Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Pixabay / Activedia
Foto: Pixabay / Activedia
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Marte Eide Klovning, vararepresentant på Stortinget for Arbeiderpartiet og ordfører i Utsira kommune

Kunst og kultur bidrar til å skape gode og levende lokalsamfunn. Det skaper lokale møteplasser og binder folk sammen på tvers av alder, religion og etnisitet. Jeg gleder meg over å ha fått en regjering som satser med konkrete tiltak for å styrke kultursatsningen.

Økt satsning handler om å løfte viktigheten av kunst og kultur, slik at folk i hele landet sikres et godt tilbud. Likevel vet vi at det i dag er for store klasseskiller i folks kulturbruk og store ulikheter i hva slags kulturtilbud som finnes i de ulike deler av landet. Hvem du er, hvor god råd du har eller hvor i landet du bor skal ikke være et hinder for å kunne oppleve og ta del i kulturtilbud. Kunst og kultur spiller en betydelig rolle i folks hverdag. Et av disse er Bygdekinoen, som sørger for å gi et kinotilbud på steder som ikke har et fast tilbud, men som ønsker det. Med sitt mobile utstyr reiser de rundt på alle typer lokaler over hele landet. Bygdekinoen sørger for film, kinomaskinister og visningsutstyr.

Film er best på kino. Dette tilbudet verdsettes høyt i mindre kommuner og lokalsamfunn rundt om i landet. Men for å kunne opprettholde tilbudet er Bygdekinoen avhengig av å ha teknisk utstyr som er oppdatert. Det er nå over ti år siden landets kinoer ble digitalisert og utstyret begynner nå å bli gammelt. Derfor prioriterer regjeringen å øke bevilgningen til Bygdekinoen for å oppgradere utstyret, og med det sikre at kinotilbudet kan opprettholdes i hele landet, også i fremtiden.

I tillegg til å opprettholde viktige tilbud for folk, må vi også sikre at det kan skapes kunst og kultur i by og bygd. Kunstnere er lavtlønnet og har heller ikke de samme sosiale rettighetene som ordinære arbeidstakere. Arbeiderpartiet mener disse må anerkjennes som yrkesgruppe og det må legges til rette for at de kan bruke sin tid på å skape kunst, i stedet for å bli nødt til å ta strøjobber for å få økonomien til å gå rundt. Kunstnerstipendene er et treffsikkert virkemiddel som gir rom for nettopp dette. Stipendene gir kunstnere mulighet til å konsentrere seg om jobben sin og dermed skape mer. I statsbudsjettet prioriterer regjeringen å øke satsningen med 120 nye kunstnerstipend.

Kunst og kultur er viktig for oss mennesker, for arbeidsfolkene som er en del av næringen, men også for lokalsamfunnene rundt om i landet. Derfor skal vi fortsette arbeidet med å legge til rette for at kunstnere og kulturarbeidere får bedre rettigheter og arbeidsmuligheter. Fordi vi trenger mer kunst og fordi vi ønsker et levende kulturliv i hele landet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse