Verdens befolkning har nå levd i over et og et halvt år med et virusutbrudd som det knyttes stor usikkerhet til. Usikkerhet er blant annet; hva er covid-19 er, hvor kommer viruset fra og hva er beste løsningen på å stoppe en pandemi som har gitt sykdom og død. De aller fleste mennesker har fulgt myndighetenes råd og bestemmelser og gitt avkall på mye av sine livskvaliteter.
Hurtiggodkjente vaksiner med genmodifisert biologisk materiale er etterhvert blitt tilgjengelig etter at Norge og mange andre land har endret sin bioteknologilov. Endringen om å unnta vaksiner som inngår i nasjonalt program for vaksinering mot smittsomme sykdommer fra reguleringen av genterapi ble vedtatt med tidenes korteste høringstid og med svært lite debatt midt i sommerferien 2020.
Tross i usikkerhet og en rekke alvorlige bivirkninger av mRNA-vaksinene er det i Norge stor oppslutning om vaksinasjonsprogrammet. Langt større enn hva det trengs for å oppnå en såkalt «flokkimmunitet».
I Norge er det færre vaksineskeptikere enn i de fleste vestlige land. Til tross for det gå Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) ut og kaller borgere som er kritisk til vaksinasjon av covid-19 for utskudd. Dette er altså den demokratiske valgte politiker som skal ivareta utdanning og integrering hvor tiltak og politikk mot mobbing og diskriminering i særdeleshet skal utformes og iverksettes. Det gjør ikke saken bedre at Melby er leder av et regjeringsparti som i kraft av sin posisjon legitimere mobbing av borgere og deres rett til å uttale seg offentlig også om vaksinering.
Med slike utsagn er kunnskapsministeren med på å flytte grenser i det offentlige ordskifte og samtidig gi signaler til barn, unge og nye landsmenn om at egen etisk refleksjon eller debatt helst ikke skal skje om nasjonal politikk, programmer eller når forordninger skal utføres.
Slike utsagn fra en minister minner om regimer som vi helst ikke vil sammenligne oss med.