Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Leder i Bunadsgeriljaen, Anja Solvik sammen med Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Senterpartiet på Rådhusplassen i Kristiansund lørdag 19. juni 2021. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Leder i Bunadsgeriljaen, Anja Solvik sammen med Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Senterpartiet på Rådhusplassen i Kristiansund lørdag 19. juni 2021. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag 19. juni ble en stor merkedag. Samme dag som grunnsteinen ble lagt ned på Hjelset markerte vi i Bunadsgeriljaen vår egen grunnsteinsnedleggelse utenfor sykehuset i Kristiansund.

Det var rørende å se den brede oppslutningen dette fikk hvor flere hundre deltok i markeringen utenfor sykehuset vårt, også fire nordmørsordførere.

Gunhild Rolandsen, titulert som «Møre og Romsdaling», skriver i et oppsiktsvekkende innlegg i Tidens Krav 20. juni 2021 at «(…) vi har fått en ny bevegelse, Bunadsgeriljaen, som tror de kan forandre verden utenfor de ordinære politiske linjer».

Dette er en merkelig demokratiforståelse av en tidligere fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund. Vedstår Rolandsen seg sin egen tittel på leserinnlegget sitt: «Er alt tillatt nå for tiden? I ytringsfrihetens navn?» Mener virkelig Rolandsen at det ikke skal være anledning til å markere motstand mot politiske avgjørelser? At tverrpolitiske folkebevegelser, som Bunadsgeriljaen, ikke skal kunne ytre seg på fredelig vis? Er demokrati i Rolandsens forståelse kun begrenset til stortings- og lokalvalg? Eller skal organisasjoner som Norsk Sykepleierforbund – og Bunadsgeriljaen – ha anledning til å arrangere egne markeringer?

Og når vi først er inne på demokratiske avgjørelser, hva med stortingsvedtaket om opprettholdelse av fødeavdelingen i Kristiansund? Selv med et vedtak i landets øverste folkevalgte forsamling kan helseforetaket med et pennestrøk holde fødeavdelingen stengt – er dette også uttrykk for Rolandsens demokratiforståelse?

Landets helsevesen er ikke en bedrift, men et folkeeie. Det skal sikre lik tilgang til helsetjenester. Bunadsgeriljaen er en uavhengig folkebevegelse, kun utstyrt med bunader og berettiget harme som eneste våpen. Bunadsgeriljaen kjemper for fødekvinner over hele landet, også i Romsdal. Det er dette Bunadsgeriljaen har tatt på alvor, og tent en gnist som har blitt til en bred folkebevegelse over hele landet. At ordførere som er nettopp folkevalgte tar sitt eget folk på alvor og stiller opp på vår markering er et uttrykk for demokrati.

Da statsministeren forlot Hjelset på lørdag stoppet bilen et øyeblikk foran våre bunadskledde demonstranter, og hun rullet ned vinduet og gav uttrykk for at vi var blitt sett. Slik opprettholder i det minste statsministeren respekten for selve grunnsteinen i et demokrati; retten til å ytre seg mot politiske avgjørelser. Det er en mye rausere forståelse av ytringsfrihet enn det Rolandsen legger til grunn. 

Av: Sindre Stabell Kulø,  styreleder i Bunadsgeriljaen

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Vidar Hölm · 2 år siden
    Enda en nærsynt moldenser... Det er øyelegesenter den gjengen burde fått påstandert der sørpå. De er jo blinde. Det blir ikke noe bedre sykehustilbud for en eneste en i M&R av at Hjelset bygges. Et sykehus krympet med større areal enn Kristiansund sykehus før igangsatt og må krympes mer fordi ingen vet pris eller utseende. Det raseres en drøss med oppfølging og rehabtilbud for å få dette huset opp. Det gir lengre reisevei for flere enn det korter reisetid og det mangler sentrale funksjoner som barneavdeling osv. Se til Sverige der de bygde sykehus i huttiheita mellom to byer. Katastrofe. Folk i Romsdaln må for faen våkne. Dere tar jo livet av dere selv i gleden over at Nordmøre mister sine helsetilbud.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse