Annonse
Annonse
Del på Facebook
Leder i Bunadsgeriljaen, Anja Solvik sammen med Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Senterpartiet på Rådhusplassen i Kristiansund lørdag 19. juni 2021. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Leder i Bunadsgeriljaen, Anja Solvik sammen med Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Senterpartiet på Rådhusplassen i Kristiansund lørdag 19. juni 2021. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Lørdag 19. juni ble en stor merkedag. Samme dag som grunnsteinen ble lagt ned på Hjelset markerte vi i Bunadsgeriljaen vår egen grunnsteinsnedleggelse utenfor sykehuset i Kristiansund.

Det var rørende å se den brede oppslutningen dette fikk hvor flere hundre deltok i markeringen utenfor sykehuset vårt, også fire nordmørsordførere.

Gunhild Rolandsen, titulert som «Møre og Romsdaling», skriver i et oppsiktsvekkende innlegg i Tidens Krav 20. juni 2021 at «(…) vi har fått en ny bevegelse, Bunadsgeriljaen, som tror de kan forandre verden utenfor de ordinære politiske linjer».

Dette er en merkelig demokratiforståelse av en tidligere fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund. Vedstår Rolandsen seg sin egen tittel på leserinnlegget sitt: «Er alt tillatt nå for tiden? I ytringsfrihetens navn?» Mener virkelig Rolandsen at det ikke skal være anledning til å markere motstand mot politiske avgjørelser? At tverrpolitiske folkebevegelser, som Bunadsgeriljaen, ikke skal kunne ytre seg på fredelig vis? Er demokrati i Rolandsens forståelse kun begrenset til stortings- og lokalvalg? Eller skal organisasjoner som Norsk Sykepleierforbund – og Bunadsgeriljaen – ha anledning til å arrangere egne markeringer?

Og når vi først er inne på demokratiske avgjørelser, hva med stortingsvedtaket om opprettholdelse av fødeavdelingen i Kristiansund? Selv med et vedtak i landets øverste folkevalgte forsamling kan helseforetaket med et pennestrøk holde fødeavdelingen stengt – er dette også uttrykk for Rolandsens demokratiforståelse?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets helsevesen er ikke en bedrift, men et folkeeie. Det skal sikre lik tilgang til helsetjenester. Bunadsgeriljaen er en uavhengig folkebevegelse, kun utstyrt med bunader og berettiget harme som eneste våpen. Bunadsgeriljaen kjemper for fødekvinner over hele landet, også i Romsdal. Det er dette Bunadsgeriljaen har tatt på alvor, og tent en gnist som har blitt til en bred folkebevegelse over hele landet. At ordførere som er nettopp folkevalgte tar sitt eget folk på alvor og stiller opp på vår markering er et uttrykk for demokrati.

Da statsministeren forlot Hjelset på lørdag stoppet bilen et øyeblikk foran våre bunadskledde demonstranter, og hun rullet ned vinduet og gav uttrykk for at vi var blitt sett. Slik opprettholder i det minste statsministeren respekten for selve grunnsteinen i et demokrati; retten til å ytre seg mot politiske avgjørelser. Det er en mye rausere forståelse av ytringsfrihet enn det Rolandsen legger til grunn. 

Av: Sindre Stabell Kulø,  styreleder i Bunadsgeriljaen

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Vidar Hölm · 11 måneder siden
    Enda en nærsynt moldenser... Det er øyelegesenter den gjengen burde fått påstandert der sørpå. De er jo blinde. Det blir ikke noe bedre sykehustilbud for en eneste en i M&R av at Hjelset bygges. Et sykehus krympet med større areal enn Kristiansund sykehus før igangsatt og må krympes mer fordi ingen vet pris eller utseende. Det raseres en drøss med oppfølging og rehabtilbud for å få dette huset opp. Det gir lengre reisevei for flere enn det korter reisetid og det mangler sentrale funksjoner som barneavdeling osv. Se til Sverige der de bygde sykehus i huttiheita mellom to byer. Katastrofe. Folk i Romsdaln må for faen våkne. Dere tar jo livet av dere selv i gleden over at Nordmøre mister sine helsetilbud.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 7 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 12 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte