Annonse
Annonse
Kristin Sørheim, Senterpartiet
Ytring
04 august 2021 12:15
Del på Facebook
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Ragnhild Helseth viser til mitt innlegg om SP og EØS og forsikrer om at Venstre vil fortsette å advare mot SP’s holdning til frihandelsavtaler og EØS. Lena Sande, 1.kandidat for Venstre har et lignende innlegg for EØS.

Venstre har vedtatt at de ønsker norsk EU-medlemskap. Helseth berører ikke dette i sitt innlegg. Det er fortsatt et stort flertall i det norske folket som ikke ønsker at vi skal bli medlem i EU, og som ser at vi gjorde et riktig valg i 1972 og 1994. Helseth berører heller ikke et eneste av de argumentene SP framfører mot EØS-avtalen. Det underslås at Norge faktisk har avtaler med EU som vil gjelde om EØS-avtalen avvikles, i motsetning til Storbritannina som har vært EU-medlem siden starten og ikke hadde noen som helst avtale å falle tilbake på. Så er det slik at EU ikke står fritt til å sette andre krav til godkjenning av norske varer enn det vi har nå. WTO-avtalen regulerer dette.

Vi har to prosent toll på fersk norsk laks til EU i dag, og tollen vil være den samme utenfor EØS, og tollkontrollene de samme som nå. Vi har full tollfrihet på handel med industrivarer.

EU’s karbontoll kan ødelegge for norske industriarbeidsplasser. Vi har andre og bedre virkemidler for å nå klimamåla våre. Utenlandskablene og ACER presser strømprisene i været og gjør forskjellene større mellom landsdelene. Sveits, som Helseth viser til og som er utenfor EØS og har egne handelsavtaler med EU, har ikke hatt noen svakere utvikling i sin eksport til EU enn det Norge har hatt. Det samme gjelder land som Japan og Canada, viser en rapport fra Menon Economics.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU vil ha egeninteresse av å inngå en fornya handelsavtale med Norge – vi har olje, gass, metaller og fisk som EU ikke vil stenge ute.

Venstre ønsker norsk EU-medlemskap og vil vel dermed unngå diskusjoner og forhandlinger og avtaler som kan gjøre vegen dit vanskeligere. SP ønsker ikke EU-medlemskap, men at det norske Stortinget, valgt av innbyggerne i dette landet, skal ta de viktigste beslutningene. Vi er grunnleggende uenige i argumentene som Venstre framfører for EØS-avtalen. Vi hadde venta en langt mer grundig argumentasjon. Innlegga fra Venstre og Høyre berører ikke kjernen og innholdet i avtalen, og overbeviser oss ikke på noen måte.

Av: Kristin Sørheim, Senterpartiet

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Bløffen om Eksportveien
Har du konkrete tall for ca hvor mye delen med fastlandsforbindelse fra Gossen via Oterøy vil koste? Finner ikke noe ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Møreaksen = svindel
@Terje SundsbøLitt dumt å legge inn link til artikler som ligger bak betalingsmur. Ikke alle som har abo på RB. 
Terje Sundsbø 3 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte