fbpx
Annonse
Annonse
Sindre Stabell Kulø, Styreleder i Bunadsgeriljaen
Leserinnlegg
Sindre Stabell Kulø, Styreleder i Bunadsgeriljaen
22 juni 2021 10:07
Leder i Bunadsgeriljaen, Anja Solvik sammen med Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Senterpartiet på Rådhusplassen i Kristiansund lørdag 19. juni 2021. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Leder i Bunadsgeriljaen, Anja Solvik sammen med Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Senterpartiet på Rådhusplassen i Kristiansund lørdag 19. juni 2021. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Lørdag 19. juni ble en stor merkedag. Samme dag som grunnsteinen ble lagt ned på Hjelset markerte vi i Bunadsgeriljaen vår egen grunnsteinsnedleggelse utenfor sykehuset i Kristiansund.

Det var rørende å se den brede oppslutningen dette fikk hvor flere hundre deltok i markeringen utenfor sykehuset vårt, også fire nordmørsordførere.

Gunhild Rolandsen, titulert som «Møre og Romsdaling», skriver i et oppsiktsvekkende innlegg i Tidens Krav 20. juni 2021 at «(…) vi har fått en ny bevegelse, Bunadsgeriljaen, som tror de kan forandre verden utenfor de ordinære politiske linjer».

Dette er en merkelig demokratiforståelse av en tidligere fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund. Vedstår Rolandsen seg sin egen tittel på leserinnlegget sitt: «Er alt tillatt nå for tiden? I ytringsfrihetens navn?» Mener virkelig Rolandsen at det ikke skal være anledning til å markere motstand mot politiske avgjørelser? At tverrpolitiske folkebevegelser, som Bunadsgeriljaen, ikke skal kunne ytre seg på fredelig vis? Er demokrati i Rolandsens forståelse kun begrenset til stortings- og lokalvalg? Eller skal organisasjoner som Norsk Sykepleierforbund – og Bunadsgeriljaen – ha anledning til å arrangere egne markeringer?

Og når vi først er inne på demokratiske avgjørelser, hva med stortingsvedtaket om opprettholdelse av fødeavdelingen i Kristiansund? Selv med et vedtak i landets øverste folkevalgte forsamling kan helseforetaket med et pennestrøk holde fødeavdelingen stengt – er dette også uttrykk for Rolandsens demokratiforståelse?

Landets helsevesen er ikke en bedrift, men et folkeeie. Det skal sikre lik tilgang til helsetjenester. Bunadsgeriljaen er en uavhengig folkebevegelse, kun utstyrt med bunader og berettiget harme som eneste våpen. Bunadsgeriljaen kjemper for fødekvinner over hele landet, også i Romsdal. Det er dette Bunadsgeriljaen har tatt på alvor, og tent en gnist som har blitt til en bred folkebevegelse over hele landet. At ordførere som er nettopp folkevalgte tar sitt eget folk på alvor og stiller opp på vår markering er et uttrykk for demokrati.

Da statsministeren forlot Hjelset på lørdag stoppet bilen et øyeblikk foran våre bunadskledde demonstranter, og hun rullet ned vinduet og gav uttrykk for at vi var blitt sett. Slik opprettholder i det minste statsministeren respekten for selve grunnsteinen i et demokrati; retten til å ytre seg mot politiske avgjørelser. Det er en mye rausere forståelse av ytringsfrihet enn det Rolandsen legger til grunn. 

Av: Sindre Stabell Kulø,  styreleder i Bunadsgeriljaen

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Vidar Hölm · 1 måneder siden
    Enda en nærsynt moldenser... Det er øyelegesenter den gjengen burde fått påstandert der sørpå. De er jo blinde. Det blir ikke noe bedre sykehustilbud for en eneste en i M&R av at Hjelset bygges. Et sykehus krympet med større areal enn Kristiansund sykehus før igangsatt og må krympes mer fordi ingen vet pris eller utseende. Det raseres en drøss med oppfølging og rehabtilbud for å få dette huset opp. Det gir lengre reisevei for flere enn det korter reisetid og det mangler sentrale funksjoner som barneavdeling osv. Se til Sverige der de bygde sykehus i huttiheita mellom to byer. Katastrofe. Folk i Romsdaln må for faen våkne. Dere tar jo livet av dere selv i gleden over at Nordmøre mister sine helsetilbud.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 1 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Og her har Sundsbø trykka på repeatknappen igjen ja, og svarer i liten grad på det aktuelle innholdet, som vanlig. ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Møreaksen er billigere, raskere, har større samfunnsnytte enn Romsdalsaksen, og Møreaksen oppfyller målsettingen med fergefri E39 – å knytte næringslivet ...
Ketil Strand Andersen 17 timer siden Studie: Hetebølger skyldes rask global oppvarming
Stusser på dette med rask global oppvarming. I følge flere grafer for global temperatur, så er temperaturen relativt lav i ...
Vidar Hölm 20 timer siden Rødts forvrengning i sykehussaken
Det blir bare dumt at Rødt Ksu skal diskutere med SP om hvem som er best i denne saken. Alle ...
skal selvfølgelig være "flertallet i dagens Storting" :-(
Det er jo ingen sammenheng mellom det Kristiansen konkluderer med og de argumentene han nevner. Det er jo Ap og ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 173 comments
  • Lars Svein Valderhaug 112 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 27 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte