raskere, har større samfunnsnytte enn Romsdalsaksen, og Møreaksen oppfyller målsettingen med fergefri E39 – å knytte næringslivet ...
Ketil Strand Andersen 17 timer siden Studie: Hetebølger skyldes rask global oppvarming
Stusser på dette med rask global oppvarming. I følge flere grafer for global temperatur, så er temperaturen relativt lav i ...
Vidar Hölm 20 timer siden Rødts forvrengning i sykehussaken
Det blir bare dumt at Rødt Ksu skal diskutere med SP om hvem som er best i denne saken. Alle ...
skal selvfølgelig være "flertallet i dagens Storting" :-(
Det er jo ingen sammenheng mellom det Kristiansen konkluderer med og de argumentene han nevner. Det er jo Ap og ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 173 comments
  • Lars Svein Valderhaug 112 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 27 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte