Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Geir Gerhard Greger
Ytring
19 november 2021 11:27
Del på Facebook
Foto: Audun Braastad / NTB
Foto: Audun Braastad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste i Norge har de siste månedene fått merke på lommeboken at energiprisene har gått til himmels. For mange er dette dramatisk. Jeg tenker spesielt på pensjonistene og andre grupper som har problemer med å få endene til å møtes. Dessverre er det lite de kan få gjort.

Svært ofte hører man populistiske uttalelser i fra politikere og kraftbransjen om at folk må bytte ut den gamle vedovnen til en ny som forbrenner bedre, sette inn nye vinduer, isolere huset eller montere varmepumpe. Isolert sett er dette gode tiltak, men de glemmer noe vesentlig. Dette er tiltak som koster fra kr 10 000/ 15 000 til flere hundre tusen kroner. De færreste i nevnte grupper har råd til dette. ENOVA ga tidligere støtte til energireduserende tiltak, men det har de sluttet med. Det er kun bedrifter som i dag kan søke hos ENOVA.

Tidens Krav skriver på lederplass 4.11 blant annet at vi må bruke strømmen smartere. Kjære Tidens Krav, så enkelt er det nok ikke. De fleste av oss dusjer samtidig om morgenen og de fleste spiser middag til ca samme tid på ettermiddagen. Når folk kommer hjem fra jobben en kald vinterdag, vil de gjerne ha litt varme i huset. Tidspunktene for dette, er det lite eller ingenting å gjøre noe med. Hva sitter man så igjen med av energikrevende maskiner/apparater? For de aller fleste: oppvaskmaskin og vaskemaskin. I tillegg kommer lading av elbilen for den som har dette.

Forsikringsbransjen har i alle år frarådet folk om å sette på oppvask- og vaskemaskiner om natten av sikkerhetsmessige grunner.
Nå oppfordrer kraftbransjen landets husstander til å bruke vaske- og oppvaskmaskiner om natten fordi nettleien da vil være rimeligere. Når man setter på disse maskinene om natten – uten tilsyn, er det sannsynlig at skadeomfanget vil bli større. Når man sover, er det vanskeligere å oppdage skader og dermed avgrense skadeomfanget. Hvor er forsikringsbransjen i debatten? Burde ikke bransjen ha gått ut og advart mot dette? Nå sitter de der, «stille som mus». Hvorfor?

Nye strømmålere: Kraftbransjen har med myndighetenes velsignelse, pålagt alle landets husstander å sette inn «intelligente strømmålere» som kostet forbrukerne kr 10 milliarder. Ett av argumentene de har benyttet, er at folket nå kan fordele sitt energibehov gjennom døgnet, og bruke energien når den er rimeligst. Kraftbransjen har dyttet en kostnad på folket til kr 10 milliarder for at de selv skal få mulighetene til å tyne enda mer penger av kundene sine.

De som har en fordel av de nye målerne, er kraftbransjen selv og Staten. Folket er satt sjakk matt. Tidligere hadde man til en viss grad anelse om hvor mye man skulle betale. Var f eks prisen 0,30 pr kwh, kunne man forvente at dette var en pris som var noenlunde stabil. Med de nye målerne kan kraftbransjen nå måle forbruket og nettleien minutt for minutt gjennom hele døgnet.

Grisk kraftbransje. Kraftbransjen vil hele tiden finne gode argumenter for å sette opp prisene. Min påstand er at disse målerne aldri vil være til fordel for forbrukerne fordi bransjen kun er opptatt av hva som er bra for den. Iflg bransjens egne tall, eksporterte de 3 ganger så mye energi som de selv importerte i oktober måned. Dette gjorde de også iflg de selv fordi prisene i Europa var så høye i oktober. Å tappe ned vannmagasinene bryr de seg null om bare de tjener rått med penger. Når de har tappet ned magasinene, (som de liker å forklare med lite nedbør), importerer de så kostbar strøm fra Europa. Den høye prisen bryr de seg null om fordi den sender de bare videre til kundene. Får ingen konsekvenser.

Det er på tide at våre folkevalgte stiller seg spørsmålet om prisen pr kwh har noen smertegrense, eller skal de nok en gang henvise til markedet, og at tilgang og etterspørsel bestemmer prisnivået. I Oslo var prisen pr kwh nærmere 4 kr pr kwh i en periode for et produkt som koster ca. 0,20 pr kwh å produsere.

Den 21.10 på NRK radio, sa olje- og energiminister følgende: «Høye strømpriser ikke bare er negativt. Dette fordi Staten får inn store ekstrainntekter og merverdiavgift. Dette er inntekter som kommer folket til gode» Når man sier noe så dumt, er vel alt håp ute. Dette hjelper ikke Kari og Ola i 2021 når de skyhøye fakturaene sendes ut.

Det norske folket har i over 100 år, via skatter og avgifter betalt infrastrukturen som landets befolkning og næringsliv har hatt stor nytte av og har bygd landet vårt mer enn noe annet. Ledningsnettet er bygd ut over hele Norge, også i grisgrendte strøk. Hele vinterlandet Norge har hatt glede av vår felles naturressurs og felleseie. Fortsetter denne prisgaloppen, vil det kun være de rike som har råd til å varme opp huset de 6 vintermånedene i året.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 22 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse