Annonse
Annonse
Carl Johansen, førstekandidat for MDG
Ytring
09 desember 2021 11:41
Del på Facebook
Foto: Paul Kleiven / NTB
Foto: Paul Kleiven / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

60 prosent av verdens dyrebestander er blitt utryddet siden 1970. FN sier at tapet av natur og dyrearter skjer i et tempo og i et omfang som aldri før i historien.

Men dette skjer vel ikke her i Møre og Romsdal?

Jo, det gjør det absolutt!

Møre og Romsdal er blant verstingregionene i Europa når det gjelder reduksjon i antall hekkende fugl. I tillegg til å være svært verdifulle i seg selv, er fugler gode indikatorer på miljøtilstanden i et område. Derfor foreslo vi å utarbeide en plan for bevaring av det åpne kystlandskapet, med store verdier knyttet til natur, kultur og friluftsliv.

Slik gikk det ikke i fylkestinget. Fylkesplanmål 3 sier at:

«Møre og Romsdal skal ha god tilstand på 90 prosent av økosystema både på land og i vatn, og stanse tap av landskapsverdiar, naturtypar og artar».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesplanen er imidlertid svært svak på tiltak og indikatorer. MDG er både skuffet og overrasket over at et flertall i fylkestinget stemte ned partiets forslag for kystlandskapet, hjortevilt, fremmedarter og økt kompetanse.

Dette hadde jeg faktisk ikke ventet, sier Johansen. Ingen gikk på talerstolen og snakket imot vårt forslag. Ingen kom med egne forslag. Flertallet bare stemte ned disse gjennomarbeidede og faglig funderte forslagene om å ta vare på natur og dyreliv i Møre og Romsdal.

MDG mener også at noe må gjøres med de altfor store bestandene av hjort i fylket.

De ekstremt store hjorteviltbestandene i Møre og Romsdal har store kostnader i form av beiteskader og avlingstap på innmark, store bestander av flått, og flere trafikkulykker. I tillegg påvirker de skogsøkosystemene sterkt, og ved siste revisjon av den nasjonale rødlista for arter ble treslaget alm oppjustert til sterkt truet som følge av hjortebeite. Dette er ekstra alvorlig fordi Vestlandet har et internasjonalt ansvar for å ta vare på gammel alm, samtidig som et stort antall lav, moser, sopp og insekter er knyttet til treslaget, og dermed også truet av utryddelse.

Fylkestinget behandlet også forslag fra MDG om å ta på alvor at villaksen for første gang er på den nasjonale rødlista over truede arter. MDG fikk vedtatt et generelt punkt om oppdrettsnæringa som den største trusselen mot villaksen, mens et punkt om krav til konsesjoner ble nedstemt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Rolf Erik PedersenIngen av kravene til hovedfarled lar seg oppfylle med Romsdalsaksen.Riksantikvaren er øverste instans i vernesaker.
Terje Sundsbø 4 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Rolf Erik PedersenDet er kun et fåtall konsulentselskaper som er kvalifiserte til å foreta KS2-analyser. Men du stoler vel heller ikke på ...
Rolf Erik Pedersen 11 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje SundsbøDet er mange klassifiseringen for hovedfarled. Dette burde du vite, før du uttaler deg.Riksantikvaren avgjør ikke så viktige saker alene?
Rolf Erik Pedersen 11 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje SundsbøVi får håpe på at bindingene mellom departementene ikke er "kompis" preget, slik at det blir en nøytral og seriøs ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Alf Helge FevaagDette er et svadasvar fra deg. Du slenger jo bare ut av deg påstander du ikke kan forsvare med annet ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Alf Helge FevaagIstedenfor å bare å gjenta disse tåpelige kommentarene dine, kan du heller påpeke hva som er mine fantasitall og alternativ ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte